Borsalarda düzenli şekilde işlem yapan kullanıcılar, bedelsiz sermaye artırımı kavramıyla sıkça karşılaşır. Şirketler bazı dönemler hissedarlarına dağıtım işlemi yaparak, sermayelerini yükseltir. Böylece hissedarlar ücret ödemeden adet artışı yaşarken, şirketin ödenmiş sermaye miktarı da yükselmiş olur. Peki, “Bedelsiz sermaye artırımı nedir?” ve “Bedelsiz sermaye artırımının hisseye etkisi nedir?” Detaylar içeriğimizde!
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin iç kaynaklarını kullanarak hisse senetlerini ortaklarına dağıttıkları bir uygulamadır. Bu uygulamada ilgili şirket hisse senedi dağıtımında, ortaklarından herhangi bir ücret talep etmez. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımı işlemi ile hissedarlar şirketlerin ödenmiş sermayelerine olumlu yönde katkıda bulunur.
Bedelsiz sermaye artırımının etkileri arasında ise; şirketlerin yapısal olarak güçlenmeleri, yatırımlarını doğru şekilde finanse etmeleri ve mali bilançolarına olumlu yönde katkı sağlamaları ön plana çıkar. Ancak bedelsiz sermaye artırımı uygulaması, şirketin hisse fiyatlarını olumsuz yönde de etkileyebilir. Bu nedenler şirketlerin; gelecekte planladıkları strateji hedeflerine ve yatırımcılarının risk yapılarına göre hareket etmesi fayda sağlayabilir.
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin değer düşümü yaşamamaları için başvurdukları yöntemlerden birisidir. Şirketler, bedelsiz sermaye artırımına giderek, piyasalarda olumlu yönde karşılanmayı bekler. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin senet likiditesine ve daha az vergi oranlarıyla işlem yapabilmelerine de fayda sağlar. Şirketler için farklı avantajlar ve dezavantajlar içeren bedelsiz sermaye artırımı uygulamasını, iyi planlayarak yönetmek ise işletmelerin geleceğe dönük mali kayıplar yaşamalarının önüne geçebilir.
Bedelsiz sermaye artırımı hesaplama aşaması ise yatırımcıların toplam hisse değerlerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz. Ancak şirketlerin ödenmiş sermayelerinde artış gözlenir. Örnek vermek gerekirse; 2.000.000,00₺ ödenmiş sermayesi bulunan bir şirketi ele alalım. İlgili şirketin ödenmiş sermaye miktarını %50 oranında artırmak istediğini varsayarsak, yeni ödenmiş sermaye tutarı 3.000.000,00₺ olarak hesaplanır. Bu işlem sonunda mevcut hissedarlara da bedelsiz yeni hisseler verilir. Ancak hissedarlar, şirketin ödenmiş sermayesine katkıda bulunurken ellerinde tuttukları toplam tutarda herhangi bir şekilde değişiklik yaşamaz.
Bedelsiz sermaye artırımı uygulaması, hisse birim fiyatlarının değişmesinde rol oynar. Bedelsiz bölünme olarak da tanımlanan uygulama, şirkete ait hisselerin %50 bölünmesi durumunda adet fiyatının aynı oranda azalmasına yol açar. Ancak yatırımcının portföyünde değer kaybetmemesi için toplam tutarı dengeleyen oranda hisse adeti karşılıksız olarak borsa hesaplarına aktarılır. Bu uygulama sonucunda piyasada hisse fiyatı düşen şirket, alım kararlarının kendisine yönelmesini bekleyebilir. Ancak bu durumun her zaman olumlu sonuç vermeyeceğini bilmek de önemlidir.
Bütün bunların yanı sıra bedelsiz sermaye artırımı uygulaması, piyasada; kısa, orta ve uzun vadelerde çeşitli sonuçlar oluşturur. Bu sonuçlar, bedelsiz sermaya artırımında bulunan şirketin; sermaya yönetimine, almış olduğu risk kriterlerine ve mali bilançolarına göre değişiklik gösterir. Şirketleri piyasaya değerini korumak amacıyla, bedelsiz sermaye artırımına gider. Ancak bedelsiz sermaye artırımı sonrasında hisse fiyatlarında oluşan düşüş bazı yatırımcıların endişe yaşamasına neden olabilir. Şirketlerin, piyasada olumlu etki yaratmak için bedelsiz sermaye artırımında bulunmaları, hisse birim fiyatlarının belirli bir seviyenin üzerine çıkmasına da yardımcı olabilir.
Bedelsiz sermaye artırımı ne demek sorusunun yanı sıra yatırımcılar uygulama sonrası kendileri lehine oluşan faydaları sıkça merak eder. Karşılıksız bir şekilde yatırımcısına hisse devri yapan şirket, fayda sağlar mı sorusu ise işletmenin finansal kaynaklarına göre değişiklik gösterir şeklinde yanıtlanabilir. Ayrıca Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir diye araştıran yatırımcılar, ellerinde tuttukları hisse adetlerini; enflasyondan ve değer kaybından korumayı da amaçlar. Bedelsiz sermaye artırımının yatırımcıya faydaları ise şu şekilde sıralanır:
Bedelsiz sermaye artırımı onay süresi, şirketlerin gerekli evraklarla Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru tarihleri ile başlar. Yapılan bedelsiz sermaye artırımı başvurusuna hangi tarihte onay geleceği ise belli değildir. SPK kurul üyelerinin değerlendirme aşaması sonrası, bedelsiz sermaye artırımında bulunan şirket talebi başvuruyu; olumlu veya olumsuz olarak sonuçlandırır. Her hafta düzenli olarak yayımlanan Sermaye Piyasası Kurulu bülteninde onaylanan şirket başvurularını görmek mümkündür.
Bunun yanı sıra bedelli bedelsiz sermaye artırımı işlemleri, her ne kadar birbirlerine benzerlik gösterseler de uygulamaların hisse fiyatları üzerinde bıraktıkları etki farklıdır. Her iki uygulama türü de şirketin ve piyasanın mali akış tablosuna göre hisse fiyatlarında oynamalara yol açar. Hisse fiyatlarını enflasyona karşı korumak ve değer kaybı yaşamamak için bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı konuları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak fayda sağlayabilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.