GERİ

İştirak Nedir Ve Türleri Nelerdir?


İştirak kavramının, sözlük anlamı ortaklık demektir. Bu kavram genellikle şirket ortaklıkları için kullanılsa da birçok hukuki birliktelikte karşınıza çıkabilir. Örneğin; gayrimenkul alanında yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından “tapuda iştirak nedir” sorusu merak edilir. Bu kavram, bir gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğunu gösterir. Bundan dolayı şirket işlerinin dışında pek çok alanda “hukuk iştirak tapu nedir?” ve “iştirak mülkiyeti nedir?” gibi sorularla karşılaşılabilir. İş alanında ise iştirak, şirketlerin karlarını arttırabilmek için bazı firmalar ile ortaklık kurma ihtiyacını temsil eder. İştirak, kar oranını arttırmak için en ideal çözümler sunan bir sistemdir. Pay oranına göre farklı türlere de sahiptir. Dolayısıyla şirket sahipleri tarafından “iştirak şirket nedir” sorusunun cevabı merak edilir. Bu yazıyı okuyarak; “iştirak hissesi nedir” ve “iştirak türleri nelerdir” gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

İştirak Nedir?

Kısaca ortaklık anlamına da gelen iştirak, bir şirket ile diğer bir kuruluşun birlikteliğidir. Bir sermayede farklı şirketlerin payları bir aradaysa, bu firmaların iştirak ettiği söylenir. İki firmaya iştirak denebilmesi için ortaklık oranlarının %10 ile %50 arasında olması gereklidir. Başka şirketler ile iştirak kurmanın temel amacı kar oranlarını arttırmaktır. Bundan dolayı da günümüzde birçok yeni ya da eski şirket tarafından bu yöntem tercih edilir. Fakat iştirak kavramı şirket ortaklıklarının yanı sıra gayrimenkul ve aile hukuku alanında karşınıza çıkabilir. Aile hukukunda sıklıkla karşılaşabileceğiniz “İştirak nafakası nedir?” sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir; boşanma durumunda anne ve baba çocuklarına yetişkin olana kadar bakma ya da para yükümlülüğüne sahiptir. Eğitim ve bakım için çocuğa gönderilen ve hukuki geçerliliği bulunan bu paraya da iştirak nafakası denir. Bunun yanı gayrimenkul alanında da tapuda, hacizde ve mülkiyette iştirak kavramları ile karşılaşılabilir. “İştirak halinde mülkiyet nedir?” diye merak edenlerdenseniz, bu kavram miras yoluyla kalan gayrimenkuller için kullanılır.

İştirak Amaçları Nelerdir?

Bir şirketin diğer bir firma ile iştirak yapmasının iki temel nedeni bulunur. Bunlardan ilki, şirketin üst düzey gelirini daha da arttırmak için başka şirket üzerine yatırım yapmasıdır. İkincisi ise daha küçük sermayesi bulunan şirketlerin ürün ve hizmetlerini geliştirmek, kapasitelerini yükseltmek istemeleridir. Sermayesi küçük olan bu şirket ürün ve hizmetlerini geliştirip, büyütecek kapasiteye sahip olan firmaya yatırım yaparak, değerini arttırabilir. Tüm bu işlemler iştirak numarası ile takip edilir. “İştirak numarası nedir?” sorusuna ise; şirketlerin pay senetlerinin takip edilmesi için açılan hesap, cevabı verilebilir.

İştirak Türleri Nelerdir?

İştirak, birden fazla türü bulunan bir sistemdir. Kurulan ortaklığın kapsamı ve büyüklüğü iştirak türünü belirleyen önemli noktalardandır. Bundan dolayı tür belirleme aşamasında “iştirak payı nedir?” sorusu da önem taşır. Belirlenen iştirak türüne göre de ana şirketin yani yatırımcının yetkileri ve sorumlulukları belli olur. Birinde yetkisi sadece yatırım ile sınırlıyken diğerinde yatırım gerçekleştirdiği şirketin yönetim kurulu üyelerine müdahale edebilir. Şirketler için en çok tercih edilen iştirak türleri bağlı ve bağımsız ortaklıklardır.

Bağlı Ortaklık

Ana şirketin ortaklık oranı eğer %50’den fazla ise iştirak türü bağlıdır. Bu türden iştiraklar dolaylı ya da direkt olarak gerçekleştirilebilir. Bağlı ortaklıklar Banka Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu Mevzuatı kapsamında tek bir finansal grup olarak kabul edilir. Fakat bağlı olan şirket, hukuki bağımsızlığını yitirmez. Bundan dolayı da bağlı ortaklık, iştirak olan tüm şirketlerin ekonomik olarak menfaatini korumayı amaçlar. Bağlı iştirak, her ortak için avantaj sağlayan bir sistemdir. Kısıtlanmış piyasalara girmeyi sağlayarak, hızlı büyümeyi de destekler.

Bağımsız Ortaklık

Şirketler tarafından tercih edilen bir diğer iştirak türü de bağımsız ortaklıktır. Bundan dolayı “bağımsız iştirak firma nedir” ve “ne gibi şartları sağlamalıdır” sorularına cevap verilmesi gereklidir. Ortak olunan şirkette pay oranının çoğunluğu eğer ana şirkette değilse, bu duruma bağımsız ortaklık denebilir. Bu durumda ana şirketin yetkileri bağlı ortaklığa göre daha sınırlıdır. Siz de şirketinizi geliştirmek bağlı ya da bağımsız ortaklıklar kurarak ürün ve hizmetlerinizi büyütmek için “iştirak türleri nedir”, “yetkileri nelerdir?” ve “hacze iştirak nedir” gibi soruların cevapları hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gereklidir. Bu sayede, şirketiniz için yeni ve ileriye dönük projeler planlayabilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.