GERİ

E-Haciz Nedir? Nasıl Kaldırılır? Kaç Günde Kaldırılır?


Hizmet veya mal alım satımı gerçekleştiren ticari işletmelerin, e-haciz durumuyla karşılaşmaları muhtemeldir. Ticari faaliyetleri olumsuz yönde etkileyen e-haciz kavramı daha önceki fiziksel haciz işlemlerinin elektronik olarak uygulanması ile ortaya çıkmıştır. Peki e-haciz nedir ve e-haciz blokesi neyi ifade eder? siz de aklınızdaki sorulara yanıt bulabilmek için detaylara göz gezdirebilirsiniz.


E-Haciz Nedir?

E-haciz nedir sorusunun yanıtı ticari hayata yeni başlayan ve ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan firmalar tarafından sıkça merak edilir. Devlete ödenmesi gereken borçların, kamu kurumu veya bireysel alacakların ödenmediği durumlarda e-haciz uygulaması devreye girer. Varlıklara el koyma sürecini elektronik ortamda başlatmak ise e-haciz olarak tanımlanır.

Şirketlerin dışında borçlu kişi için de e haciz kaydı oluşturulabilir. Ayrıca SGK e-haciz nedir sorusu, işverenlerin işçilere ait prim ödemelerini geciktirmeleri sonucu ortaya çıkan elektronik haciz durumu olarak yanıtlamak mümkündür.

E-Haciz Süreci Nasıl İşler?

E haciz bildirimi nedir sorusunun yanıtı elektronik hacizle karşılaşan kişiler tarafından sıkça merak edilir. Borçlu kişinin veya şirketin; mal varlıklarına, banka hesaplarına ya da taşınmazlarına el koyma işlemleri, e-haciz süreci içinde yer alır. Borçlu kişiye gönderilen bildirimler hakkında e uyarı haciz mesajı nedir sorusunun yanıtı da kişiler tarafından sıkça araştırılır. E haciz mesajı; borçlu tarafa gerekli bildirimin ve haciz sürecinin başaltılacağıyla ilgili tebligatın yer aldığı uygulamadır. Borçlu taraf eline ulaşan tebligatla birlikte borcunu en geç 7 gün içinde ödemekle yükümlüdür. Aksi halde e-haciz süreci resmi olarak başlatılır ve kişinin maaş hesabı da bloke edilir.

E-Haciz Kimlere Uygulanır?

Pek çok farklı sebepten başlatılabilen e-haciz uygulaması, borcun son ödeme tarihinin geçmesi durumunda ortaya çıkar. Oluşan borçların gününde ödenmediği ve gerekli uyarılara riayet edilmemesi halinde kişi ya da kurum hakkında e-haciz işlemi başlatılır. E-haciz işleminin geçerli olduğu borçlar ise:

  • Ödenmeyen sigorta primleri,
  • İcra dairesi borçları,
  • Karayolu taşıma kanununa uymama durumunda oluşan cezalar,
  • Vergi Dairesi borçları,
  • HGS kaçak geçiş cezaları,
  • RTÜK idari para cezaları,
  • Mahkeme kararı ile kişi yada kuruma verilen cezalar,
  • Öğrenim kredisi veya KYK borçları,
  • Gümrük vergisi borçları,
  • Trafik cezaları,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları,
  • Diğer idari para cezaları olarak sıralanır.

E-Hacizin Yasal Prosedürü Ne Şekildedir?

E-haciz uygulaması, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu’nun 55. maddesinde yer alan hususlara göre uygulanır. Borçlu kişiye yasal olarak tebligat yapılmadan, e-haciz uygulaması devreye alınamaz. Süreç başlamadan önce borçlu taraf; haberdar edilir ve gerekli bilgilendirmeler yapılır. Bu süreç sonunda borçlu taraf ödeme yapmaz ise e-haciz uygulaması resmi olarak işleme alınır.

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E hacizi kaldırmak için tek husus borçların gün geçmeden ödenmesidir. Kısmen ödenen borçlar, e-haciz uygulamasının sona ereceği anlamına gelmez. Ayrıca kişi aleyhine işlenen e-haciz kaydının borç bitiminde kaldırılması için dilekçe ile başvuru yapılması önemlidir. İlgili kuruma yapılan haciz iptali başvurusu sonucunda ise “Borcu Yoktur” yazısı alınabilir ve kişi hakkında işlenen e-haciz blokesine son verilir. E-haciz blokesinin kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir.

Vergi Borcu Hangi Durumlarda Silinir?

Şirketlerin vergi borçları bazı durumlarda silinebilir. Vergi borcunu sona erdiren, kısmen düşüren veya tamamen ortadan kaldıran durumlar ise şu şekildedir:

  • Taraflar Arası Uzlaşma
  • Yapılan Hatanın Düzeltilmesi
  • Vergi Affı
  • Ceza İndirimi
  • Ölüm Durumu
  • Yargı Kararları

E-Haciz Borcuna Taksitlendirme Yapılabilir mi?

Borcun ödenmediği durumlarda ortaya çıkan e-haciz uygulaması sonrası ilgili tutarı taksitler halinde ödemek mümkündür. e-haciz borçlarını taksitler halinde ödemek için toplam tutarın en az %20’sinin ödenmesi gerektiği yasal çerçeve ile belirlenmiştir. Ayrıca tebligatı alan borçlu kişi başvuru yaparak, ilgili borcu taksitlere bölmek isteyebilir. Taksitlendirme işlemi sonrası maaşa uygulanan haciz işlemine ise son verme işlemi yapılabilir.

E-Haciz Nasıl Sorgulanır?

GİB e haciz nedir konusuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olduktan sonra e-haciz sorgulama işlemlerini kısa sürede tamamlamak mümkündür. E-devlet uygulaması üzerinden de haciz işlemlerini sorgulamak oldukça kolaydır. Sorgulama işlemi için şirket yetkilisinin veya bireyin e-devlet şifresi sahibi olması yeterlidir. Uygulama üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı hizmetlerine ulaştıktan sonra “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” veya “Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” sekmeleri üzerinden e-haciz sorgulaması yapabilirsiniz.

E-Haciz Nasıl Uygulanır?

E-haciz uygulama işlemi alacaklı tarafın borçlu bilgilerini sorgulaması ile başlar. Vergi Dairesi Otomasyon Programı üzerinden borçlu bilgilerine kısa sürede ulaşılır. Daha sonra tespit edilen bilgiler borçlunun bağlı bulunduğu vergi dairesine gönderilir. İncelenen talep üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı kurumu alacaklı talebini işleme alır ve finans ya da diğer kurumlarıyla irtibata geçerek, e-haciz sürecini başlatır.

E-Haciz Borcu Nereye Ödenir?

Borcun gecikmesi ile ortaya çıkan e-haciz durumu sonrasında, kişi toplam borcunu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden ödeyebilir. Ayrıca GİB uygulaması üzerinden; e-haciz blokesine itiraz veya taksitlendirme talebinde bulunmak mümkündür. E-devlet uygulamasını kullanarak da Gelir İdaresi Başkanlığı portalına giriş yapılabilir. Uygulama üzerinde yer alan arama çubuğunu kullanarak veya alt başlıklarla ilerledikten sonra da e-haciz bilgilerine ulaşarak, borcunuzu kapatabilirsiniz.

E-Haciz Maaş Kesintisi Ne Kadar?

Kişi hakkında başlatılan e-haciz uygulamasında, gelir üzerine işlenen bloke tutarı toplam maaş miktarın %25’i kadardır. Borcun ödenmediği ve taksitlendirme talebinin olmadığı durumlarda, her ay maaşın %25’i oranında ilgili alacak için kesinti uygulanır. Ayrıca borçlu talebi ile maaşından yapılan kesinti oranını yükselterek, toplam borcunu daha erken sürede kapatabilir.

E-Haciz İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Borç tebligatının teslim alındığı tarihten başlamak üzere e-haciz blokesine yazılı itiraz süresi, yasal olarak 7 gündür. Borçlu lehine verilen itiraz sürenin tamamlanmasının ardından; e-haciz uygulamasına itiraz edilemez ve toplam alacak tutarı blokesi kesinleşmiş olur. Bu nedenle; borcunu kısa sürede kapatmak veya e-haciz uygulamasına girmek istemeyen borçlunun yasal süresini takip etmesi önemli bir husustur.

Haciz ile E-Haciz Arasında Ne Fark Var?

Haciz ve e-haciz işlemleri arasında prosedür olarak çok büyük farklar gözlenmez. İki uygulama arasında ortaya çıkan tek fark; haciz işlemlerinin İcra Daireleri, e-haciz blokelerinin ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından işleme alınmasıdır. Ancak her iki haciz durumunun da ortadan kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. Aksi halde haciz işlemleri borç bitene kadar geçerliliğini korur.

Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer?

Vergi borcunun ödenmemesi durumunda kişiye ait; mal varlıkları, banka hesapları ve diğer sahip olunan varlıklar takip altına alınır. Borcun tebligata rağmen ödenmediği durumlarda işleme alınan e-haciz uygulaması, kişinin finansal işlerinin aksamasına neden olur. Borcun e-haciz tebligatı alındıktan sonra 15 günlük süre içinde ödenmemesi durumunda ise borçlu kişi hakkında icra takibi başlatılır.

E-haciz ve icra açılışlarına rağmen ödenmeyen borçların; ticari hayata veya ekonomik işleyişe zarar vermesi, kişinin zor durumda kalmasına sebep olur. Bu nedenle borç tebligatı eline ulaşan kişinin; itiraza konu durumunu 7 gün içinde yazılı olarak bildirmesi veya borcun kesin olduğuna kanaat getirdiği durumlarda ise toplam tutarı en geç 15 gün içinde ödemesi, e-haciz durumunu ortadan kaldırır. Kapatılan borçlar hakkında da herhangi bir icra talebi başlatılmaz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.