GERİ

2024 İşsizlik Maaşı Ne Kadar? İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?


2024 yılında işsizlik maaşı, iş hayatındaki zorluklarla karşılaşan bireyler için önemli bir sosyal güvence haline geldi. Çeşitli sebeplerle işinden ayrılan çalışanların geçici bir süre maddi destek alabilmesi, hem kişisel hem de finansal istikrarı sağlaması hem yeni bir iş bulma sürecini rahatlatmaktadır. Ancak işsizlik maaşının ne kadar olduğu ve bu maaşın nasıl hesaplandığı konusunda birçok kişinin yeterli bilgiye sahip olduğu söylenemez. Bu yazıda, 2024 yılı işsizlik maaşı ne kadar, İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? 1 yıl çalışan işsizlik maaşı alabilir mi? İşten çıktıktan sonra işsizlik maaşı nasıl alınır? Detaylar yazımızda…

Bu da ilginizi çekebilir: İşsizlik Maaşı Hesaplama

2024 Yılı İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık primi esas alınarak hesaplanır. Bu günlük ortalama brüt kazancın %40'ı kadar ödeme yapılır. Ancak bu hesaplama sonucunda işsizlik ödeneği alan kişi brüt asgari ücretin %80'ini geçemez.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

2024 yılındaki çalışma maaşınızın ne kadar olduğu ve kaç ay boyunca işsizlik maaşı ödenebileceğini, çalışma süreniz ve prim gününüze göre Eleman.net’in İşsizlik Maaşı Hesaplama sayfası  üzerinden kolayca hesaplayabilirsiniz.

1 Yıl Çalışan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

İşsizlik maaşı alabilmek için, en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması ve  işten ayrılmadan önce iş yerinde en az 120 gün( 4 ay) kesintisiz çalıştırılması gerekir. Bu koşullar yerine getirildiğinde, işsizlik ödeneğine başvuru hakkını kazanabilirsiniz.

İşten Çıktıktan Sonra İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Hizmet akdinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde, en yakın İŞKUR ofisine başvurarak işsizlik maaş ödeneği  talebinde bulunmanız gerekmektedir. Başvurunuzu , İŞKUR'a giderek ya da www.iskur.gov.tr ​​adresi üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Kendi isteğiyle iş yerinden ayrılan bir çalışan, genellikle işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşı, işverenin iş akdini sonlandırıldığı şekilde verilir. Ancak bu durumun bazı istisnaları mevcuttur. Eğer çalışan iş akdini haklı sebeplerle feshederse işsizlik maaşı alabilir. Bu nedenle “İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?” sorusuna çalışanlar işten ayrılmasının sebebine göre farklı yanıtlar verilebilir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. Maddesine göre haklı fesih sebeplerinizin arasında sağlık sorunları, iş yerinizden maaşınızı alamama iş yerinde taciz, ve doğal afetlerden durumu nedeniyle çalışanın işe devam edemediği durumlarda kişi işsizlik maaşını alabilir. Örneğin iş beğenmeme yada iş değiştirme durumlarında istifa eden bir çalışana işsizlik ödeneği verilmez.

En Düşük İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik oranının en düşük seviyede, asgari ücretin %40'ı oranında hesaplanmaktadır. 2024 yılı için asgari ücret 17.002 TL olarak belirlendiğinden, işsizlik maaşını en düşük seviyede alan bir kişi, ayda 7.940 TL işsizlik maaşı alır.

En Yüksek İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

En yüksek işsizlik maaşı, asgari ücrete bağlı olarak artıyor. 2024 yılı boyunca bir çalışanın alabileceği en yüksek işsizlik maaşı payı 15.880 TL olarak hesaplanmıştır.

Haklı ve Haksız Fesih Sebepleri Nelerdir ?

Haklı Fesih Sebepleri:

4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesi, çalışanlara iş sözleşmelerini haklı feshetme hakkı tanımaktadır. Çalışan istifa etse bile haklı fesih durumundan ötürü işsizlik maaşı almaya hak kazanabilir. Haklı fesih sebepleri şunlardır:

  1. Sağlık Sebepleri:
    • Çalışanın çalışma ortamlarındaki koşullar nedeniyle sağlığının korunmaması.
    • İş yerinde meydana gelen bir durumun çalışan sağlığının olumsuz etkilenmesi.
  2. Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Aykırı Davranışlar:
    • İşverenin, işçiyi yanıltması veya maaşını zamanında ödememesi.
    • İşverenin, işçinin onursal haklarına zarar vermesi.
    • İşyerinde taciz ,rahatsızlık gibi olumsuzlukların yaşanmasında
  3. Zorlayıcı Sebepler:
    • Doğal afetler, savaş, ateş gibi zorlayıcı nedenler sonucu çalışmanın işe devam edememesi.

Bu gibi durumda çalışan bir kişi , iş sözleşmesinin haklı sebeple feshederse, işsizlik maaşına başvurabilir.

Haksız Fesih Sebepleri:

Haksız fesih ise işçinin, iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmaksızın sona erdirmesidir. Haksız fesih durumunda çalışan,işsizlik maaşı alamaz. Haksız fesih sebepleri şunlardır:

  1. Kişisel Sebepler:
    • Çalışanın iş değiştirmek istemesi, başka bir iş bulması ya da işinden memnun olmaması gibi kişisel nedenler.
    • İşçinin kendi isteğiyle iş akdini sona erdirmesi.
  2. Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Aykırı Davranışlar (İK 25/II):
    • Çalışanın, işverene karşı haksız, kötü niyetli davranışlar sergilemesi.
    • Çalışanın, işyerlerinde ciddi disiplin ihlalleri yapması veya işverenin maddi ya da manevi zarara uğratması.

Bu çalışan işsizlik maaşına hak kazanamaz. Özellikle İş Kanunu'nun 25. maddesi (İK 25/II) devam ettiği için, iş sözleşmesinin feshi söz konusu olduğunda çalışan, işsizlik maaşı için başvuruda bulunma hakkına sahip değildir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.