Boşanma veya ayrılık sürecinde en çok merak edilen konulardan biri, askerdeki eşin nafaka ödeme zorunluluğu olup olmadığıdır. Özellikle geçici tedbir nafakası söz konusu olduğunda, bu tür özel durumlar hukuki olarak ayrı değerlendirilmelidir.
Türk Medeni Kanunu’na göre, boşanma veya ayrılık davası sırasında eşlerin ve varsa çocukların ekonomik olarak mağdur olmaması için geçici tedbir nafakası talep edilebilir. Bu nafaka türünde, eşlerin kusur durumu dikkate alınmaz. Yani evliliğin sona erme nedenine bakılmaksızın, geçici tedbir nafakası şartların varlığı halinde hükmedilir.
Ancak bazı özel durumlarda – başta askerlik görevi olmak üzere – nafaka sorumluluğu farklı şekillerde değerlendirilir.
Hukuki açıdan askerlik, eşin nafaka ödeme yükümlülüğünü otomatik olarak ortadan kaldırmaz. Yani kişi askerde olsa dahi, bir geliri, malvarlığı veya serveti varsa nafaka ödemekle yükümlü olabilir.
Ancak Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun 1966 tarihli ve 5/11 sayılı kararına göre;
"Zorunlu askerlik görevini yapmakta olan ve şahsi geliri veya paraya çevrilebilir malı ve serveti bulunmayan kocanın nafaka ile sorumlu tutulamayacağına" karar verilmiştir.
Bu karar doğrultusunda, askerlik görevini er olarak yapan ve herhangi bir geliri veya serveti olmayan eş, geçici tedbir nafakası ödemekle yükümlü değildir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin farklı yıllarda verdiği kararlarda da bu husus açıkça belirtilmiştir:
Bu da ilginizi çekebilir: Çalışan Eş Nafaka Alabilir mi?
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da nafaka yükümlülüğünün askerlik süresiyle sınırlı olmasıdır. Yani eşin askerlik görevi sona erdiğinde, yeniden nafaka sorumluluğu başlayacaktır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 16.02.2005 tarihli ve 2005/2141 sayılı kararında şu ifadelere yer verilmiştir:
“Davacı eşin askerlik süresi boyunca nafaka sorumluluğu olmamalı, ancak terhis sonrasında bu yükümlülüğü başlamalıdır.”
Bu tür durumlarda herhangi bir hak kaybının önlenebilmesi için, mahkemelerin:
Askerlik nedeniyle nafaka yükümlülüğü hakkında kesin bir sonuca varmak için detaylı hukuki değerlendirme yapılması gerekir. Bu nedenle bir aile hukuku avukatından danışmanlık alınması, sürecin sağlıklı yürütülmesi açısından büyük önem taşır.
Kaynak: pinarileri.com
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.