Sigortalı çalışanların hizmet dökümünde gördüğü, işverenlerin düzenlemekle yükümlü olduğu “APHB nedir, kapsamı nelerdir, nasıl düzenlenir?” gibi soruların cevabını içerikte bulabilirsiniz.
“APHB ne demek?” sorusuna kısaca “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” baş harflerinden oluşan kısaltma şeklinde yanıt vermek mümkün. İşverenlerin hazırlayıp SGK’ya gönderdiği bir çeşit sigorta türü olan APHB işçinin çalışma hayatını güvenceye alır. “APHB sigorta türü nedir?” sorusuna da kısaca işverenlerin çalışana yaptırdığı güvence türü yanıtı verilebilir.
Çalışan bilgilerine yer verilen APHB belgesi her işçi için bir aylık olarak hazırlanır, sadece 4A personelleri kapsar. Çalışanın bugün ve gelecekte emekli olduğu zaman karşılaşabileceği sağlık sorunlarını karşılamayı ve denetlemeyi amaçlar.
“4A APHB nedir?” sorusuna 4/A’ya bağlı olarak çalışanların “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” yanıtı verilir. Aynı çalışanlar emekli olduğunda APHB sigorta kolu kapsamında yapılan prim ödemelerinden yararlanır. 4a APHB emekli maaşı sigorta statüsü içine dahildir.
506 sayılı kanunda hizmet dökümünde APHB belgesinin zamanında verilmesi zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle “506/APHB ne demek?” sorusunu kanunlarla açıklamak gerekir. 2008 yılı 10. ay öncesindeki sigortalı çalışma günleri 4A APHB belgesinde 506 kodu ile gösterilir. 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında sigortalı çalışanlar 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi olduğunu işaret eden 5510 SK 4/A kodu ile gösterilir.
2012 yılında meslek kodunun işveren tarafından bildirilmesini zorunlu tutan bir kanun çıkarılmıştır. Bu nedenle bu tarih öncesinde 506 sayılı kanuna tabi olduğunu gösteren “506 meslek kodu” ABPH belgelerinde boş olabilir. 2012 yılından itibaren hazırlanan tüm belgelerde 506/ APHB kodu bulunur.
APHB sigorta türü 4/A yani bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan işçileri kapsar. İşverenler çalışanları için her ay SGK’ya vermekle yükümlü olduğu APHB belgesinde şu bilgilere yer verir:
İlgililer için “APHB sigorta nedir?” sorusuna yanıt verdikten sonra kapsamından da bahsetmek gerekir. 506 APHB primine dahil olan kazançlar şunlardır:
Sigorta statüsü APHB olan işçiler için işverenlerin belge düzenleme konusuna dikkat etmesi gerekir. Zamanında teslim edilmeyen ya da yanlış düzenlenen belgeler işçinin kayıt dışı sayılmasına neden olur. Bu nedenle APHB belgeleri şu formatta düzenlenir:
İşverenler için olduğu kadar çalışanlar için de “APHB ne demek?” sorusunun cevabını bilmek önemlidir. Çünkü işverenin hatası sonucu işçinin kayıt dışı kalıp hak kaybına uğramaması için çalışanların belli aralıklarla e-Devlet üzerinden ulaşabilecekleri bu belgeyi takip etmeleri önerilir. İşveren de personelini zarara uğratmamak için APHB sigorta türü ile ilgili bildirim yaparken bunlara dikkat etmelidir:
“Sigorta statü APHB ne demek?” sorusuna yanıt verilen bu içerikte özellikle dikkat edilmesi gereken bazı unsurlardan bahsetmek gerekir. APHB sigorta statü durumunu resmi olarak kayıtlara geçiren bildirim her ay işveren tarafından hazırlanır, sonraki ayın en geç 23’üne kadar internetten e-Bildirge aracılığıyla verilir. 23’ünden sonra belgeler SGK’ya fiziki form olarak teslim edilir.
Bildirgenin geç gönderildiği dönemlerde işveren her sigortalı başına bir aylık asgari ücretin 5’te 1’i kadar ceza ödemek zorunda kalır. Bildirgenin hiç verilmediği dönemlerde işverene aylık asgari ücretin 2 katı oranında ceza kesilir. Bu nedenle işverenin bildirim dönemlerini takip edip uyması önemlidir.
İşveren bünyesindeki personelleri başka bir işverene geçici olarak devrederse bildirim verme sorumluluğu yeni işverene geçer. Fakat bu durumda yeni işveren bildirgeyi kanuni süre içinde asıl iş yerine, asıl işveren de SGK’ya bildirmelidir. İşçi devri durumları için yeni işverene kanuni bildirim süresinden en az 1 hafta kısa süre tanınması önerilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.