GERİ

Personel Seçme ve Yerleştirme Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?


Bir organizasyonun başarısı kaynak yönetimi kadar doğru personel seçme ve yerleştirme ile ilgilidir. İş alım sürecinde başarılı personel seçme ve yerleştirme prosedürü uygulayan şirketler ticari hayatta ayakta kalabilir. Bu içerikte işe alım sürecinin ilk halkası olan “Personel seçme ve yerleştirme nedir? nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir?” sorularına cevap bulabilirsiniz.

Başarılı bir personel seçme ve yerleştirme mülakatı için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Doğru adaya ulaşmak için ilanların minimum yetkinlikler yazılara geniş bir kitleye hitap edilmelidir.
  • Başvurular arasından ikamet, yaş gibi farklı kriterler baz alınarak tüm adaylarla görüşme yapılması tavsiye edilir.
  • Görüşmeyi kolaylaştırmak için dijital yöntemlerle mülakat yapılması daha fazla adaya ulaşmak için tercih edilebilir.
  • Her görüşme öncesi İK adayın özgeçmişini detaylı olarak inceleyip notlar alırsa daha başarılı sonuç alınır.
  • Görüşme zamanı son dakika değişikliklerine uğramamalı, adayın ve İK’nın uygun olduğu tarih, saat aralığına ayarlanmalıdır.
  • Adaya sorulacak sorular görülme öncesi belirlenmeli, mülakat sırasında sadece sözler değil beden dili de gözlenmelidir.
  • Aday soruları açık ve net şekilde cevaplanmalı, görüşme sonunda soruları olup olmadığı öğrenilmelidir.
  • Seçme ve yerleştirme sırasında sadece işverenin değil, adayın da ikna edilmesi gerektiği unutulmadan aklındaki çekinceler giderilmelidir.
  • Adaylar seçme – yerleştirme süreçlerine dair detaylı olarak bilgilendirilme, tüm adaylara olumlu ya da olumsuz dönüş yapılmalıdır.

Seçme ve Yerleştirme Nedir?

Örgütlerin insan kaynaklarını etkili kullanması için uygulanan aşamalardan ikisi “seçme – yerleştirme” olarak anılır. Seçme–yerleştirme süreci pozisyon için ilan açılması ile başlar uygun adayın işe başlaması ya da pozisyonuna karar verilmesi ile tamamlanır.

Personel seçme iş için başvuran çok sayıda aday arasından en uygun olan aday ya da adayların belirlenmesidir. Nesnel ve bilimsel yöntemler kullanılarak diğer adayları reddetmek, adayın seçmek için seçim sebepleri bulunur. Genellikle iş arayan insanlar arasından seçme yapılsa da aktif çalışanlar için de süreç uygulanabilir. Seçme sürecinin gerçekleşmesi için boş pozisyon sayısından çok daha fazla adayın işe başvuru yapması gerekir. İş ilanının yayınlanması ile başlayan süreç adayların olumlu – olumsuz sonuç alması ile tamamlanır.

Personel yerleştirme işleminde pozisyona sayısı ile başvuru, çalışan sayısı eşit olabilir. Halihazırda bir işte çalışan adayların yeteneklerine göre en doğru pozisyona yerleştirilmesidir. Hangi çalışan ya da adayın pozisyon için uygun olduğuna en başarılı şekilde karar verilmesi için süreç yürütülür. Aday nitelikleri ile pozisyonun gereklilikleri eşleştirilerek yapılır.

Personel Seçme ve Yerleştirme Neden Kritik?

İşyerinin ticari hayatta başarılı olması, organizasyon içerisinde çalışanların işyerine sadakat ve motivasyon hissetmesi için personel seçme yöntemleri doğru şekilde uygulanmalıdır. Birey ve işletme açısından personel seçme süreçlerinin kritik önemi değişir.

İşletme açısından seçme-yerleştirme sürecinin hatalı yapılması şu sonuçları doğurabilir:

  • İş için yetkin personel olmadığından iş kazalarında artış yaşanabilir.
  • Bireyin pozisyon için yetersizliği nedeniyle işten çıkarılma, istifa, personel devri artabilir.
  • İş sırasında fire ve israf artacağından işletme maddi olarak zarara girebilir.
  • İş süreçlerinde zaman israfı nedeniyle süreç verimliliği düşebilir.
  • Personel yetiştirmek için ayrılan kaynak, hizmetiçi eğitim giderleri, zaman artabilir.
  • Diğer çalışanlar durumdan olumsuz etkilendiği için sadakat, motivasyonları azalabilir.

Çalışan açısından seçme ve yerleştirme sürecinin kritik olmasının nedenleri şunlardır:

  • Çalışan yeteneklerinin üzerinde ya da dışında pozisyonda olduğu için depresif olabilir.
  • Yeteneklerinin altında bir pozisyonda bulunan çalışan işi ciddiye almayabilir, benimsemediği için arka planda iş aramaya devam edebilir.
  • İşe karşı çalışanın isteği azalabilir, doyumsuzluk ve isteksizlik ortaya çıkabilir.
  • Çalışanın işyerine sadakati önemli ölçüde azalabilir, diğer çalışanları olumsuz etkileyebilir.

Personel Seçme ve Yerleştirme Nasıl Olmalıdır?

İnsan kaynakları yönetimi personel bulma ve seçme-yerleştirme sürecinde izlenecek aşamalar bilimsel olarak tespit edilir. İş analizi ile başlayan süreç, iş tanımı ve pozisyon için gerekli nitelikler tespit edilerek devam eder. Potansiyel çalışan bulmak için şu iki yöntem uygulanır:

  • İşletme Dışı Kaynaklar: İş ilanı açmak, çalışan personellerden öneri almak, eğitim kurumu ve meslek kuruluşları ile birlikte çalışmak potansiyel personeli bulmak için kullanılır.
  • İşletme İçi Kaynaklar: Çalışanı terfi ettirmek, şirket içi pozisyon transferi yapmak, performansına göre kademesini düşürmek, kademe yükseltmek için yetiştirmek de potansiyel personel bulunması için tercih edilir.

Personel seçim süreci aşamaları geleneksel olarak şu 7 adımdan oluşur:

  1. İşin Analiz Edilmesi: Pozisyon özellikleri ve adayda bulunması gereken nitelikler için araştırma yapılır.
  2. Pozisyon niteliklerinin Belirlenmesi: Toplanan veriler ışığında adayda aranması gereken nitelikler saptanarak iş ilanı hazırlanır.
  3. Öngörülerin Geliştirilmesi: Adayların performansı hakkında tahminde bulunmak için ölçüt ve değişkenler belirlenir.
  4. Aday Ölçümlemesi: Belirlenen ölçekler adaylara uygulanarak uygun aday saptanmaya çalışılır.
  5. Performans Ölçümlemesi: İşe başlayan adaya uygulanan değerlendirme kriterleri ve ölçekler, bir süredir çalışan kişinin performansı ile karşılaştırılarak seçme başarısı saptanır.
  6. Geçerlilik Hesaplaması: Aday seçme başarısı ile ilgili elde edilen verilerin geçerliliği, güvenliği araştırılır.
  7. Seçme Önerisi Sunulması: Seçmenin başarısı yüksekse aynı pozisyon ve diğer pozisyonlar için aynı teknik, nitelikler, ölçümleme performansının kullanılması önerilir.

Personel seçme süreci aşamaları ile yerleştirme benzer ilerler. Yerleştirme süreci aşamaları şunlardır:

  • Pozisyon ve gerekli nitelikleri belirleme
  • İş ilanı ya da görüşme teklifiyle aday havuzu oluşturma
  • Başvuru ve tekliflerin incelenmesi
  • Mülakat ve referansların değerlendirilmesi
  • Alım için iş teklifi, işe yerleştirmenin tamamlanması

Personel Seçme ve Yerleştirme Hizmeti Almak Neden Önemlidir?

Personel seçme ve yerleştirme aşamaları şirketin başarısı ve çalışanlar için doğru uygulanmalıdır. Fakat işletmelerin doğru adaya ulaşması ve yeterli beceriye sahip adayı seçmesi zor bir süreçtir. Seçme ve Yerleştirme Hizmeti işletmelerin zorlandığı bu süreci kolaylaştırmak için önemlidir. Seçme ve Yerleştirme Hizmeti alan işletmeler doğru adayı kısa sürede bularak verimli iş akışlarına sahip olabilir.

İK departmanı olmayan ya da departman verimini artırmak isteyen işletmeler Eleman.net Seç – Yerleştir Hizmeti’nden faydalanabilir. İş Alım Danışmanlık hizmeti sunan Eleman.net 18 yıldır sürdürdüğü iş ilanı platformu olma deneyimi sayesinde uygun adaylara en kısa sürede ulaşabilir. Yapay zeka destekli aday havuzu sayesinde pozisyon için uygun niteliklere sahip adaya birkaç saniyede ulaşmak mümkündür.

Eleman.net Seçme- Yerleştirme Hizmeti aldığınız zaman adaylarla bilimsel yöntemler kullanılarak mülakat yapılır, değerlendirme testleri uygulanır. En uygun adaylar son aşamada size önerilir ve kısa sürede yüksek verim sağlayacak çalışana ulaşmanız sağlanır.

Aday aramak, mülakat ve değerlendirme süreçleri ile uğraşmak yerine kaynaklarınızı verimli işlere aktarmak istiyorsanız Seç – Yerleştir Hizmeti alabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.