Vergi mükellefleri, vergi beyannamelerini artık dijital ortamda gönderebilecek. Vergi Usul Kanunu'na dayalı olarak uygulamaya alınan e-Beyanname sistemi, vergi dairelerindeki iş yükünü hafifletmeyi ve maliyetleri düşürmeyi hedefliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürürlüğe giren bu sistemle, beyannameler daha hızlı ve hatasız şekilde iletilerek vergi işlemleri kolaylaştırılıyor. E-Beyanname sistemi, katma değer vergisi, kurumlar vergisi gibi bir dizi vergi beyannamesini kapsamaktadır. Peki, e-Beyanname nasıl gönderilir ve kimler bu hizmetten faydalanabilir? Ayrıntılar haberimizde.
e-Beyanname, Vergi Usul Kanununun 257. maddesi doğrultusunda vergi dairesine gönderilen beyannamelerin dijital ortamda iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Tam otomasyona geçmiş olan vergi dairelerine sunulacak beyannameleri kapsayan bu sistem, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanmaya konulmuştur. Bu uygulamanın amacı, vergi dairelerindeki iş yükünü hafifletmek, maliyetleri azaltmak ve hata oranlarını en düşük seviyeye çekmektir.
e-Beyanname göndermek isteyen mükelleflerin, "e-Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu"nu doldurup bağlı oldukları vergi dairesine başvurması gerekmektedir. Başvuru işlemi, gerçek kişiler tarafından şahsen, tüzel kişiler ise kanuni temsilcileri aracılığıyla yapılabilir.
e-Beyanname gönderme yetkisi olan kişiler şunlardır:
e-Beyanname gönderiminde kullanılacak programlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden indirilebilir. İndirmeniz gereken bazı programlar:
e-Beyanname gönderimi için ilk olarak beyannameyi "paketleme" işlemi yapılmalıdır. Ardından, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-Beyanname sitesine kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılır ve Paket Gönderme menüsünden beyannameniz gönderilebilir. Gönderilen beyannameler vergi dairesi tarafından incelenir ve onay alırsa, mükellefe tahakkuk fişi internet üzerinden gönderilir.
Aşağıdaki belgeler e-Beyanname sistemi üzerinden gönderilebilir:
Şifrenizi ve kullanıcı kodunuzu unuttuysanız, bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.
Eğer beyannameyi hatalı göndermişseniz, "Beyanname Düzenleme Programı" aracılığıyla hataları düzelterek, yeniden paketleyip gönderebilirsiniz.
Beyannamelerin gönderilmesi için belirli süreler bulunmaktadır. Örneğin, yıllık gelir vergisi beyannamesi 1-25 Mart arasında verilirken, gelir vergisi stopajı beyannameleri için Muhtasar Beyanname Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının 24. günü verilmelidir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.