Türkiye’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte zorunlu hale getirilen işyeri sağlık taraması, hem çalışan hem de işyeri açısından büyük önem taşır. Meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önlenmesini sağlayan sağlık taraması, çeşitli test ve muayeneleri kapsar. Çalışan sağlığı için eksiksiz yapılması gereken bir uygulamadır.
İşyeri sağlık taramasında çalışanların ve işverenin bilinçli hareket etmesi önemlidir. Bu yönde sağlık taramasında neler yapılır, hangi muayenelere öncelik verilir gibi soruların cevaplarına hakim olmak gerekir. Özellikle işyeri bu konuda sorumluluk almalı ve sağlık taraması sürecinde titiz davranmalıdır. Böylelikle çalışanların sağlık durumları düzenli olarak takip edilebilir. Aynı zamanda işyerindeki genel sağlık durumu da değerlendirilebilir.
İşyeri sağlık taraması, işyerinde güvenli bir ortam oluşturmayı ve çalışanların sağlığını korumayı amaçlayan bir uygulamadır. İşyeri sağlık testleri olarak da tanımlanan bu uygulama, çalışanların iş performansını ve fiziksel becerilerini değerdirmeye destek olur. Düzenli aralıklarla yapılan sağlık taraması ile olası hastalıklar da daha erken bir evrede tespit edilebilir. Buna bağlı olarak hem önlem alınabilir hem de gerekli tedavi süreçleri başlatılabilir.
İşyerlerindeki çalışanların sağlık durumu sadece kendisi için değil, çevresi için de önemli olduğu için sağlık taramasının büyük bir önemi vardır. Çalışanın sağlık taraması detaylı olarak yapılır, durumu kontrol edilir ve raporlaştırılır. Bu kapsamda fizyolojik ölçümlerle birlikte laboratuvar testleri yapılır. Taramanın belirli aralıklarla, aksatılmadan yapılması halinde ise çalışanı meslek hastalıklarına karşı korumak mümkündür.
İşyeri sağlık muayenesi, çeşitli test ve değerlendirmeleri kapsar. Tüm kontrollerden önce hastanın genel sağlık muayenesi yapılır. Bu kapsamda boy, kilo, nabız, kan basıncı gibi temel sağlık göstergelerinin ölçümü rapor edilir. Hatta çalışanların iş yapmaya müsaitliği bu aşamada belirlenebilir. Bununla birlikte iş stresi gibi ruh sağlığı sorunları ve meslek hastalıklarına yönelik bir değerlendirme de yapılır.
İşyeri sağlık taramasında yapılan testler ise şunlardır:
Bu testlerin beraberinde işyeri sağlık kontrolü kapsamında tetanoz başta olmak üzere çalışanın aşı durumu da kontrol edilir. Aşı durumu kontrolünün amacı, bulaşıcı hastalıkları işyeri geneline yayılmasını önlemektir. Eksik aşıların tespit edilmesi halinde çalışan aşı için teşvik edilir. Testlerin beraberinde işyeri düzeni ve ergonomisi de değerlendirilir. Böylelikle makine ve eşyaların hem kullanışlı hem de kazaya sebep olmayacak şekilde dizayn edilmesi sağlanır.
İşyeri sağlık taramasında sürecin olumlu ilerlemesi için testlerin eksiksiz yapılması, sürecin düzenli takip edilmesi ve işyerindeki herkesin sorumluluk alması gibi dikkat edilmesi gereken pek çok önemli detay vardır. Bu detaylar geniş kapsamlı olarak şu şekilde sıralanabilir:
İşyeri sağlık taramasının yasal dayanağı, 6331 sayılı kanundur. İşyeri sağlık kontrolleri ve taramalarının zorunluluğu 6331 sayılı kanunda detaylı şekilde belirtilir. Kanuna göre, sağlık taramaları işyeri tehlike sınıfına göre belirlenir. Bu kapsamda çalışan sağlığını riske edecek durumlar baz alınarak periyodik şekilde taramalar yapılır.
6331 sayılı kanuna göre, iş sağlığı ve güvenliği testleri, hem işe giriş hem de iş değişikliği sırasında yapılır. Bunun yanı sıra meslek hastalığı, iş kazası ve özel sağlık sorunlarından dolayı işten süreli olarak uzaklaşan çalışanlar için tekrarlanır. Ayrıca yapılan sağlık taramaları işyeri ile doğrudan bağlantılıdır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.