GERİ

Ticaret Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?


İş hayatına atılanların tacir sıfatı kazanması için ticaret sicil kaydı yaptırması zorunludur. Şirket ve şirket ortakları ticaret sicil kaydı ile hukuki boyut kazanır, üçüncü kişiler tarafından bilinir hale gelir. Bir işletmenin faaliyetlerine başlaması için ticari sicil kaydının yapılması mecburidir. Siz de işletmeniz için kayıt yaptırmayı düşünüyorsanız tüm detayları içerikte bulabilirsiniz.


Ticari Sicil Nedir?

“Ticari sicil ile ticaret sicil kaydı nedir?” sorularına farklı yanıtlar verilir. Çünkü ticaret sicili olarak da bilinen ticari sicil işletme ve tacirin bilgilerine verilen isimdir. Ticaret sicil kaydı devlet nezdinde belgelerin kayıt olarak tutulmasıdır. İşletme sahibinin haklarını korumak, üçüncü kişileri bilgilendirmek gibi işlevlerde kişilerin ticari sicillerine bakılır. Gerçek ve tüzel kişi tacirlerin yürüttüğü faaliyet ve işletmeye dair bilinmesi gereken detayları içeren, üçüncü kişilerle paylaşılabilen kayıtlardır.

Merkezi Türkiye olan tüm ticari işletmelerin ticari sicil sahibi olması ve kayıt yaptırması zorunludur. Anonim, limited, kollektif, komandit, şahıs şirketleri ile kooperatifler, ticari faaliyeti olan dernek ve vakıflar bu kategoride yer alır. Fakat tüzel kişiliği olmayan işletmeler için durum farklıdır. Bu nedenle “Adi ortaklık ticaret sicil kaydı zorunlu mu?” gibi sorulara yapının tüzel kişiliği olmadığı için “Hayır” cevabı verilir. Bu tarz durumlarda her ortak ayrı kayıt yaptırır, şirket olarak kayıt yaptırılmaz.

Ticari Sicil Kaydı Nedir?

Ticaret sicil kaydı belgesi düzenleyerek işletme, tacir, ortakları yasal olarak kayıt alma ve tescil etme işlemidir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde açılan ve Türk Ticaret Kanunu ile gerçek ya da tüzel kişiliği bulunan işletmeler tarafından yapılması zorunludur. İşletmeye kimlik kazandırmak için ticaret sicil kaydı yapıldığında yurt içi ve yurt dışında taşınabilirlik dahil birçok hak elde edilir.

Ticari Sicil Kaydı Nasıl Yapılır?

Yeni bir şirket kurmak için hazırlık yapanlar “Ticaret sicil kaydı nasıl alınır?” sorusunu araştırır. Çünkü bir işletmeye resmiyet kazandırmanın yolu ticari sicil kaydı yaptırmaktan geçer. İşletmeye ticari sicil kaydı almak için öncelikle resmi kurumların talep ettiği belgeler hazırlanır, sonra tescil başvurusu yapılır. Başvurular sırasında gerçek ve tüzel kişilerden istenen belgeler şunlardır:

  • Başvuru formu
  • 2 adet imza beyannamesi
  • Nüfus kayıt örneği
  • İkametgah
  • Ticaret odası taahhütnamesi
  • Ticari defterin fotokopisi (noter tasdikli)
  • Vergi levhasının fotokopisi
  • İşyeri kira kontratı
  • Şirket ana sözleşmesi (şirket türüne göre)
  • Kimlik fotokopisi (ortaklar varsa noter tasdikli)
  • Vesikalık fotoğraf (her ortak için)
  • Rekabet Kurumu fon makbuzu

Ticari Sicil Kaydı için İzlenmesi Gereken Adımlar

Ticari sicil kaydı başvurusu öncesinde şirketin türü, ortak sayısı, NACE kodu gibi formlarda yer alan önemli bilgiler kesinleştirilir. Bu bilgiler hazırlandıktan sonra sicil kaydı oluşturmak için sırasıyla aşağıdaki adımlar izlenir:

  • MERSİS üzerinden şirket ana sözleşmesi tüm bilgiler eksiksiz olacak şekilde hazırlanır.
  • Şirket ana sözleşmesinde kurucular, ortaklar, vekalet verilmiş kişilerin imzasına yer verilir.
  • Sözleşme işleme konulduğunda tüzel kişilikli şirket ortakları tarafından bankaya taahhüt edilen sermaye tutarının dörtte biri yatırılıp “Blokaj Yazısı” istenir.
  • Mali müşavir aracılığıyla sermayenin %0,04’lük kısmı Rekabet Kurumu fonuna yatırılır.
  • Mali müşavirin hazırladığı oda kayıt beyannamesi dahil tüm evraklar imzalanıp Ticaret Odası’na teslim edilir.
  • Ticaret odası şirketi tescil ettikten sonra Mali Müşavire sicil tasdiknamesi verilir.
  • Tüm ortaklardan teyit alındıktan ve belgeler gösterildikten sonra noter aracılığıyla imza sirküleri, mali müşavir vekaleti çıkarılır.
  • Gerekli hallerde duyuru amacıyla kullanmak üzere tüzel kişilikler için Ticaret Sicil Gazetesi Kaydı yapılır. İsteğe bağlı olarak şahıs işletmeleri için de gazete kaydı yapılabilir.

İTO Sicil Sorgulama

Ticaret sicil kaydı sorgulama işlemini İTO (İstanbul Ticaret Odası) ile yapmak için online işlemleri kullanabilirsiniz. Sicil numarasını sorgulamak için resmi web sitesinden “Firma Bilgileri > Sicil Kayıtları > Ticaret Ünvanına Göre Arama” sekmelerini kullanabilirsiniz. İTO temsilcilikleri ve çağrı merkezleri de sicil sorgulama işleminde size yardımcı olur. Şirket kuruluşundan sonra kaydınızı sorgulamak için bu araçlardan herhangi birini kullanabilirsiniz. Kendi kaydınızın yanı sıra risk durumunu analiz etmek için birlikte iş yapmayı planladığınız kişilerin de ticari sicilini sorgulayabilirsiniz.

Ortaklık, yatırım, kredi kullanımı gibi farklı işlemler için “Ticaret sicil kaydı nereden alınır?” sorusunu soruyorsanız farklı çözümler tercih edebilirsiniz. Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ya da MERSİS üzerinden de belge alınabilir. Bağlı olacağınız odaya gitmek zor geliyorsa MERSİS üzerindeki online işlemleri kullanmak için “Başvurular > Belge Başvurusu” adımlarını izleyebilirsiniz.

Ticari Sicil Kaydı Nerede Yapılır?

Ticari sicil kaydı işletmenin bulunduğu ilçedeki Ticaret Odası ya da Sanayi Odası aracılığıyla yapılabilir. Ticari sicil kaydı almak için tüm adımları eksiksiz olarak uyguladıktan sonra ilçenizde bulunan odaya giderek başvuruyu tamamlayabilirsiniz. Sicil kaydınız oluştuğu andan itibaren ticari hayatınız boyunca tüm işlemlerle ilgili muhatabınız bağlı olduğunuz odadır. Ayrıca birçok işlemi daha hızlı halletmek için Ticaret Bakanlığı’nın online uygulamalarını kullanarak belge talebinde bulunabilir, başvuru ve değişiklik yapabilirsiniz.

Ticaret Sicil Kayıtları Nerede Tutulur?

Ticari sicil 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 24’üncü maddesine bağlı olarak Ticaret Bakanlığı bilgi ve denetiminde kurulan yerlerde tutulur. Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Ticaret Sicil Müdürlükleri’nde gerçek ve tüzel kişi tacir kayıtları saklanır. Neredeyse Türkiye’nin tüm ilçelerinde kayıtların saklı olduğu kurumlar vardır. Teknolojinin gelişmesi ile Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden işlem yapılmaya ve sicil kayıtları tutulmaya başlanmıştır. Bu nedenle ticaret sicil kaydı örneği almanız gerekiyorsa Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne bağlı şubeler ve bağlı odalardan belge talebinde bulunabilir ya da MERSİS üzerinden online şekilde ulaşabilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.