Girişimciler için şirket kurulumu süreci kadar şirket kurduktan sonra yapılması gereken faaliyetler de önemli bir konudur. Eğer siz de şirket kuruluş sürecinden sonra atmanız gereken adımları merak ediyorsanız gelin detayları birlikte inceleyelim.
Anonim şirket kurulumu veya limited şirketi kurulumu gerçekleştikten sonra birtakım resmi prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Şirket kurulumu için gerekli evraklar tamamlandıktan sonra uygulanması gereken resmi adımları alt başlıklar halinde incelemek mümkündür.
Şirketin ticaret sicil kaydına göre sahip olduğu bilgiler ile birlikte Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan yayınlanmalıdır. Bu süreci vekaleten mali müşavirler de yönetebilir.
Şirketin vergi kimlik numarası edinmesi ve vergi dairesi yoklamasının gerçekleştirilmesinin ardından vergi levhası edinmesi ve şirket adresinde bulundurması gereklidir.
Şirketin resmi işlemlerinde, yönetim kurulu yetkililerinin ya da vekillerinin imzaları ile birlikte şirket mührü kullanması gereklidir.
Şirketin faaliyet gösterdiği alana ve bölgeye göre ilgili meslek odasına kayıt yaptırılmalı ve aidat bedeli ödenmelidir.
Şirketin kurulumu ne kadar önemliyse şirketin finansal yönetimi de sürdürülebilir ve başarılı bir çalışma süreci için son derece önemlidir. Şirketlerde finansal işlerin yönetimi üç temel adımda incelenebilir.
Şirketi kurduktan sonra bankaya giderek ticari bir banka hesabı açtırılması gerekir. Şirket hesapları, ticari krediler ve finansal işlemler için kullanılır.
Şirketin finansal süreçlerinde profesyonel çözüm ortakları ile çalışılmalı, bu anlamda bir muhasebeci veya finans uzmanı ile birlikte hareket edilmelidir. Uzmanlar, finansal ve hukuki tüm süreçlerde şirketin işleyişini kolaylaştırır.
Şirketin her türlü finansal faaliyeti kayıt altında olmak durumundadır. Bunun için fatura, irsaliye ve makbuz gibi belgelerin her faaliyette düzenlenmesi ve kayıt altına alınması gereklidir.
Şirket kuruluşunun ardından verimli ve doğru bir insan kaynağı oluşturmak önemlidir. Şirketlerin insan kaynakları sürecinde sistematik olarak işlemesi gereken üç temel husus vardır.
Personel alım, eğitim ve geliştirme süreçleri için şirketlerde nitelikli bir insan kaynağı departmanı olmalıdır. İnsan kaynakları yönetimi, yalnızca işe alım süreçlerini değil verimli ve sürdürülebilir ekip işleyişini de sürdürmelidir.
Her çalışanın sosyal güvenlik işlemleri zorunlu ve düzenli olarak gerçekleştirilmek durumundadır. Şirkette istihdam edilen personellerin SGK işlemleri ve bildirimleri zamanında yapılmalıdır.
Şirketin prensipleri ve kimliği doğrultusunda personel politikaları oluşturulmalı ve insan kaynakları departmanı, bu ilkeler doğrultusunda süreçleri yönetmelidir.
Şirketinizin hedef kitlelere ulaşması için etkili ve profesyonel bir pazarlama ve tanıtım stratejisine sahip olmanız lazım. Bu anlamda üç farklı hususa dikkat edebilirsiniz.
Şirketinizin imajını ve kimliğini belirlemek temel adımlardan biridir. Şirketin akılda kalıcı ve dikkat çekici bir logoya sahip olması, kurumsal kimliğin temelini oluşturur.
Günümüzde dijitalleşme etkisi ticari faaliyetleri büyük bir dönüşüme uğratıyor. Siz de şirketinizi kurduktan sonra kurumsal kimliğinize sadık kalarak internet sitenizi, dijital pazarlama mecralarındaki kanallarınızı ve sosyal medya hesaplarınızı oluşturmalı ve aktif biçimde kullanmalısınız.
Dijital dünya başta olmak üzere pazarlama alanında doğru hedef kitlenin belirlenmesi gerekir. Bu anlamda etkili bir hedef kitle analizi ve pazarlama planı hazırlayarak pazarlama bütçenizi verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Satış ve müşteri ilişkileri, şirket kurulumunun ardından üç farklı husus üzerinden sürdürülebilir.
Müşteri portföyü oluşturarak şirketinizin belli bir kitleye sürekli olarak hitap etmesini sağlayabilirsiniz.
Satış stratejisi belirlemek de şirketin kimliğini ön plana çıkaran adımlar arasındadır ve önemlidir. Bunun için satış alanında deneyimli personellerle çalışmak gereklidir.
Müşteri ilişkileri yönetim sistemleri vasıtasıyla satış öncesi ve sonrasında müşterilerin etkileşimleri göz önünde bulundurulmalı ve hizmet kalitesi bu çerçevede artırılmalıdır.
Şirketlerin doğru ve standart bir işleyiş modeline sahip olması için operasyonel süreçlerin iki temel adımda sürdürülmesi gerekir.
Şirketin departmanları ve çalışanları her zaman belirli bir plan ve iş akışı modeliyle çalışmalıdır.
Şirket süreçlerinin belirlenmesinde optimum performans ve verimlilik göz önünde bulundurularak hem işlerin kaliteli biçimde ilerlemesi hem de personel motivasyonunun yüksek seviyede kalması sağlanmalıdır.
Şirketlerin faaliyetlerinin aksamaması için en önemli kurallardan biri tedarik zinciri ve stok yönetiminin doğru uygulanmasıdır.
Tedarikçi ilişkilerinin kurulması, şirketin kendi takvimine göre ihtiyaç duyduğu hammadde ve ürünleri temin edebilmesini sağlar.
Stok takip sistemleri özellikle e-ticaret ve lojistik faaliyetlerinde müşterilere şeffaf bilgi akışını kolaylaştırır.
Şirketlerde her türlü hizmetin ve satışın en mükemmel haliyle sürdürüldüğünden emin olmak için kalite yönetimine önem verilmelidir.
Kalite yönetimi çerçevesinde doğru analizleri yapmak için her şeyden önce şirketin kalite standartlarını belirlemesinde yarar vardır.
Belirlenen kalite standartları çerçevesinde her zaman daha iyiye gitmek için şirket bünyesinde iyileştirme ve eğitim süreçleri gerçekleştirilmelidir.
Her şirkette işler yolunda giderken dahi birtakım riskler söz konusu olabilir. Bu dönemlere hazırlık için risk yönetimi uygulanmalıdır.
Şirketlerde oluşabilecek muhtemel riskler saptanmalı ve her biri için risklerin oluşumu durumunda uygulanacak eylem planları hazırlanmalıdır.
Risk azaltma stratejileri ile şirketin belirlediği muhtemel riskler için bir ön hazırlık yapılabilir ve bu risklerin etkileri minimuma indirilebilir.
Şirket yöneticilerinin ve personel kadrosunun yeni nesil gelişmelere ve teknolojiye sürekli olarak uyum sağlaması için eğitim ve gelişim süreçleri gereklidir.
Personel eğitimleri ile ekip arkadaşlarınızı sürekli olarak güncel bilgiler ve değer yargıları ile geliştirebilir, müşterilerinize çağdaş hizmetler sunabilirsiniz.
Şirketlerde inovasyon kültürü için teknolojik gelişmelerle paralel bir uyum süreci olmalıdır. Bugün e-Devlet şirket kurulumu ve şirket ağ kurulumu gibi nitelikli özellikler bile şirketler için teknolojinin ne kadar önemli olduğunun birer göstergesidir.
Şirketlerin kendi birimleri içinde ya da sektörlerindeki farklı kuruluşlarla network ağı kurması, etkileşim fırsatlarında doğru adımların atılması için önemlidir.
Şirketin sektör paydaşları ve müşterilerle etkileşim kurması için ilgili sektörle ilgili etkinliklere ve fuarlara katılarak ürünlerini ve hizmetlerini tanıtması gerekir.
Sektör içi işbirliği ve etkileşim için her türlü fırsat değerlendirilmeli ve şirketin markasının sektörde daha bilinir hale gelmesi sağlanmalıdır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.