Ticari işletme sahipleri ve yetkilileri için finansal süreçlerin düzenli biçimde değerlendirilmesi ve raporlanması son derece önemlidir. Bir ticari kuruluşun muhasebe kayıtlarının doğru ve düzenli bir şekilde tutulması bu anlamda önemlidir. Şirketlerin gelir gider dengelerini, kaynaklarını, varlıklarını ve borçlarını net biçimde tespit etmesi pek çok açıdan gereklidir. Hem gelecek planlaması hem de finansal çözümlerde güvenirlik açısından önemli bir referans olan bilanço da işletmelerde oluşturulması gereken mali göstergeler arasındadır. Pek çok işletme sahibi, bilanço nedir ve bilanço tablosu nasıl oluşturulur gibi soruların yanıtlarını arar. Eğer siz de bilançonun tanımı, işlevi, özellikleri ve kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz gelin konu hakkındaki ayrıntıları birlikte inceleyelim.
Bilançonun muhasebe alanında kullanılan ve şirketin belirli bir dönem aralığındaki alacaklarını ve borçlarını rapor haline getiren bir tablo olduğunu ifade etmek mümkündür. Bilanço, şirketlerin mevcut mali yapısının ve dönemlere göre ticari performansının en temel göstergeleri arasındadır. Kısacası, bir şirketin mali bilanço değeri nedir sorusu, o şirketin gelecek planlamaları ve stratejilerini belirlemede yardımcı olur. Ayrıca, şirket bilançosu aynı zamanda faaliyet kârlılığını ve borçluluğu göz önünde bulundurduğu için şirketlerin yatırım ve kredi konusunda şeffaf bir biçimde değerlendirilmesini kolaylaştırır. Dolayısıyla bilanço oluşturmak işletme sahipleri için son derece önemli ve hassas bir işlemdir. Bilanço oluşturmak genel olarak şirketlerin muhasebe ve finans departmanları tarafından, profesyonel ekiplerce sürdürülen bir sorumluluktur.
“Bilanço nasıl oluşturulur?” sorusu, muhasebe alanının en önemli sorularından biridir. Bilançonun oluşturulması son derece hassas konulardandır. Zira bilançoda yanlış ya da eksik verilerin kullanılması, şirketin durumunun tespit edilmesini önleyebilir ya da yanlış tespitlere yol açabilir. Bilanço oluşturmak için dikkate alınması gereken verilen ve uygulanacak adımlar şu şekilde izlenebilir:
Öncelikle bilanço hazırlarken bir bilanço başlığı düzenlenmesi gerekir. Bilanço başlığında şirketin adı, unvanı ve bilançonun düzenlendiği tarih gibi veriler yer alır. Bunun ardından bilançodaki aktif kısmına şirketin aktif varlıkları (duran ve dönen varlıklar, alacaklar) yazılırken pasif kısmına ise şirketin kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakları ile öz kaynakları yazılır. Şirketin sermayesi, geçmiş dönem kâr-zarar dengeleri, yasal yedek sermayeleri ve borçları da pasif kısımda yer alır. Aktif ve pasif bilanço değeri nedir sorusuna daha kapsamlı ve profesyonel bir yanıt almak için mali müşavirinize danışmakta yarar var.
Bilançoda varlıkların yanı sıra dipnotlar da eklenebilir ve böylelikle bilançonun inceleyen kişi ve kurumlar tarafından daha anlaşılır olması kolaylaştırılabilir. Dipnotlar, bilançonun en alt kısmında yer alır.
Bilanço konusu genel olarak tek bir başlık gibi görünse de farklı bilanço türleri vardır ve her biri ayrı özelliklere sahiptir. Bilanço konusunda daha kapsamlı bilgi sahibi olmak için bilanço türlerini ayrıntılı biçimde incelemek gerekir. Muhasebe alanında en çok kullanılan bilanço türleri ve özelliklerini alt başlıklarda inceleyebilirsiniz.
Ana kuruluşa bağlı olarak ticari faaliyetlerini sürdüren tüm şirketlerin bilançolarının bir arada değerlendirilmesine konsolide bilanço denir.
Vergi bilançosu olarak da tanımlanan mali bilanço, şirketin vergi kanunları çerçevesine uygun olarak hazırlanan bilançolarına denir.
Hesap tipi bilanço, T şeklinde düzenlenen ve aktif varlıkları sol bölmeye, pasif varlıkları sağ bölmeye sınıflandırılan bilanço türüdür.
Şirketin tüm aktif varlıkları ile pasif varlıklarının yanı sıra tüm finansal varlıkların gruplandırılarak, kapsamlı biçimde analiz edildiği bilançolara ayrıntılı bilanço denir.
Liste bilanço da ayrıntılı bilanço gibi şirketin tüm finansal varlıklarının bir arada bulundurularak incelenmesini tanımlayan bir bilanço türüdür.
Proforma bilanço işletmenin gelecekteki olası varlık, kaynak ve özsermaye durumunu kapsamlı biçimde analiz eder. Tahmini bir yöntemle elde edilen proforma bilanço, şirketin öngörülen finansman açığını tespit etmek için kullanılır.
İşletme defterinde mali bilanço toplamı nedir ve nasıl analiz edilir konularında bilgi sahibi olmakta yarar vardır. Hem işletme sahibi olarak şirketin güncel durumunu analiz etmek için hem de önemli finansal kararlar alırken göstergelerden yararlanmak bilanço okumayı bilmek gerekir. Bilanço analizi için bilançoya konu olan veriler hakkında da ayrıntılı bilgi sahibi olmak gerekir. Zira bilanço analizi sırasında aktif ve pasif kısımdaki her bir kalemi ayrı ayrı incelemek ve bu verileri geçmiş yıllardaki performanslar ile kıyaslamak gerekir. Bu şekilde şirketin mevcut durumu ve geçmiş dönemlere kıyasla nasıl bir performans gösterdiği ortaya çıkar. Şirketin uzun vadeli geçmişini analiz etmek için önceki yıllardaki performans ve beklentiler göz önünde bulundurularak kapsamlı bir değerlendirme yapmakta yarar vardır. Bilanço analizini doğru ve sağlıklı bir şekilde yapmak için profesyonel muhasebe uzmanlarından destek almanız gereklidir.
Bilançoların hangi dönemlerde hazırlanması gerektiği, önemli konular arasındadır. Bu süreçte muhasebe departmanlarının yönlendirmeleri ile bir plan hazırlanabilir. Aralıklı tarihlerde hazırlanan bilançolar işletmenin durumunu istikrarlı bir şekilde takip etmeyi kolaylaştırırken işletmenin faaliyet döngüsünü ve gelişimini göz önüne serer. Eğer siz de işletme sahibi ya da yetkilisi olarak bilanço hazırlama tarihlerini kararlaştırmak isterseniz muhasebe uzmanları tarafından sunulan profesyonel çözümlerden yararlanabilirsiniz
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.