GERİ

Amire Saygısızlık Nedir, Tutanak Örneği


Amire saygısızlık, devlet memurlarının görev esnasında amirlerine karşı saygısızca sözler sarf etmesi veya uygunsuz davranışlar sergilemesi anlamına gelir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125’inci maddesi, bu durumu disiplin suçu olarak ele alır. Buna yönelik çeşitli cezai yaptırımlar belirlenmiştir. Bu kanun doğrultusunda amire saygısızlık ceza kanununda bir suç olarak tanımlanmaz; ancak bu tür davranışlar disiplinsizlik olarak değerlendirilir. Disiplinsizlikler de disiplin cezası gerektirir.

Memurların, görevlerini icra ederken amirlerine karşı sorumlulukları vardır ve bu sorumlulukların ihlal edilmesi, hiyerarşik düzeni bozabilecek nitelikte ciddi bir sorun olarak görülür. Amire saygısızlık, memurun iş ahlakına ve görev bilincine aykırı tutum sergilemesi olarak kabul edilir. Peki, hangi davranışlar amire saygısızlık olarak nitelendirilir. Gelin, birlikte bakalım.


Hangi Davranışlar Saygısızlık Olarak Değerlendirilir?

Amire saygısızlık olarak değerlendirilen davranışlar, çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Bu durumlardan bir tanesi gerçekleştiğinde amirine karşı gelmek tutanak örneği düzenlenmesi mümkündür. Bunlar arasında amirin haksız yere şikayet edilmesi yer alır. Bir diğer amire saygısızlık örnekleri arasında amirin itibarını zedeleyici hareketlerde bulunmak, ona karşı alaycı veya tehditkar bir dil kullanmak bulunur. Amirinin verdiği talimatları kasıtlı olarak yerine getirmemek de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Amir hakkında mesai arkadaşları ile birlikte dedikodu yapmak, yanlış bilgiler söylemek ve yalan bilgi vermek amire karşı saygısızlık sayılan maddeler arasındadır. Ayrıca amir hakkında mobbing uygulamadığı hâlde uyguladı şeklinde bir şikayet oluşturulması da amire saygısızlık örnekleri içerisinde sayılabilir. Kanunun 125. maddesi, bu tür disiplinsiz davranışların ciddiyetine vurgu yapar ve devlet memurlarının görevlerini saygı çerçevesinde yerine getirmelerini zorunlu kılar. Amire saygısızlık eylemi, hiyerarşik düzenin bozulmasına ve iş ortamındaki disiplinin zedelenmesine yol açabilir. Bu nedenle sadece bireysel eylem olarak değil, tüm çalışma ortamını etkileyen bir sorun olarak ele alınır.

Amirine Saygısızlık Yapan Çalışan İşten Çıkarılabilir mi?

Amirine saygısızlık yapan bir memur, doğrudan işten çıkarılmaz. Bunun yerine disiplin cezası ile karşı karşıya kalır. Bu tür bir disiplinsizlik durumunun oluşması, 657 sayılı Kanun’un 125’inci maddesi gereği memurun maaşından belirli bir oranda kesinti yapılmasını gerektirir. Aylıktan kesme disiplin cezası, memurun brüt maaşından 1/8 ile 1/30 arasında bir kesinti yapılması şeklinde uygulanır. Örneğin; memurun aylık brüt maaşı 24.000 TL ise amirine saygısızlık yapması durumunda 800 TL ile 3.000 TL arasında bir maaş kesintisi ile cezalandırılması mümkündür.

Bu hafif cezalar arasında uyarı veya kınama da yer alır. Memurun sürekli olarak amirine karşı saygısızlık sergilemesi ve bu tutumunu tekrarlaması durumunda ise daha ağır yaptırımlardan söz edilebilir. Süreç bazı durumlarda memurun işten çıkarılması ile sonuçlanabilir. Memurun sürekli disiplinsizlik göstermesi ve kamu hizmetini aksatması hâlinde işten çıkarma uygulanabilir.

Amire Saygısızlık Tutanak Örneği

Amire saygısızlık durumunda olayın kayıt altına alınması, disiplin sürecinin başlatılması için gerekir. Bu tutanak disiplin sürecinin başlatılması ve olaya dair resmi bir belgenin oluşturulması açısından büyük önem taşır. Tutanakta olayın gerçekleştiği tarih, saygısızlık yapan işçinin adı soyadı, amirin adı soyadı yer almalıdır. Olayın özeti detayları ile birlikte yazılmalıdır. İşçinin hangi görevi yaptığına, amirin hangi görevi yaptığına, olayın gerçekleşme şekline “olayın özeti” kısmında yer verilmelidir.

Ayrıca tespitin kimin tarafından yaptığı bilgileri de tutanakta olmalıdır. Varsa diğer amirler ve şahitlerin de tutanağı imzalaması gerekir. En alt kısımda ise tutanağın düzenlendiği iş yeri/adres bilgileri bulunmalıdır. Söz konusu işçinin T.C. kimlik numarası yazılmalıdır. Tutanak, disiplin işlemlerinin başlatılabilmesi için resmî bir belge niteliği taşıdığı için olayın tüm ayrıntılarının doğru bir şekilde kaydedilmesi esastır. Hazırlanan tutanak, ilgili birimlere iletilir ve memurun disiplinsiz davranışına karşı doğru yaptırımların uygulanabilmesi için gerekli adımlar atılır.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.