GERİ

Krizi Fırsata Çevirmenin Yolları


Global, kişisel mesleki ve şirket içi krizler ve çok daha fazlası… Hiç şüphe yok ki bütün bu gelişmeler, yaşamın doğal ve kaçınılmaz parçaları. Bu sebeple de ciddi bir krizle karşılaşan herkesin, soğukkanlı ve güçlü bir duruş sergilemesi ve krizi fırsata çevirmek için çeşitli yollar araması gerekiyor. Peki krizi fırsata çevirmek nasıl mümkün olabilir? Bu konuda neler yapılabilir? Merak ettiğiniz tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.


Zorlukları Fırsata Dönüştürme Stratejileri

Krizi fırsata dönüştürmek, çok zor gibi görünen ancak başarıldığı zaman kişinin iş yaşamını ve ekonomik seviyesini bambaşka bir noktaya taşıyan bir beceri. Bu beceriyi uygulamak için ise çeşitli stratejileri uygulamanız gerekiyor. Peki krizler fırsata nasıl dönüştürülür? Bu konuda yapabileceklerinizin bir kısmı şu şekilde:

  • İlk adım, şüphesiz ki soğukkanlı kalmak. Evet, krizler hayatın bir gerçeği ve kimi zaman önlenebilseler de bazen tüm koşullardan bağımsız olarak çıkıp gelebiliyor. Kriz anında panik yapan, durumun vahametine kendisini kaptıran ve krizin getirdiği stres altında ezilen kişiler, sorunun daha da büyümesine yol açabiliyor.
  • Krizi fırsata dönüştürmek için altın kural, büyük resme odaklanmak. Krizin fotoğrafını geniş açıdan çekmek. Bu kriz nelere yol açıyor, sonrasında ne gibi gelişmeler bekleniyor, hangi konuları etkiliyor ve sonrasında neler bekleniyor? Bu konulara ve krizin doğuracağı muhtemel sorunlara odaklandığınızda, alternatif çözüm yolları düşünmeye başlayabilirsiniz. Böylece ilk etapta krizin etkisini minimize edebilir, bulacağınız çözümleri genişleterek krizi ciddi bir fırsata dönüştürebilirsiniz.
  • Konfor alanından çıkmak da krizi fırsata çevirmeyi sağlayan bir diğer strateji. Özellikle kriz anlarında konfor alanında kalma konusunda ısrarcı davranmak, krizin olası sonuçları sebebiyle o alanın giderek daralmasına hatta kaybedilmesine yol açabiliyor. Krizin ayak sesleri duyulduğu andan itibaren konfor alanını terk edip alternatif çözümler arayan kişiler ise çözüm konusunda çok daha hızlı bir şekilde mesafe kat edebiliyor.
  • Pek çok kriz, bir tarafın kazanması ve başka bir tarafın kaybetmesiyle sonuçlanıyor. Örneğin döviz değerleri global ölçekte düşüyorsa, başka bir emtianın eş zamanlı olarak değer kazanması durumuna sıklıkla rastlanıyor. Bu durumda, krizle karşı karşıya geldiğiniz anda hangi tarafın kaybettiğini, hangi tarafın kazandığını inceleyip kazanan tarafa yatırım yapabilirsiniz. Böylece kriz sebebiyle yaşanan olumsuz durumdan kârlı çıkabilirsiniz.
  • Krizler, kimi zaman yeni ihtiyaçlar da doğurabiliyor. Örneğin 2021 yılı başlarında yaşanan küresel pandemi krizinin maske, dezenfektan ve tıbbi malzeme konusundaki ihtiyacı çok ciddi seviyelerde artırması, hafızalardaki tazeliğini hâlen koruyor. Bu gibi durumlarda piyasayı doğru şekilde değerlendirerek krizin ne gibi bir ihtiyaç doğuracağını önceden tahmin edebilir, bu tahmini yatırıma dönüştürerek kriz zamanında kazanan tarafta yer alabilirsiniz.

Kriz Anlarında Güçlü Kalmanın Önemi

Kriz anlarında güçlü kalmak, yalnızca iş dünyasında değil, yaşamın her alanında büyük önem taşıyor. Sevdiğiniz birinin yanınızda ciddi bir rahatsızlık geçirdiğini hayal edin: o an panik yapıp ağlayıp sızlamak yerine soğukkanlı bir şekilde sağlık ekiplerine haber vermek, mümkünse ilk yardım için müdahalede bulunmak ve hastanın güvenliğini sağlamak gibi hayati adımlar atmak gerekiyor. İş dünyasındaki krizler de bu durumdan farklı değil. Güçlü kalan, inovatif çözümlere odaklanan ve sorunu aşma konusunda konsantre olan kişiler, krizlerden daima güçlü bir şekilde çıkabiliyor.

Krizler, kimi zaman öğretici nitelikte de olabiliyor ve daha önce yaşamadığınız türden bir kriz, bir süre boyunca bocalamanıza yol açabiliyor. Güçlü kalmak, bu durumlarda daha da büyük önem kazanıyor. Süreç uzarken güçlü kalmayı sürdüren kişiler, kriz anındaki deneyimlerinden ders çıkarabiliyor, hatalarını analiz edebiliyor, yapılması gerekenleri daha sağlıklı bir şekilde süzgeçten geçirip krizi sonlandıracak hamleleri keşfedebiliyor. Bu sebeple güçlü kalmak, kriz dönemlerinde her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor ve her zamankinden daha fazla fayda sağlıyor.

Kriz Zamanlarında Yaratıcılığı Teşvik Etmek

Yaratıcılık, krizi fırsata dönüştürme konusunda size yardımcı olabilecek en önemli yeteneklerden biri. Unutmayın ki kriz olsa da olmasa da tüm inovatif hamlelerin arkasında yaratıcılık yatıyor. Bu yetenek, kriz anlarında ise çok daha ciddi bir önem kazanıyor. Örneğin sektörünüzde ham madde krizi yaşanıyorsa, o hammaddeyi ikâme edecek çözümler bulmak için yaratıcı fikirler bulmanız gerekiyor. Ya da şirketinizde bir personel krizi yaşıyorsanız, dijital otomasyonlara geçiş yapmak gibi alternatif çözümlere odaklanmanız sizi çok ciddi sorunlardan kurtarabiliyor. Bu gibi çözüm önerileri bulmak için ise alışılmış kalıpların dışında düşünmeye, alternatif çözümlere açık olmaya odaklanmanızda fayda bulunuyor. Krizin sebebine ya da yol açtığı en temel soruna odaklanarak bu konuyu alternatif şekilde nasıl çözebileceğinizi düşünebilirsiniz. Gerekirse ekibinizle birlikte yaratıcı beyin fırtınaları yapabilir ve çözüm önerilerinizi karşılıklı olarak değerlendirebilirsiniz.

Krizleri Başarıya Dönüştüren Gerçek Hikayeler

Dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olan Henry Ford’un krizi fırsata dönüştürme konusunda da bir dahi olduğunu biliyor muydunuz? Amerika’da yaşanan Büyük Buhran sonrasında normalleşmenin insanları daha öncekinden farklı bir tüketim anlayışına iteceğini önceden öngören Henry Ford, otomobil piyasasını dönemin altın madeni olarak görüyor ve tam 12 yatırımcıyı ikna ederek Ford markasını oluşturuyor. Krizi fırsata çeviren bir diğer dünya devi ise McDonald’s. İlk restoranlarını klasik formatta açan McDonald kardeşler, işlerin hızla büyümesi ve garson maliyetlerinin artması sebebiyle garsonsuz bir sistem üzerine çalışmaya başlıyor. Böylece günümüz fast food kültürünün atası olan sistem keşfediliyor ve McDonald’s tarafından açılan ilk self servis restoran, sadece on yıl içinde Burger King, Wendy’s gibi dünya devi markaların da doğmasını sağlıyor. Siz de krizlere farklı açılardan bakarak birbirinden etkili çözümler bulabilir, yaratıcılığınızı kullanarak tüm krizlerden kârlı bir şekilde çıkabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.