Çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri, yıllık izin sürelerinin nasıl hesaplandığı ve bu hesaplama yapılırken Cumartesi gününün izin süresine dahil edilip edilmediğidir. Bu konu, özellikle haftada 5 gün çalışan personel için kafa karıştırıcı olabilir. İşte, 4857 Sayılı İş Kanunu, Yargıtay kararları ve uygulamadaki örneklerle, “Cumartesi yıllık izinden sayılır mı?” sorusunun ayrıntılı yanıtı.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 46. ve 63. maddeleri, çalışma süreleri ve hafta tatili konularına açıklık getirmektedir:
Madde 46: İşçilere haftalık 45 saatlik çalışmanın ardından kesintisiz 24 saatlik bir dinlenme (hafta tatili) verilmesi zorunludur.
Madde 63: Haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olup, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre haftanın iş günlerine eşit bölünerek uygulanır.
Bu hükümler, hafta tatilinin kazanılabilmesi için öncesinde 6 gün çalışılmış olma şartını da beraberinde getirir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ile 22. Hukuk Dairesi arasında zamanla oluşan farklı görüşler, birleşme kararlarıyla netleştirilmiş ve uygulama ilkeleri belirlenmiştir.
Y9HD 2.03.2021 E.2021/897 - K.2021/5272 sayılı kararda; Cumartesi gününün "hafta tatili" olarak adlandırılmaması ve izin süresine dahil edilmemesine dair düzenleme olmadığından, işçinin talebi reddedilmiştir.
Yıllık izin süresi hesaplanırken iş sözleşmesindeki ifadeler belirleyici rol oynar:
Cumartesi iş günü kabul edilir.
Örneğin:
Cumartesi izin süresine dahil edilmez.
Örneğin:
Cumartesi izin süresine dahil edilir.
Örneğin:
Genel uygulamada, Cumartesi günleri çalışılmıyorsa bu durum akdi tatil olarak değerlendirilir. Ancak bu durumun yıllık izin süresine etkisi sözleşmede yapılan düzenlemeye göre değişiklik gösterir:
Sözleşme Durumu |
Cumartesi Yıllık İzne Dahil mi? |
Hiçbir düzenleme yoksa |
Evet, dahil edilir |
Hafta tatili olarak belirtilmişse |
Hayır, dahil edilmez |
Hem hafta tatili hem de izne dahil edileceği belirtilmişse |
Evet, dahil edilir |
Cumartesi gününün yıllık izin süresine dahil edilip edilmeyeceği, tamamen iş sözleşmesindeki hükümlere, iş yerindeki çalışma düzenine ve yargı kararlarına bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle, işverenin ve çalışanın mağdur olmaması için sözleşmelerde bu konunun açıkça belirtilmesi büyük önem taşır.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.