Bireyler ve şirketler, elde ettikleri gelirler başta olmak üzere gerçekleştirdikleri çeşitli işlemler üzerinden vergi ödemekle yükümlüdür. Ticari faaliyetlerde bulunan, bankacılık ve sigortacılık işlemleri dolayısıyla ödenen vergi türleri arasında BSMV de yer alır. Peki, BSMV neden alınır? BSMV’ye konu olan işlemlerle ilgili merak ettiğiniz detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.
BSMV vergisi, banka ve sigorta şirketleri tarafından sunulan hizmetler üzerinden tahsil edilen dolaylı vergi türüdür. Bunun yanı sıra BSMV açılımı ise "Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi" şeklindedir. Bankalar, sigorta şirketleri yatırım hizmeti veren finans şirketlerinde yapılan finansal işlemlerden doğar ve işlem sahibinden tahsil edilerek şirketler tarafından devlete ödenir.Türkiye'de ilk kez 1986 yılında yasal mevzuatlardaki yerini alan BSMV, o dönemden günümüze kadar kesintisiz olarak uygulanmaktadır.
BSMV, devletin elde ettiği vergi gelirleri içerisinde önemli paya sahip vergi türlerinden biridir. Bu vergi türünde karşınıza çıkan BSMV tutarı ise işlem türüne göre söz konusu tutar üzerinden yüzdesel olarak hesaplanır. BSMV uygulamalarının esasları 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun ilgili maddeleri ile düzenlenir. Ayrıca BSMV'ye tabi olan işlemler ile bu işlemlerden alınan BSMV oranı ve muafiyetlerinde dönemsel değişiklikler söz konusu olabilir.
BSMV oranları, ekonomi yönetimi tarafından dönemsel olarak değişen oranlarda uygulanabilir. Söz konusu BSMV oranlarında yapılan artışlar, azalışlar veya muafiyetler Resmî Gazete'de yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılır. Ülkenin ekonomi ve maliye politikalarına göre bankacılık, yatırım ve sigorta ürünlerinin teşvik edilmesi ya da kullanımının düşürülmesi için BSMV oranları değiştirilebilir. 2024 yılında geçerli olan BSMV oranları şöyledir:
Bankalar, sigorta ve yatırım şirketleri, devlet adına müşterilerden BSMV tutarlarını tahsil eder. Müşterilerden BSMV vergisini tahsil eden ilgili şirketler, her ay içerisinde tahsil ettikleri BSMV vergilerini bir sonraki ayın 15. gününe kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) beyan etmekle yükümlüdür. Beyan edilmesiyle birlikte aynı süre içerisinde tahakkuk eden BSMV tutarları vergi daireleri vezneleri ya da GİB tarafından sunulan online platformlar (İnternet Vergi Dairesi, İnteraktif Vergi Dairesi) üzerinden ödenebilir. Bir başka ifadeyle banka, sigorta ve yatırım işlemi yapan herkes gerçekleştirdikleri işlemler nedeniyle doğan BSMV vergilerini ödeyen taraftır. Bankacılık, finans ve sigortacılık sektöründeki şirketler ise tahsil ettikleri vergileri devlete öder.
BSMV vergisi, finansal işlemler üzerinden devletin vergi geliri elde etmesini sağlar. Gider Vergileri Kanunu’na göre BSMV’ye tabi olan işlemler sektörlerine göre şöyle özetlenebilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.