GERİ

KDV 2 Nedir? Nasıl Hazırlanır?


Ticari hayatta sıkça karşılaşılan ve bakanlığın mükelleflerden vergi tahsilatını kolaylaştırmak amacıyla oluşturduğu KDV 2 kavramı, tevkifat gerektiren mali işlemlerde kullanılır. İşletme yöneticileri “KDV 2 nedir?” ve “KDV 2 beyannamesi nedir?” cevaplarını sıkça merak eder. Bu soruların cevaplarına ve KDV 2 hesaplama formülüne yazımızda ulaşabilirsiniz.

KDV 2 Nedir?

Ürün veya hizmet satışlarında hem alıcının hem de satıcının vergi ödeme yükümlülüklerinin oluştuğu, Katma Değer Vergisi’nin pay edildiği uygulama KDV 2 olarak tanımlanır. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan KDV 2 uygulaması, Katma Değer Vergisi tahsilatının zor olduğu ticari alanlarda vergi beyannamelerinin daha kolay doldurulmasında etkilidir. Ayrıca KDV 2, sektör alanına göre değişiklik gösteren oranlarla beyanname ve fatura kesme süreçlerinde farklılık gösterir.

KDV 2 Nasıl Hesaplanır?

3065 sayılı Katma Değer Kanunu’nun 10. Maddesine göre belirlenen KDV 2, tevkifatlı ticari ilişkilerde mutlaka doldurulması gereken formlar arasında yer alır. Ticari faaliyetlerini aktif olarak yürüten ve yeni şirket kuran kişilerin merak ettiği “2 nolu KDV beyannamesi nedir?” ve “KDV 1 KDV 2 nedir?” sorularına, sektörel olarak belirlenen, kısmi veya tam tevkifatlı vergi türü olarak yanıt vermek mümkündür.

KDV 2 hesaplama formülü ise KDV 1 vergi türüyle benzerlik gösterir. Ancak KDV 2 vergi türü tevkifatlı işlem gerektirdiği için hesaplamalar sonucu ortaya çıkan tutar; alıcı ve satıcı arasında yasal çerçevelere göre oranlanır. KDV 2 beyannamesinde belirtilen alıcı ve satıcı bilgileriyle de kayıtlı vergi dairelerine gerekli bildirim yapılmış olur.

Örnek vermek gerekirse; toplam 1.000,00 TL tutarında ürün satışı gerçekleştiren işletmenin KDV 1 hesaplamasına göre yasal olarak %18 oran üzerinden bu ürünü 1.180,00 TL KDV dahil fiyatla satması gerekir. Buradaki ticari faaliyette kısmi tevkifatın var olduğu ve oran tablosuna göre tevkifatın 5/10 olarak belirlendiği makine satış hizmetinde; 90,00 TL alıcıya ve 90,00 TL’lik KDV tutarı da satıcıya yansıtılır. KDV 2 hesaplaması için tam ve kısmi tevkifat konuları hakkında bilgi sahibi olmak ayrıca yasalarca belirlenen KDV 2 pay oranlarını da bilmek önemlidir.

‍Tevkifat Nedir?

KDV 2 vergi türünde yer alan tevkifat, mal veya hizmet satışında oluşan, faturada belirlenen vergi yükünün paylaşıldığı bir alışveriştir. Tam ve kısmi olarak ikiye ayrılır. Tam tevkifat, ticari satış sonrasında hesaplanan KDV yükünü alıcı tarafın ödediği işlemlerdir. Yurt dışından yapılan alışverişlerde de ilgili işletmenin Türkiye'de temsilciliğinin bulunmadığı durumlarda KDV yükü tamamen alıcıya verilir. Kısmi tevkifat ise satıcı ve alıcı arasında KDV yükünün paylaşıldığı mali işlem olarak adlandırılır.

Tam tevkifata konu işlemler arasında:

  • İş merkezi veya yetkili şubesi Türkiye’de bulunmayan şirketler tarafından yapılan hizmetler,
  • Kiralama işlemleri,
  • Reklam işleri,
  • Serbest meslek faaliyeti kapsamında yapılan ürün teslimi veya hizmetler yer alır.

Kısmi tevkifatlı işlemler tablosu ve kesinti oranları ise şu şekildedir:

Kısmi Tevkifat Konuları

Kısmi Tevkifat Oranı

Yapım İşleri, Mühendislik ve Mimarlık İşleri

3/10

Spor Kulüplerinin; Yayın, İsim Hakkı ve Reklam İşleri

9/10

Etüt, Proje-Plan ve Denetim İşleri

9/10

Makine, Teçhizat Bakım ve Onarım İşleri

5/10

Yemek Organizasyonu ve Servisi

5/10

İş Gücü Tedarik Hizmetleri

9/10

Yapı Denetim Hizmetleri

9/10

Fason Tekstil ve Konfeksiyon İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri

5/10

Turistik Mağazalara Verilen Müşteri Götürme ve Bulma İşleri

9/10

Temizlik, Bahçe ve Çevre Bakım Hizmetleri

7/10

Servis Taşımacılığı İşleri

5/10

Tüm Baskı ve Basım İşleri

5/10

Külçe Metal Teslim İşleri

5/10

Hurda ve Atık Teslimi

5/10

Metal, Plastik ve Cam gibi Hurda Atıklardan Elde Edilen Ham Madde Teslimi

9/10

Ham Post, Deri, Pamuk ve Yün Teslimleri

9/10

Ağaç ve Orman Ürünleri Teslim İşleri

5/10

KDV 2 Beyannamesi Ne Zaman Beyan Edilir?

2 nolu KDV nedir sorusunun yanı sıra işletmeciler beyannamenin ne zaman verileceği hakkında da sıkça araştırma yapar. KDV 2 beyannameleri her ayın 24. gününe kadar bildirilmelidir. Ticari faaliyeti aktif devam eden işletmelerin KDV 2 beyanname formu son teslim tarihlerine dikkat etmesi önemlidir. Aksi halde işletmeler; vergi yükümlülüklerini ve bildirim zorunluluklarını yerine getirmediklerinde, mali cezalarla karşı karşıya kalabilir. Ayrıca beyanname işlerinde birçok kişi tarafından merak edilen 2. el araçta 18 KDV nedir sorusuna cevap bulabilmek için de araç alım satım işleriyle alakalı bilgi sahibi olmak; doğru ve geçerli bir KDV bildiriminde bulunmaya fayda sağlar.

KDV 2 Beyannamesi Nasıl Verilir?

KDV 1 ve 2 nedir sorularının cevapları her ne kadar benzer özellik taşısa da her iki vergi türü hesaplamalarda ya da beyanname formlarında farklılıklar içerir. Fiziki veya online olarak teslim edilebilen KDV 2 beyannamesi, form şeklinde hazırlanır ve kayıtlı bulunan vergi dairesine gönderilir. KDV 2 beyannamelerinde alıcı ve satıcı bilgilerinin, işlem tutarlarının ve işletme bilgilerinin yer aldığı bölümlerin titizlikle doldurulması önemlidir. Ayrıca tevkifatlı fatura işlerinde, oranların yasal çerçevelere uygun şekilde düzenlenmiş olması, olası mali cezaları veya suçları önlemeye katkı sağlar.

KDV 2 Beyannamesi Nasıl Düzenlenmelidir?

KDV 2 beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı Katma Değer Vergisi formu ile düzenlenir. Bu form üzerinde tevkifat ve KDV tutarlarının detaylı şekilde belirtilmesi önemli bir husustur. Fiziki ya da online şekilde hazırlanabilen KDV 2 beyannamesini, firmaların sunmuş olduğu özel yazılımlı programlarla kontrol etmek mümkündür. Muhasebe işlemlerine yönelik hazırlanan bu programlar, KDV 2 beyannamesi düzenlerken oluşabilecek hataları önlemeye de yardımcı olur. Ayrıca KDV 2 beyannamesinin uzman kişiler tarafından hazırlanmaması, işletmenin vergi yükümlülüklerinin tam olarak yerine getirilmesinde önem taşır.

KDV 2 Beyannamesi Ne Zaman Ödenmeli?

KDV 2 beyannamesinin yasal çerçeveler uygun şekilde oluşturulduktan sonra her ayın 26. gününe kadar ödenmesi gerekir. Her ayın 24. gününe kadar bildirilen KDV 2 beyannamelerinin ödeme tarihlerinin resmi tatil günlerine denk gelmesi durumunda ise ilk iş gününde gerekli ödeme yapılabilir. Ancak son günlere bırakılan ve ödemesi yapılmayan KDV 2 beyannamelerinde süreç içinde yaşanan sorunlar gerekçe olarak belirtilemez. Bu nedenle işletmelerin KDV 2 beyanname; bildirim tarihlerine ve ödeme günlerine dikkat etmeleri, vergi yükümlülüğü açısından fayda sağlar.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.