İş dünyasında sık sık karşınıza çıkan terimlerden biri olan NACE kodu, Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması şeklinde bir açılıma sahiptir. Avrupa Birliği’nde 1970'den bu yana kullanılan bu kodlama sistemi, iş yerlerinin tehlike sınıflarını gösterir. Altı haneli bir kod olması nedeniyle altılı faaliyet kodu şeklinde de bilinir. NACE kodu, ekonomik faaliyetlerin standart bir şekilde sınıflandırılmasını sağlar. Aynı zamanda ekonomik analizler yapmaya, politikalar belirlemeye yardımcı olabilir. Peki, NACE kodu nasıl alınır? NACE kodu öğrenme işlemi nasıl yapılır? İçeriğin devamında “NACE kodu nedir ne işe yarar?” gibi tüm sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz.
Türkiye, uzun yıllardır Avrupa Birliği ile uyum çalışmalarını sürdürür. Bu uyum çalışmalarının adımlarından biri de NACE kodudur. Türkiye’de NACE kodu uygulamasına 2005 yılında geçilmiştir. Türkiye’de bir iş yeri kurarken hangi faaliyet alanında olduğu fark etmeden mutlaka NACE kodunu bildirmek gerekir. Bu işlemi yapmak isteğe bağlı değil, zorunludur.
NACE kodları, ulusal ve uluslararası düzeydeki ekonomik faaliyetlerin standart bir sınıflandırma sistemine sokulmasını sağlar. NACE kodları sayesinde farklı ülkeler ve bölgelerde gerçekleşen ekonomik faaliyetler net ve anlaşılır bir değer kazanır. İş yerinizi açtığınız zaman mutlaka öğrenmeniz gereken NACE kodu, size tehlike sınıfınız hakkında da bilgi verir. Dolayısıyla faaliyetlerinizi şekillendirmeniz konusunda önemli paya sahiptir. İş güvenliğine dair yasaları, tehlike sınıfınıza göre en doğru şekilde uygulamanız mümkündür.
Her bir NACE kodu farklı faaliyet konularını temsil eder. Faaliyet konusuna göre bazı NACE kodları şunlardır:
NACE kodları faaliyet konusuna göre bu şekilde belirlenir. Eğitim, hayvansal gıda ürünleri, restoran ve yiyecek hizmetleri gibi daha birçok faaliyet konusuna ait NACE kodu bulunur. Son dönemlerde yaygın olan e-ticaret NACE kodu ise 47.91.14’tür. “Radyo, Televizyon, Posta Yoluyla veya İnternet Üzerinden Yapılan Perakende Ticaret” olarak açıklanır.
NACE Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?
NACE kodunu öğrenmenin farklı yolları vardır. Bunun için ilk olarak SGK sicil numarasına bakabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu sicil numarasının 2. hanesinden 7. hanesine kadar olan kısım NACE kodunu verir. Bir diğer NACE kodu öğrenme yöntemi vergi levhalarıdır. Buradaki ana faaliyet alanına göre de NACE kodunu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bağlı olunan ticaret odalarının internet sitesi üzerinden de NACE kodu öğrenme işlemi yapılabilir.
NACE kodlarına ulaşmak için kullanabileceğiniz pek çok kaynak bulunur. Dünya genelinde Avrupa Birliği tarafından yayınlanan NACE kodlarına Eurostat üzerinden ulaşmak mümkündür. Türkiye’de ise güncel veriler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üzerinden alınabilir. Buna ek olarak NACE kodlarını birçok yetkili kurum ve kuruluş internet sitelerinde yayınlar. Türkiye İstatistik Kurumu, Ticaret Odaları, Ticaret Bakanlığı, İTO, TÜRMOB, üniversiteler, Gelir İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi pek çok devlet kurumunun internet sitesinden NACE kodlarını öğrenebilirsiniz.
NACE kodu almak yeni bir iş yeri kurmanın en temel adımlarından biridir. Bu adımı atmadan iş yerinizi resmi olarak faaliyete geçirmeniz mümkün olmaz. NACE kodunu almak için bağlı bulunacağınız Ticaret Odasına kayıt yaptırmanız gerekir. Kayıt yaptırırken NACE kodunuzu bildirmeniz önemlidir. Yeni iş yerinizi açma sürecinizde yaptığınız tüm işlemlerde zaten NACE kodunuz belli olur. Önemli olan ise Ticaret Odasına kayıt yaptırırken NACE kodunuzu da bildirmenizdir. İş yerinizin NACE kodunu internet vergi dairesi üzerinden barkodlu vergi levhanızı çıkararak alabilirsiniz.
İş yerinizin faaliyet alanını değiştirmeniz durumunda mutlaka NACE kodu değişikliği de yapmanız gerekir. İş güvenliği için bu işlem büyük önem arz eder. Bunun için bağlı olduğunuz vergi dairesinin sicil servisine başvurarak “NACE kodu değişikliği talep dilekçesi” yazabilirsiniz. Bu sayede NACE kodu değişikliği talebinizi iletebilirsiniz.
NACE kodu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, yani TOBB tarafından verilir. Bu işlem için oda üyesinin şirket kuruluşu esnasında bazı gereklilikleri yerine getirmesi önemlidir. Kurduğunuz iş yerinin faaliyet kolu, bağlı olduğunuz meslek grubu gibi bilgiler NACE kodunun belirlenmesi aşamasında gereklidir. Bu bilgilerle birlikte mali müşaviriniz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine beyanını iletir. Mali müşavirin beyanı doğrultusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, bu konu hakkındaki ilgili kanunları ve yönetmelikleri de dikkate alarak şirketin kod atamasını gerçekleştirir.
NACE kodu, ekonomik faaliyetlerin standartlaştırılmasında ve iş güvenliğinin sağlanmasında kritik öneme sahip bir uygulamadır. Dolayısıyla yeni bir iş yeri kurmadan önce NACE kodu hakkında derin araştırmalar yapmanız gereklidir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.