GERİ

İşsizlik Maaşı Nedir, Nasıl Hesaplanır, Nasıl Alınır?


Sigortalı çalışanların, işsiz kaldıklarında aldıkları ödeneğe işsizlik maaşı adı verilir. Bu ödeneği almak için sigortalı çalışanın bazı şartları yerine getirmesi ve belirli kriterleri taşıması gerekir. Özellikle çalışanın işsiz kaldığı süre boyunca finansal olarak destek almasını sağlayan bu sistem, çalışma süresi boyunca maaşlardan kesilerek ödenen işsizlik sigortasının bir getirisidir. Peki, işsizlik maaşı ne kadar? Bu maaşı almak için yerine getirmeniz gereken şartlar neler? İşsizlik maaşıyla ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nedir?

Sigortalı olarak çalışan ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda belirtilen tüm şartları taşıyan kişilerin, işsiz kaldıklarında yaşayacakları gelir kaybını engellemek için aldıkları ekonomik desteğe işsizlik maaşı denir. İşçilerin temel hakkı olan bu maaşın amacı, sigortalıların işsiz kaldıkları süre boyunca yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan finansal desteği sağlamaktır. Kanun tarafından belirlenen işsizlik maaşı şartları, bu ödenekten kimlerin ne kadar süreyle yararlanabileceğini açıkça belirtir.

Bu da ilginizi çekebilir: İşsiz Kalındığında Ne Yapılmalı?

İşsizlik Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

Sigortalı çalışan kişiler, işsiz kaldıkları durumda işsizlik maaşı alabilmek için bazı şartları taşımalıdır. Bu şartlar, çalışanların işsizlik ödeneğini hak edip etmediğini belirler. İşsizlik maaşı almak için gerekli olan şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • İşçi, kendi isteği veya kusuru harici bir nedenden dolayı işsiz kalmalıdır. Kendi isteğiyle işten çıkan veya bir kusuru dolayısıyla haklı sebeple işten çıkarılan kişiler, işsizlik maaşı alamaz.
  • Çalışan, hizmet akdi sona ermeden önceki 120 gün boyunca çalışmış olmalıdır.
  • İşten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde çalışan, minimum 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır.
  • İşten çıkarıldıktan sonra çalışanların en geç 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapması gerekir.
  • İşsizlik maaşı alabilmek için yukarıdaki şartları yerine getirmek zorunludur. İŞKUR’a giderek veya online olarak yapacağınız işsizlik maaşı başvuru için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
  • İŞKUR’un resmî web sitesine girip ‘İş Arayan’ olarak giriş yapmalısınız. Bu ekranı göremiyorsanız öncelikle ‘İnternet Şubesi’ seçeneğine tıklamalı ve giriş ekranına ulaşmalısınız.
  • Ardından ‘Bireysel Kullanıcı’ bölümünden ‘İşsizlik Ödeneği Başvurusu’ seçeneğine tıklamalısınız.
  • Ekranda beliren bilgi formunu doldurmalı, okumalı ve onay butonuna tıklamalısınız.
  • Açılan sayfaya iş fesih tarihinizi girmelisiniz. İstenilen diğer bilgileri de doğru ve eksiksiz bir şekilde girdikten sonra ‘İlerle’ butonuna basabilirsiniz.
  • İş yerinizin ili ve ilçesini girdikten sonra ‘Kaydet’ seçeneğine tıklayarak başvuruyu tamamlayabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Alınabilir?

İşsizlik ödeneğinin ne kadar süre alınacağı çalışanın durumuna bağlı olarak değiştiği için net bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Kanunda belirtilen tüm koşullara uygun olan işçiler, ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak farklı süreler boyunca işsizlik ödeneği alır. İşten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde çalışma süresine göre alınacak işsizlik maaşı süresi şöyledir:

  • Son 3 yıl içinde en 600 gün sigortalı çalışarak işsizlik sigortası primi ödeyenler için işsizlik maaşı alma süresi 180 gündür.
  • Son 3 yıl içinde en 900 gün sigortalı çalışarak işsizlik sigortası primi ödeyenler için işsizlik maaşı alma süresi 240 gündür.
  • Son 3 yıl içinde en 1080 gün sigortalı çalışarak işsizlik sigortası primi ödeyenler için işsizlik maaşı alma süresi 300 gündür.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı hesaplama için çalışanın son 4 ayda aldığı ve prime esas olan maaşının günlük ortalamasının %40’ı dikkate alınır. Bu noktada işsizlik maaşı miktarını hesaplamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle son 4 aylık brüt kazancınızı dikkate almanız gerekir. Bu maaşları toplayıp 4’e bölerek ortalama brüt maaşınızı bulabilirsiniz.
  • İşsizlik maaşı oranı son 4 aylık brüt kazancın %40’ı şeklindedir. Ancak bu tutarın, brüt asgari ücretin %80’inini geçmemesi gerekir.
  • İşsizlik maaşı hesaplamasında vergi kesintilerini de dikkate almalısınız. Vergi ve kesintileri bulduğunuz sonuçtan düştükten sonra net işsizlik maaşına ulaşabilirsiniz.
  • Net işsizlik maaşı tutarını bulmak için dönemin vergi ve kesinti oranlarını bu tutardan düşmeniz gerekir.

İşsizlik maaşı hesaplaması ile ilgili aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz:

Bir işçinin son 4 aydaki brüt maaşları sırasıyla; 10.000₺, 9.000₺, 9.500₺ ve 10.500₺ olsun.

Son 4 aylık ortalama brüt kazancı bulmak için;

10.000₺ + 9.000₺ + 9.500₺ + 10.500₺ = 39.000₺

39.000₺ / 4 = 9.750₺

İşsizlik maaşı oranını bulmak için;

9.750₺ x 0,40 = 3.900₺

Eleman.net Maaş Hesaplama Robotu ile maaşınızı netten brüte, brütten nete çevirin. Brüt maaşınızdan yapılan yasal kesintileri öğrenin. Yasal kesintilerin toplamını hesaplayın. Hesaplama yöntemleri hakkında detaylı bilgi alın.

İşsizlik Maaşı Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

İşsizlik maaşı alabilmek için işçilerin, öncelikle kanunda belirtilen şartları taşıması gerekir. Bu hususta önemli olan bir diğer detay da işçinin hangi kodla işten ayrıldığıdır. Kendi kusuru veya isteği ile işsiz kalan kişiler bu maaştan yararlanamaz. İşsizlik maaşı almak için hangi kod gerekli diye merak ediyorsanız işverenin, çalışanı işten çıkardığı kodlar hakkında detaylı araştırma yapabilirsiniz. Bunun dışında işçi, haklı sebeplerle işten ayrılıyorsa da işsizlik ödeneği alabilir.

Sigortalı bir çalışan işsiz kaldığında bu maaşı almaya hakkı varsa, yapması gereken en önemli şeylerden biri en geç 30 gün içinde İŞKUR’a başvuruda bulunmaktır. Bu süre zarfında işsizlik ödeneği için başvuruda bulunmayan hak sahipleri, haklarından yararlanamaz. İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli şartları taşımanız ve başvuruyu yapmanız oldukça önemlidir. Bu konuyla ilgili profesyonel destek için avukatlardan yardım alabilirsiniz.

İşsizlik ödeneğinden faydalanmanız gerekiyorsa işsizlik maaşı hesaplama sayfasından hesaplama yapabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.