Maaş Beklentiniz Nedir? Sorusuna Mülakatta Nasıl Cevap Verilir?
Maaş Beklentiniz Nedir? Sorusuna Mülakatta Nasıl Cevap Verilir?
Maaş beklentiniz nedir sorusuna cevap verirken pek çok aday, çeşitli konularda tereddüt yaşar. Bazı adaylar, maaş beklentisine yanıt vermeden süreci yönetmek isteyebilir. Ancak çok yüksek bir meblağ söyleyip ihtiyaç duyduğunuz bir işi kaçırabilirsiniz. Benzer şekilde çok düşük bir maaş söylemek de alabileceğinizden daha düşük bir ücret almanıza neden olabilir. Maaş beklentisi sorusuna nasıl yanıt vereceğinizi merak ediyorsanız gelin, detaylara birlikte bakalım.
Pozisyonunuzla ilgili maaş beklentinizi söylemeden önce iyi bir maaş araştırması yapmanızda fayda var. Sizinle benzer bir pozisyonda çalışan arkadaşlarınız ya da tanıdıklarınız varsa onlara ne kadar maaş aldıklarını sorarak piyasa hakkında fikir edinebilirsiniz. Bununla eleman.net’te Meslek ve Maaş Rehberi sayfasında, binlerce mesleğin maaş bilgileri paylaşılıyor. Siz de bu verileri inceleyerek nasıl bir ücret belirlemeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Ayrıca başvuru yaptığınız şirketi araştırarak onların maaş konusunda çalışanlarına nasıl davrandıklarını öğrenebilirsiniz.
Maaş Beklentisi Belirlenirken Nelere Dikkat Edilir?
Maaş beklentisi sorusuna yanıt vermeden önce kendi içinizde bir hesaplama yapmanız gerekir. Hesaplama işlemini nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
Maaş beklentisi sorusuna cevap vermeden önce mesleğinize göre ortalama maaşları araştırmalısınız. Araştırma yaparken konum, deneyim ve eğitime bağlı olarak farklı sonuçlar bulabilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçlar size, nasıl bir maaş belirlemeniz gerektiğine dair cevaplar sunabilir. Eleman.net Maaş Rehberi’inde her mesleğin deneyim sürelerine ve şehirlere göre maaş miktarları ayrıntılı olarak belirtilmiş. Siz de maaş rehberinden önce incelemenizi yapabilirsiniz.
Soruya yanıt vermeden önce kiranızı, mutfak giderlerinizi, yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri ve varsa çocuklarınızın masraflarını karşılayabileceğiniz bir maaş beklentisi oluşturmaya çalışmalısınız.
Maaş beklentisini belirlerken keskin cevaplar yerine hedeflediğiniz miktara yakın bir seçeneği de aklınızda bulundurabilirsiniz. Bir aralık belirledikten sonra onun maksimum noktasını karşı tarafa söyleyebilirsiniz. Örneğin 22000 TL ile 25000 TL arasında bir maaş sizin beklentilerinize yanıt verecekse açılışı 25000 TL’den yapabilirsiniz.
Piyasa şartlarını, yaşam maliyetlerinizi ve tecrübenizi göz önünde bulundurarak bir maaş beklentisi hesaplayabilir, aklınızda rakam üzerinden pazarlık yapabilirsiniz. Maaş beklentinizi iletirken işverene brüt maaş beklentinizi iletmeniz gerekebilir. İhtiyacınız olan net maaşı brüt maaşa çevirmek için Maaş Hesaplama Robot’unu kullanabilirsiniz.
Mülakatta Maaş Beklentisi Nasıl Açıklanmalı?
Maaş beklentisi sorusu hemen hemen bütün mülakatlarda karşınıza gelir. Bu soru için belirli bir aralığa karar verdiniz ama bunu nasıl açıklayacağınızı bilmiyor musunuz? Aşağıdaki adımları dikkate alarak maaş beklentisi sorusuna yanıt verebilirsiniz.
Sizden istenmedikçe öz geçmişinizde ya da ön yazınızda maaş beklentiniz hakkında bilgi vermemeye özen göstermelisiniz. Kendinizi çok düşük fiyatlandırmamak için teklif alana kadar miktar belirtmemenizde fayda var.
Cevabınızı araştırmalarla ve kanıtlarla destekleyebilirsiniz. Eğer piyasada verilen ortalama maaş hakkında bilginiz varsa beklentinizi belirtirken bu verileri kanıt olarak sunabilirsiniz. Örneğin 20000 TL’lik bir maaş istiyorsanız piyasada bu yönde bir eğilim olduğuna değinebilirsiniz.
Eğer maaş beklentinizden bahsetmek istemiyorsanız topu karşı tarafa atabilirsiniz. Bu noktada sizin maaş teklifinizi duyduktan sonra daha doğru bir cevap verebilirim diyebilirsiniz.
Pazarlık Yapma Teknikleri
Pazarlık yaparak istediğiniz maaş aralığında bir tutar elde edebilirsiniz. Aşağıdaki pazarlık taktiklerini inceleyerek konuya nasıl yaklaşmanız gerektiği hakkında fikir alabilirsiniz.
Öncelikle kendinize güvenerek bu konuşmayı gerçekleştirmelisiniz. Çalışmanızın değerinin ne olduğunu bildiğinizi karşı tarafa göstererek istediğiniz tutara yaklaşabilirsiniz.
Maaş için bir aralık belirleyerek müzakere alanı sağlayabilirsiniz. İstediğiniz maaş miktarının biraz üzerinde bir rakamla konuşmaya başlayabilirsiniz.
Mülakata girmeden önce güvendiğiniz bir arkadaşınızla bu konuşmayı gerçekleştirebilirsiniz. Arkadaşınızın geri bildirimlerini dikkate alarak kendinizi geliştirebilir, gerçek mülakatınızda daha vurucu bir şekilde konuşmaya başlayabilirsiniz.
Karşı tarafın teklifi istediğiniz gibi değilse bu durumu açık ve nazik bir şekilde ifade etmeye özen göstermelisiniz.
Pazarlık taktikleriyle istediğiniz maaşa ya da ona yakın bir tutara ulaşabilirsiniz. Bu aşamada yan haklarınızı da ekstra olarak istemeyi ve öğrenmeyi unutmayın. Hayalinizdeki işe kolayca sahip olmak için siz de hemen Eleman.net’e üye olabilirsiniz.