Elektronik veya basılı ortamlarda hazırlanan beyannameler için bazı durumlarda düzeltme işlemi yapılır. Vergileme işlemlerini kolaylaştıran beyannamelerin doğru şekilde hazırlanması, zamandan ve işlem maliyetlerinden tasarruf etmeye fayda sağlar. Peki şirketler veya şahıs işletmelerinde sıkça karşımıza çıkan düzeltme beyannamesi nedir? Gelin detaylarına birlikte bakalım.
Beyanname kelimesi açıklama ve bildirime anlamına gelir. İşletmeler elde ettikleri; mal veya hizmet satışı kazançlarının vergilendirmesi için beyanname hazırlar. Belirli bir süre içinde kayıtlı bulunan vergi dairesine teslim edilmesi zorunlu olan beyannamelerde bazı dönemler; eksik ya da hatalı kayıtlar bulunabilir. Bu durumda vergi dairesine gerekli düzeltme işlemi için ek beyanname sunulması önemlidir.
Kazanca esas olarak hazırlanan beyannameler; işletmelerin yoğun olması veya bazı hususların gözden kaçması neticesinde yanlış şekilde hazırlanabilir. Bu gibi durumlarda vergi cezalarıyla karşılaşmamak için ilgili işletmeler; yasal süre geçmeden veya geçtikten sonra yeni bir beyanname hazırlama imkanına sahiptir. Bir önceki belgede fark edilen; eksik ve hatalı işlemleri bildiren bu beyannameler “düzeltme beyannamesi” adıyla tanımlanır. Bunun yanı sıra sehven hata yapılan bildirimlerin tekrar hazırlanarak sunulması da düzeltme beyannamesi olarak geçer.
Vergilendirme işlemleri için hazırlanan beyannameler, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait resmi site üzerinden kayıtlı bulunan dairesine bildirilir. Eksik ve hatalı işlemlerin fark edildiği durumlarda da GİB internet sitesinde yer alan “Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesi” bölümünü eksiksiz şekilde doldurarak başvuruda bulunmak mümkündür. Dilekçede yer alan alanların hatasız olarak doldurulması ve açıklama bölümüne neden beyanname düzeltmesi yapmaya ihtiyaç duyulduğunun yazılması ile düzeltme beyannamesi bildirimi kısa sürede yapılır. Aksi halde resmi kurum tarafından tespit edilen hatalı işlemler sonucunda vergi usulsüzlük cezası durumuyla karşılaşmak olasıdır.
Devlet dairelerine yapılan bildirimler için hazırlanan beyannamelerin; geçerli ve hatasız olarak hazırlanması oldukça önemlidir. Güncel verilerin beyanname dilekçelerinde eksiksiz şekilde aktarılması, vergi usullerine uygun olarak hareket etmeyi sağlar. Düzeltme beyannamesi işlemi için kağıt ortamında hazırlanan bildirimlerin yine matbu olarak bildirilmesi gerekir. Elektronik ortamda ilgili kuruma bildirilen işlemlerle ilgili yapılması gerekli düzeltmelerin de uygulama üzerinden vergi dairesine iletilmesi önemlidir.
Düzeltme beyannamelerinde, eski bildirim evrağında tespit edilen; hatalar ve yanlışlar, yeni beyanname ekiyle kuruma iletilir. Ayrıca düzeltme beyannamesi sonrası vergi borcunda oluşan artış hakkında yeni bir tahakkuk fişi kesilir. Eğer düzeltme beyanı talebi azaltıcı nitelikte ve geçerli ise yalnızca damga vergisi harcı içeren bir tahakkuk fişi tebliğ edilir. Vergilendirmeyle alakalı düzeltmelerin, vergi dairesi tarafından yapıldığını da unutmamak düzeltme beyannamesi işlemlerinde önemli bir husustur.
Düzeltme beyannamesi; vergi kesintisi hataları, eksik bilgi girişi, hesap hatası, kimlik veya vergi numarası bilgilerinin yanlış yazıldığı durumlarda bildirilmesi gereken zorunlu bir evraktır. Muhtasar beyanname ve prim hizmet belgelerinin doğru şekilde bildirilmesi de şirketlerin yasal sorumluluğudur. Vergi kesintilerine ilişkin işlemler için yeniden hazırlanan beyannamelerin hatasız olması ise her iki tahakkukun yeniden doğru şekilde düzenlenmesinde etkilidir.
Düzeltme beyannamesinin matrah azaltıcı olması durumunda, sistem tahakkuku sıfır olarak kabul edebilir. Ancak düzenleme belgesine dayalı geçerli bir mazeret sunulması, tahakkuk hazırlık aşamasında vergi daireleri tarafından; titizlikle incelenir ve gerekli düzeltmeler yapılır. Vergi kesintilerine ilişkin düzenlemelerde tahakkuk fişi dikkate alınır.
“Kanuni süresinde düzeltme beyannamesi nasıl verilir?” sorusu işletme sahipleri tarafından sıkça araştırılır. SGK dairelerine yapılan bildirimlerin hatalı olduğunun tespiti dahilinde kanuni süre içinde düzeltme bildiriminde bulunmak mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait web sitesi üzerinden “Sigortalı Çalışan Bilgileri” tablosu üzerinde; iptal işlemi yapabilir veya yeni bilgiler ekleyebilirsiniz.
Bunun yanı sıra SGK bildirimlerinde düzeltme yaparken daha önceden hatasız şekilde bildirilen bölümlerin tekrar edilmesi gerekmez. Doğru ve tutarlı şekilde işlenen sigortalı çalışan bilgileri, ilgili kurum tarafından sisteme en kısa sürede kaydedilir. Ancak vergi kesintileriyle alakalı yapılmayan; prim ve hizmet değişikliği bildirimlerinde, önceki evraklarda yer alan vergi kesintisi bildirimlerinin düzeltme beyannamesinde yer alması önemlidir.
İşletmeler kayıtlı oldukları resmi kurumlara bildirdikleri beyannameleri, 3 farklı uygulama üzerinden sorgulayabilir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra beyanname sorgulama imkanı sunan uygulamalar şu şekilde sıralanır:
Yasal süre içinde veya kanuni süresinden sonra düzeltme beyannamesi dilekçesi vermek mümkündür. Düzeltme beyannamesi dilekçesine, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygulama ekranında yer alan “Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesi” alanından ulaşılabilir. Dilekçede bulunan; vergilendirme türü, tarihi, vergilendirme dönemini, vergi dairesi bilgilerini ve diğer alanları doldurarak, Gelir İdaresi Başkanlığı’na düzeltme beyanname dilekçenizi kolayca gönderebilirsiniz.
İşletme çalışanlarının aylık prim verilerini içeren evrak olan muhtasar beyanname türünde düzeltme talebinde bulunmak mümkündür. SGK evrağı hazırlama ekranı üzerinden de düzenlenebilen muhtasar beyanname değiştirme işlemi, MuhSGK platformu aracılığıyla yapılır. Düzeltme beyannamesine ise; geçerli şirket bilgileri, iptal edilmek istenilen alanlar ve işlenmesi talep edilen yeni bilgilendirme paragrafları eklenir. Ayrıca muhtasar beyanname işlemlerinin titizlikle yürütülmesi, düzeltme beyannamesi cezası durumuyla karşılaşmayı önlemede etkilidir.
Alıcı ve satıcı arasında gerçekleşen işlemleri, çapraz şekilde kontrol etme imkanı sunan formlar “BA/BS” olarak tanımlanır. BA formları bildirim alacak, BS evrakları ise bildirim satacak anlamına gelir. Mal veya hizmet satışına yönelik bildirimler olarak kullanılan bu formlarda yapılan hataları da düzeltme beyannamesi ibrazı ile daha doğru ve geçerli duruma getirmek mümkündür. BA/BS formlarında yapılan hataların, 10 günlük yasal süre içinde ilgili kuruma bildirilmesi ise zorunluluk teşkil eder. Aksi halde alıcı veya satıcı taraflar cezai işleme maruz kalabilir.
Ticari faaliyetlerine aktif olarak devam eden şirketler, gelir vergisi beyannameleri ile kayıtlı oldukları kuruma gerekli bildirimleri gerçekleştirir. Bazı durumlarda ise şirketlerin hazırladığı gelir vergisi beyannamelerinde çeşitli hatalar olabilir. Bu gibi durumlarda şirketlerin vergi beyanname düzeltme işlemi yapmaları gerekir. Resmi bir site olan defterbeyan.gov.tr adresi sayesinde gelir vergisi beyanname düzeltme işlemlerini tamamlamak oldukça pratiktir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak çalışan uygulama, işletmeler tarafından hazırlanan gelir vergisi beyannamelerini birer taslak olarak kaydeder. Bu sayede düzeltme ihtiyacı duyulduğunda kolayca erişilebilen eski beyannameler de hataları kısa sürede gidermek mümkündür. Taslak ekranının her zaman ulaşılabilir olması, vergi beyannamelerini kontrol etme imkanı da sunar. Ayrıca GİB’e bağlı gelir vergisi beyanname ekranı, düzenlenen yeni evrağı en kısa sürede ilgili birime otomatik olarak aktarır. Bu avantaj; işletmelerin ve resmi kurumların, zamandan tasarruf etmesine de katkı sağlar. Bunun yanı sıra gelir vergisi beyannamelerinin de kanuni süreleri için de gönderilmesi, işletmelerin zorunlu ödevleri arasında ter alır.
KDV düzeltme beyannamesi nasıl verilir sorusu da işletme sahipleri tarafından en çok merak edilen konular arasındadır. KDV beyannamelerinde; eksik veya hatalı işlemler fark edildiğinde, Katma Değer Vergisi düzeltme beyannamesi hazırlamak mümkündür. Ancak KDV düzeltme beyannamesi işlemleri, diğer düzenleme bildirimlerine göre farklılık içerir. Geçmiş döneme ait olacak şekilde hazırlanan düzeltme beyannamesi için en son verilen evraklara kadar olan tüm beyannamelere yönelik düzeltme bilgi evrağı hazırlamak gerekir. Eğer, düzeltme işlemi sonrası herhangi bir vergi tutarı çıkmaz ise; düzeltmenin yapıldığı beyanname ve son vergilendirme dönemini içeren bilgilendirme evraklarını hazırlamak yeterli olur.
Geriye dönük KDV beyannamesi düzeltme işleminde, bildirim zamanlarına ve eski beyannamelerin içeriklerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Aksi durumda yanlış ve eksik bildirilen beyannameler, geriye dönük KDV beyannamesi düzeltme cezası almaya neden olabilir. Bu gibi olumsuz durumları yaşamamak için; vergi, KDV, muhtasar beyanname veya SGK bildirimlerinin titizlikle hazırlanması ve kontrollerin gerekirse birkaç defa uygulanması önem teşkil eder. Böylece beyannameleri eksiksiz şekilde resmi kurumlara bildirilebilir, düzeltme işlemleriyle de vakit kaybetmezsiniz. Bunun yanı sıra kanuni sürelerin aşıldığı durumlarda, usulsüzlük cezası almak mümkündür. Cezaların miktarları ise genel matrahın artış veya azalış göstermesine yönelik düzenlenir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.