GERİ

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?


İş dünyasındaki bazı faaliyetlerin sürdürülebilmesi için farklı kamu kuruluşlarından gerekli izinleri alarak yola çıkmak gerekir. İnşaat sektöründe hizmet sunan şirketler de iş güvenliği başta olmak üzere çeşitli yasal zeminlere uygun bir şekilde hareket etmek için bu izinleri ve belgeleri almalıdır. Bu sektörde kamu kurumları ile çalışmak, ihalelere katılmak ve resmî kurumlardan yapı izni almak için alınması gereken belgelerin başında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İlişiksizlik Belgesi yer alır.

SGK İlişiksizlik Belgesi, şirket sahipleri ve yetkilileri tarafından hakkında en çok soru işareti bulunan konulardan biridir. Peki, SGK ilişiksizlik belgesi nedir? Ne işe yarar ve nasıl alınır?

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir?

SGK ilişiksizlik belgesi; işverenlerin, taşeronların ya da mütteahhitlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir ödenmemiş borcunun veya yasal yükümlülüğünün olmadığını gösteren belgedir. SGK ilişiksizlik belgesi bu sektördeki faaliyetler ve resmî durumlar çerçevesinde gerekli olabilir.

Belge aynı zamanda ilgili işveren, müteahhit ya da taşeronun; SGK ile ilişiği olan farklı işveren, müteahhit veya taşeronlarla da herhangi bir ortaklık ilişkisi olmadığını ifade eder. İnşaat hizmeti sunan firmalar, ihale ve yapım süreçlerinde kamu kuruluşlarının iznini almak için mutlaka SGK ilişiksizlik belgesini ibraz etmek durumundadır.

Eğer bir kamu kurumundan ihale yolu ile iş almayı planlıyorsanız atmanız gereken ilk adımlardan biri farklı başvuru yöntemleri ile SGK ilişiksizlik başvuru sürecini başlatmaktır.

SGK İlişiksizlik Belgesi Hangi Durumlarda Gereklidir?

SGK ilişiksizlik belgesi hem gerçek hem tüzel kişiler tarafından alınabilir. Bununla birlikte SGK ilişiksizlik belgesine genel olarak kamu ile iş ilişkileri kurmak için ihtiyaç duyulur. SGK ilişiksizlik belgesi istenen durumlar şunlardır;

  • Kamu ihalelerine katılarak inşaat işleri almak
  • İşyeri açma sürecinde kamu kuruluşlarından gerekli izinleri sağlamak
  • Kamu kurumlarında çalışmak için iş başvurusu yapmak
  • Taşeronluk sözleşmesi oluşturmak, finansal çözümlerden yararlanmak veya vergi mükellefiyeti kaydı oluşturmak gibi resmi işlemleri tamamlamak

SGK ilişiksizlik belgesi, ilgili gerçek ve tüzel kişilerin herhangi bir para cezası veya gecikmiş prim ödemesi olmadığını doğrulamak amacıyla düzenlenir. Bu belgeyi talep eden kişinin kamuya karşı sorumluluğunu yerine getirip getirmediğini denetleme işlevi görür. Eğer belgede yer alan bilgilere göre kişinin SGK ile bir yükümlülük ilişkisi yoksa kamu kurumlarından yapı izni ve ihale alması için önemli adımlardan biri yerine getirilmiş olur.

SGK İlişiksizlik Belgesi Nasıl Alınır?

SGK ilişkisizlik belgesi nereden alınır ve nasıl alınır sorularının iki ayrı yanıtı vardır. Söz konusu belgeyi hem SGK müdürlüklerinden hem online olarak başvuruda bulunarak alabilirsiniz. SGK ilişiksizlik belgesi almak için başvuru yapan kişinin işveren, taşeron veya müteahhit sıfatı ile başvurması zorunludur. Bunun yanı sıra gerekli evraklarla birlikte SGK tarafından doldurmanız istenen başvuru formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Bu sürecin ardından SGK İl Müdürlüğü, yapmış olduğunuz başvuruyu değerlendirmeye alır. Değerlendirme aşamasında borç ve ortaklık durumları incelenir, bu süreç tamamlandıktan sonra tarafınıza bilgilendirme sağlanır. Eğer başvuru onaylanırsa SGK ilişiksizlik belgenizi alabilirsiniz. SGK’ya başvuru yaptığınız sırada sizden istenen bilgileri öğrenmek için SGK ilişiksizlik dilekçe örneğini inceleyebilir, fikir sahibi olabilirsiniz.

SGK İlişiksizlik Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

SGK ilişkisizlik veya e-SGK ilişiksizlik belgesi almak için gerekli olan bazı evraklar vardır. Bu evrakların eksiksiz ve zamanında teslim edilmesi mutlak öneme sahiptir. Zira belgelerin eksik temin edilmesi ve sunulması durumunda başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir. SGK ilişiksizlik belgesi için gerekli olan evraklar şunlardır;

  • İlgili işveren, taşeron veya müteahhit adına Ticaret Sicil Gazetesi ilanı veya Ticaret Odası Kayıt Belgesi
  • İlgili işveren, taşeron veya müteahhit adına vergi levhası
  • SGK prim borcu yoktur belgesi
  • SGK ile ilişiği olan farklı işveren, taşeron veya müteahhitlerle ortaklık durumunu gösteren belge

Bütün belgeleri tamamladıktan sonra başvurunuzu tamamlayabilir ve SGK ilişiksizlik belgesi almanız için sürdürülen değerlendirmelerin sonuçlarını bekleyebilirsiniz. SGK ilişiksizlik belgesinin alınma şartları ile ilgili detaylar SGK ilişiksizlik genelgesi ile güncellenebilir.

SGK İlişiksizlik Belgesi Ne Kadar Sürede Alınabilir? Maliyeti Nedir?

SGK ilişiksizlik belgesi almak günümüzde son derece kolay ve hızlı bir işlem olarak sürdürülür. Eğer online başvuru yaparak SGK ilişiksizlik belgesi almak isterseniz belgeniz anında düzenlenir. Bunun için e-Devlet sistemini veya SGK internet sitesini kullanabilirsiniz. SGK ilişiksizlik belgesi için ikamet ettiğiniz yerdeki SGK il veya ilçe müdürlüğüne giderek de başvuruda bulunabilirsiniz. Bu durumda belgenizin oluşturulması biraz zaman alabilir. Bu zaman aralığı 1 ya da 2 iş günü olarak ifade edilebilir.

Maliyet olarak SGK ilişiksizlik hesaplama için göz önünde bulundurmanız gereken tek maliyet, her yıl güncellenen harç bedelidir. Online veya yüz yüze başvuruda bu cüzi harç bedelini ödeyerek SGK ilişiksizlik belgesi başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

SGK İlişiksizlik Belgesi Nasıl Sorgulanır?

SGK ilişiksizlik belgesi sorgulama için e-Devlet platformunu kullanabilirsiniz. Bunun için e-Devlet hesabınıza giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hizmetlerinin yer aldığı ekrana gidebilir ve İlişiksizlik Belgesi Sorgulama seçeneğini tıklayabilirsiniz. Açılan pencereden kimlik numarası ile sorgulama yapabilirsiniz.

SGK ilişiksizlik belgesinin tanımı, işlevi, maliyeti, SGK ilişiklik yazısı örneği gibi çeşitli ayrıntıları Sosyal Güvenlik Kurumu resmî internet sitesinden ve genelgelerinden güncel olarak takip edebilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.