GERİ

Gazi Maaşı Ne Kadar?


Türkiye'deki gazilere verilen maaşlar, idari gazilere ve şehit ailelerine olan minnettarlığın göstergesi olarak düzenli olarak güncelleniyor. Peki, 2024 yılı itibarıyla gazi maaşları ne kadar? Gazi maaşları, gazilerin sahip olduğu unvana ve geçerli statüye göre farklılık gösterebiliyor. Devlet, gazilerin ve şehit yakınlarının ekonomik durumlarını dikkate alarak maaşlarını belirliyor. 2025'te gazi maaşları ne kadar olacak? Gazi olan biri ne kadar maaş alır? 6 derece gazi maaşı ne kadar? 15 Temmuz gazilik maaşı ne kadar? Gazi maaşını kimler alabilir? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

Bu da ilginizi çekebilir: Gazi Yakını Kartı Nedir, Kimlere Verilir?

Gazi Olan Biri Ne Kadar Maaş Alır?

Er Malul Gazi, 19.410 TL maaş alırken, Uzman Gazi'nin maaşı 49.350 TL, Astsubay Gazi'nin maaşı ise 60.800 TL olarak belirlendi.

15 Temmuz Gazilik Maaşı Ne Kadar?

Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı, 15 Temmuz darbe girişimi, İstanbul Beşiktaş'taki terör saldırısı ve Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit düşenlerin yakınlarına, ayrıca gazilere ve malullere düzenli olarak maddi destek sağlıyor. Bununla birlikte, şu anda toplam 3.189 kişiye aylık 1.500 TL ödeme yapılıyor.

Gazi Maaşını Kimler Alabilir?

Gazi maaşını, Türkiye Cumhuriyeti'nde savaşta veya barışta askeri harekâtlarda yaralanan, maluliyet durumu yaşayan ve fiziksel ya da psikolojik travma geçiren kişiler olabilir. Gazi maaşını alabilmek için belirli koşullar bulunmaktadır. Bu şartlar altında, askerlik hizmeti sırasında yaşanan yaralanmalar ve maluliyet nedeniyle "gazi" unvanının kazanılmasını gerektirir. Ayrıca şehit yakınları, özellikle şehit eşleri ve çocukları da belirli işsizlik gazi maaşı alabilmektedir.

Gazi maaşı alabilecek kişiler:

  1. Malul Gaziler : Askerlik görevini yerine getirirken, kaldıkları sırada yaralanarak malul duruma düşen askerler.
  2. Şehit Eşleri ve Çocukları : Savaşta veya görev sırasında ölen askerlerin yakınları, özellikle eşler ve çocuklar.
  3. Geriye Dönük Şehit Yakınları : Savaş veya barış dönemi sırasında vefat eden askerlerin ailelerine aldıkları maaş desteği.

Gazi maaşı, malüliyet derecesine ve kişilerin rütbelerine göre değişiklik gösterebilir. Bu maaşlar, gazilerin ve şehit yakınlarının yaşam standartlarını karşılamasına yönelik olarak devlet tarafından ödenmektedir.

Gazilik Maaşı Nasıl Bağlanır?

Gazilik maaşının bağlanabilmesi için, şehit yakınları ve gazilerin belirli bir prosedür takip edilmesi gerekmektedir. İlk adım olarak, gerekli belgelerle birlikte ilgili kişilere başvuranlar. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra kurumlar, gerekli tüm belgeleri toplayarak, başvuruyu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne iletir. SGK, bu belgeleri inceleyerek maaş bağlama süreci başlıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Sağlanan Haklar:

  • Şeref Aylığı:
    • Sosyal güvencesi olan gazilere, her yıl Bütçe Kanunu ile katlanılan memur maaşı ile hesaplanan 5750 gösterge rakamı üzerinden aylık ödeniyor.
    • Sosyal güvencesi olmayan gazilere, 30 günlük net asgari ücret tutarı ödenir.
    • Gazinin ölümünün ardından dul eşe, şeref aylığının %75'i bırakılır.
  • Ücretsiz Sağlık Hizmetleri: Şeref aylığı alan gaziler, eşleri,  aile bireyleri, 18 yaşına kadar olan çocukları ve yüksek öğrenim gören 25 yaşına kadar olan çocukları sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır. Bu hizmete katılım payı alınmaz ve özel hastanelere sevk gerekliliği yoktur.
  • Ücretsiz Ulaşım Hakkı: Şeref aylığı alan gaziler, eşleri ve aile bireyleri, Devlet Demiryolları ve Denizcilik İşletmeleri araçlarında, belediye otobüslerinde ve bazı özel taşıma araçlarında ücretsiz seyahat hakkı kazanır.

 Türk Silahlı Kuvvetleri Tarafından Sağlanan Haklar:

  • Askeri Okullara Öncelik: Muharip gazilerin çocuklara, askeri okullara girişte ek puan veya kontenjanla başlatılan görünürlüğün tanınması.
  • Ek Puan Başvurusu: Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları'na memur alımında, muharip gazilerin eş ve çocuklarına başvurduklarında ek puan verilir.
  • Askeri Törenin Düzenlenmesi: Muharip gazinin vefatında, D tipi askeri törenlerin organizasyonu. Aile Üyeleri garnizon komutanlıklarına başvurarak törenlerin düzenlenmesini talep edebilirler.

  Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından Sağlanan Haklar:

  • Elektronik Kayıt: Muharip gazilerin çocuklarının, ilköğretim ve ortaöğretim okullarına istedikleri okullara elektronik ortamda kayıt yapılabilir.
  • Ücretsiz Eğitim Ücreti: Muharip gazilerin çocuklarından, yüksek verimli katkı payı ve ikinci öğretim ücretiz.

 Kamu ve Özel Kurumlar Tarafından Sağlanan Diğer Haklar:

  • Elektrik ve Su Ücreti İndirimi: Gaziler, elektrik tüketiminde %40, su tüketiminde ise belediyeler tarafından kayıtlı oranlardan indirimden yararlanırlar.
  • Devlet Yurtlarından Ücretsiz Yararlanma: Muharip gazilerin çocukları, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında ücretsiz barınabilirler.
  • Burs İmkanları: Yükseköğrenim gören muharip gazi çocuklara, Kredi ve Yurtlar Kurumu bursu sağlandı.
  • Sosyal Tesisler ve Misafirhaneler: Gaziler ve yakınları, kamu kurumlarına ait sosyal tesislerden uygun ücretlerle yararlanabilirler.
  • Spor ve Kültürel Etkinlikler: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tesislerinde ücretsiz spor karşılaşmalarına katılabilir, Devlet Tiyatrolarından ve müzelerden ücretsiz olarak yararlanabilirler.
  • Ulaşım İndirimleri: THY iç hat seferlerinde %50, dış hat seferlerinde %20 indirim uygulanmaktadır. Ayrıca PTT, şehit yakınları ve gazilere gönderilecek kargolarda %10 indirim sağlıyor.
  • Diğer İndirimler: Digitürk ve Ziraat Odalarından çeşitli indirimler sunulmaktadır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.