Askerlik dönüşü iş bulamayanlar için işsizlik ödeneği, ekonomik olarak destek sağlayan önemli bir mekanizmadır. İşsizlik ödeneği, genel olarak kendi kusuru ve kastı olmaksızın işsiz kalan sigortalılara verilen bir hak olsa da, askerlik nedeniyle işinden ayrılanlar da belirli koşulları sağlamaları halinde bu ödenekten yararlanabilir. Peki, askerlik dönüşü işsizlik maaşı nasıl alınır? İşte detaylar:
İşsizlik maaşından yararlanabilmek için bazı temel koşulların sağlanması gerekir. Bu koşullar şunlardır:
Bu koşulları sağlayanlar, askerlik dönüşü iş bulamadıkları takdirde işsizlik maaşı hakkından yararlanabilirler.
Askerlik dönüşü işsizlik maaşı alabilmek için bazı kritik sürelerin göz önünde bulundurulması gerekir:
İşten ayrılış tarihi ile askere sevk tarihi arasındaki süre 90 günü geçmemelidir. Eğer bu süre 91 gün veya daha fazlaysa, işsizlik maaşı hakkı kaybedilir.
Askerden döndükten sonra işsizlik maaşı alabilmek için, mücbir sebepler dışında 30 gün içinde İŞKUR’a başvurulması gerekir. Ancak, bu süre aşılsa bile başvuru yapılabilir. Gecikilen her gün, hak edilen toplam işsizlik maaşı süresinden düşülür. Örneğin, 6 ay işsizlik ödeneği alma hakkı bulunan bir kişi, askerlik sonrası 31. gün başvurursa, sadece 5 ay maaş alabilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Tutanak Sicile İşler mi?
Bedelli askerlik yapanlar, kısa süreli de olsa fiilen silahaltına alındıkları için işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir. Bedelli askerlik sonrası iş bulamayanlar da gerekli koşulları sağlamaları halinde bu ödenekten yararlanabilir.
İşsizlik ödeneği almakta iken vatani görevini yapmak için askere gidenlerin işsizlik maaşı, askerlik süresi boyunca askıya alınır. Askerlik sonrası İŞKUR’a başvurduklarında ödenek yeniden başlatılır. Ancak, askere gidecekleri tarihi İŞKUR’a bildirmeleri zorunludur. Bildirim yapılmaz ve askerlik sırasında yanlışlıkla ödenek ödenirse, bu tutar yasal faiziyle geri alınır.
İşsizlik ödeneğine başvurulurken, işten ayrılma gerekçesi büyük önem taşır. İşverenin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) işten ayrılış gerekçesini “Askerlik Nedeniyle Ayrılış” (Kod 12) olarak bildirmesi gereklidir.
Eğer işveren başka bir kodla bildirim yapmışsa, işçi durumu belgelerle İŞKUR’a açıklayabilir. Bu belgeler şunlardır:
İşsizlik maaşı, kişinin son dört aylık prime esas kazançlarının brüt ortalamasının %40’ı üzerinden hesaplanır. Ancak bu tutar, asgari ücretin %80’ini aşamaz.
Bu tutar, asgari ücretin %80’i ile sınırlandırılmışsa, maksimum ödenek tutarı üzerinden ödeme yapılır.
Mücbir Sebepler: Sağlık problemleri veya başka bir zorlayıcı neden ile askere gitme tarihi ertelenirse, işsizlik maaşı talep edilebilir. Bu durumda, işten ayrılış tarihi ile mücbir sebebin oluştuğu tarih arasında kalan süre için ödeme yapılır.
Erken Terhis: Rapor alarak erken terhis edilenlerin 30 günlük başvuru süresi, terhis tarihinden itibaren başlar.
İşsizlik maaşı süresi, son üç yıl içinde bildirilen prim gün sayısına göre belirlenir:
Prim Gün Sayısı |
Maaş Süresi |
600 – 899 gün |
6 ay |
900 – 1.079 gün |
8 ay |
1.080 gün ve üzeri |
10 ay |
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.