Bir işyerinde fiilen çalışmayan bir kişinin sigortalı gösterilmesi yasalara aykırıdır ve ciddi yaptırımları bulunmaktadır. Konuyla ilgili detaylar eleman.net İş Rehberi'nde!
Fiili çalışmaya dayanmayan sigorta bildirimleri tespit edilirse, işverenin sigorta prim teşvikleri ve asgari ücret destek tutarları iptal edilir. Ödenen sigorta primleri SGK’ya irat kaydedilir ve işverene iade edilmez. İşveren hakkında da Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Mevcut yasalar kapsamında, resmi belgelerde sahtecilik suçu 3 aydan 8 yıla kadar yargılamayı gerektirir.
Bu da ilginizi çekebilir: Erken Emeklilik Nedir, Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?
Çalışmadığı halde sigorta yaptıran kişinin öncelikle sigortalılık ve prim günleri iptal edilir. Ayrıca ödenen primler iade edilir. Eğer kişi emekli olunmuşsa, emekliliği iptal edilir ve ödenen maaşlar faiziyle geri talep edilir. Maaşlara ek olarak, sahte sigortalılık süresince hem kendisi hem de yakınları adına ödenen tüm sağlık giderleri geri istenir. Sahte sigorta yaptıran kişiler için ayrıca dava açılır.
Bu da ilginizi çekebilir: Şirket Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Bir işverenin, kendi işyerinde fiilen çalışmadığı halde eşini sigortalı olarak göstermesi suçtur. Aksi halde hem işverene hem de sigortalı olarak gösterilen kişiye yukarıda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanır.
Bu da ilginizi çekebilir: SGK Uzun Vade Hizmet Dökümü Nedir, Nasıl Alınır?
Usulsüz sigortalılık uygulamalarında kişiler SGK'ya dilekçe vererek veya Alo-170 hattı üzerinden şikayet edebilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.