2024 yılında işsizlik maaşı, iş hayatındaki zorluklarla karşılaşan bireyler için önemli bir sosyal güvence haline geldi. Çeşitli sebeplerle işinden ayrılan çalışanların geçici bir süre maddi destek alabilmesi, hem kişisel hem de finansal istikrarı sağlaması hem yeni bir iş bulma sürecini rahatlatmaktadır. Ancak işsizlik maaşının ne kadar olduğu ve bu maaşın nasıl hesaplandığı konusunda birçok kişinin yeterli bilgiye sahip olduğu söylenemez. Bu yazıda, 2024 yılı işsizlik maaşı ne kadar, İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? 1 yıl çalışan işsizlik maaşı alabilir mi? İşten çıktıktan sonra işsizlik maaşı nasıl alınır? Detaylar yazımızda…
Bu da ilginizi çekebilir: İşsizlik Maaşı Hesaplama
İşsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık primi esas alınarak hesaplanır. Bu günlük ortalama brüt kazancın %40'ı kadar ödeme yapılır. Ancak bu hesaplama sonucunda işsizlik ödeneği alan kişi brüt asgari ücretin %80'ini geçemez.
2024 yılındaki çalışma maaşınızın ne kadar olduğu ve kaç ay boyunca işsizlik maaşı ödenebileceğini, çalışma süreniz ve prim gününüze göre Eleman.net’in İşsizlik Maaşı Hesaplama sayfası üzerinden kolayca hesaplayabilirsiniz.
İşsizlik maaşı alabilmek için, en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması ve işten ayrılmadan önce iş yerinde en az 120 gün( 4 ay) kesintisiz çalıştırılması gerekir. Bu koşullar yerine getirildiğinde, işsizlik ödeneğine başvuru hakkını kazanabilirsiniz.
Hizmet akdinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde, en yakın İŞKUR ofisine başvurarak işsizlik maaş ödeneği talebinde bulunmanız gerekmektedir. Başvurunuzu , İŞKUR'a giderek ya da www.iskur.gov.tr adresi üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Kendi isteğiyle iş yerinden ayrılan bir çalışan, genellikle işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşı, işverenin iş akdini sonlandırıldığı şekilde verilir. Ancak bu durumun bazı istisnaları mevcuttur. Eğer çalışan iş akdini haklı sebeplerle feshederse işsizlik maaşı alabilir. Bu nedenle “İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?” sorusuna çalışanlar işten ayrılmasının sebebine göre farklı yanıtlar verilebilir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. Maddesine göre haklı fesih sebeplerinizin arasında sağlık sorunları, iş yerinizden maaşınızı alamama iş yerinde taciz, ve doğal afetlerden durumu nedeniyle çalışanın işe devam edemediği durumlarda kişi işsizlik maaşını alabilir. Örneğin iş beğenmeme yada iş değiştirme durumlarında istifa eden bir çalışana işsizlik ödeneği verilmez.
İşsizlik oranının en düşük seviyede, asgari ücretin %40'ı oranında hesaplanmaktadır. 2024 yılı için asgari ücret 17.002 TL olarak belirlendiğinden, işsizlik maaşını en düşük seviyede alan bir kişi, ayda 7.940 TL işsizlik maaşı alır.
En yüksek işsizlik maaşı, asgari ücrete bağlı olarak artıyor. 2024 yılı boyunca bir çalışanın alabileceği en yüksek işsizlik maaşı payı 15.880 TL olarak hesaplanmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesi, çalışanlara iş sözleşmelerini haklı feshetme hakkı tanımaktadır. Çalışan istifa etse bile haklı fesih durumundan ötürü işsizlik maaşı almaya hak kazanabilir. Haklı fesih sebepleri şunlardır:
Bu gibi durumda çalışan bir kişi , iş sözleşmesinin haklı sebeple feshederse, işsizlik maaşına başvurabilir.
Haksız fesih ise işçinin, iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmaksızın sona erdirmesidir. Haksız fesih durumunda çalışan,işsizlik maaşı alamaz. Haksız fesih sebepleri şunlardır:
Bu çalışan işsizlik maaşına hak kazanamaz. Özellikle İş Kanunu'nun 25. maddesi (İK 25/II) devam ettiği için, iş sözleşmesinin feshi söz konusu olduğunda çalışan, işsizlik maaşı için başvuruda bulunma hakkına sahip değildir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.