Ticari faaliyet gösteren işletmelerin düzenlemesi zorunlu olan faturalar, satıcı ve alıcı için alışverişin gerçekleştiğini gösteren resmi belgelerdir. Satıcıların ne kadar vergiye tabii olduklarını belirlemek açısından, alıcıların ise yaptıkları alışverişle ilgili herhangi bir sorun yaşadıklarında o alışverişi kanıtlayabilmeleri adına faturalar oldukça önemlidir. Gerçekte herhangi bir resmiyeti olmayan fakat taraflar arasında tahsilatın gerçekleştiğini gösteren açık kapalı fatura terimleri de sıkça duyulur. Vergi kanunları bakımından bu iki fatura türü bir anlam ifade etmez; ancak tahsilat yönetimini belirler. Açık ve kapalı fatura nedir, nasıl kesilir, önemi nedir ve aralarındaki farklar nelerdir gibi soruların yanıtını içeriğin devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Ticari hayatta yer alan işletme sahipleri, açık fatura nedir sorusunun yanıtını merak eder. Vadeli satışlarda kullanılan faturaya açık fatura adı verilir. Satılan mal ya da hizmetin bedelinin, fatura kesim tarihinde ödenmediğini gösterir. Bu faturaların üst kısmına kaşe vurulup imzalanır.
Vadeli olarak satış yapan kişiler, açık fatura nasıl kesilir diye merak edebilir. Bu faturaların kesiminde, faturanın üst kısmında mutlaka imza olmalıdır. Bu imza, alıcının borcunun açık olduğunu ve ödenmediğini gösterir. Açık fatura örneği olarak elektrik faturalarının üst kısmında bulunan imza gösterilebilir.
Fatura, satışın gerçekleştiğine dair bir kanıt niteliği taşıdığı için açık faturada bu imzayı unutmamanız gerekir. Çünkü bu imza sayesinde müşterinizden ödeme alacağınızı kanıtlayabilirsiniz. Aksi takdirde ödemeyle ilgili bir problem yaşadığınızda bunu kanıtlamakta zorlanabilirsiniz. Merak edilen bir diğer konu ise açık fatura kaşe nereye basılır sorusudur. Açık faturalarda imza ve kaşe, faturanın üst kısmında bulunur.
Kapalı fatura nedir sorusuna, müşterinin satın aldığı mal ve hizmet bedelini faturanın düzenlendiği an peşin olarak yaptığı fatura tipi şeklinde yanıt verilebilir. Peşin olarak gerçekleştirilen ve fatura bedeli alınan satışlarda kapalı fatura düzenlenir. Faturalar, müşterinin borcunun olmadığını gösterir. Kapalı fatura ile ilgili en önemli nokta, satıcı ve alıcı bilgileri ve önemli fatura kalemleri bilgisi girildikten sonra imza ve kaşenin atılmasıdır.
Satılan ürün ya da hizmet için kapalı fatura kesecekseniz, kapalı fatura kaşe nereye basılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu fatura tipinde kaşe ve imza, faturanın alt kısmına atılır. Kapalı fatura ile yapılan satışlarda tahsilat makbuzuna gerek yoktur. Ancak alıcıların faturada imza ve kaşenin yerini kontrol etmesi ve doğru yerde bulunduğundan emin olması gerekir. Aksi takdirde küçük bir hata yüzünden fatura açık olarak kesilmiş olabilir ve bu durumda alıcılar, ilerde borçlu olabilir.
Vergi kanunları gereği açık ve kapalı faturalar, resmi bir niteliğe sahip değildir. Ancak ticari hayat içinde bu kavramlar önemli bir yere sahiptir. Satıcı ve alıcı arasında ödeme yöntemini belirlemeye yarayan bu faturalar, ödemenin vadeli ya da peşin olarak gerçekleştirilmesi açısından farklılık gösterir. Açık ve kapalı faturalar arasındaki farklar şu şekildedir:
Açık ve kapalı faturaların yasal çerçevede bir farkı bulunmaz. Vergilendirme süreci bakımından her iki fatura tipi de yasal işlemlere tabidir. Çünkü vergi kanunları, faturaların açık ya da kapalı olmasıyla değil; fatura tutarı üzerinden vergilendirme oranları hesaplar. Ayrıca her iki fatura da e-Fatura sistemi üzerinden kolay bir şekilde düzenlenebilir.
Faturalar, ticari borç hesaplamalarında dikkate alınan en önemli evraklardır. Bu yüzden fatura kesimi esnasında imza ve kaşenin doğru yere atıldığından emin olmak gerekir. Bu imza ve kaşenin yeri, satışı yapılan mal ve hizmetin bedelinin ödenip ödenmediğini gösterdiği için alıcı veya satıcının herhangi bir mağduriyet yaşamaması için mutlaka kontrol edilmelidir.
Herhangi bir mal ya da hizmetin satışı esnasında açık ve kapalı fatura kesmek, ticari faaliyetler esnasında satıcı ve alıcı arasında ödeme şekliyle ilgili bir anlaşmayı ifade eder. Yasal olarak geçerliliğe sahip olmayan bu kavramlar, ticaret hukuku içinde örf ve adet haline gelmiştir. Ticaret kanunun ilk maddesine göre ticaret hukukunda hükmü olmayan maddelerde bu örf ve adetler öncelikli olarak uygulanır. Özellikle yapılan satışın ödemesinin alınıp alınmadığını belirleyen açık ve kapalı faturalar, hem satıcılar hem de alıcılar açısından bir güvencedir.
Günümüzde online olarak gerçekleştirilen pek çok işlem arasında e-Fatura’lar da yer alır. İnternet aracılığıyla düzenlenen bu faturalarda da açık ve kapalı fatura türleri söz konusudur. E fatura açık kapalı nasıl anlaşılır sorusu merak edilir. e-Fatura’lar da tıpkı fiziksel faturalarda olduğu gibi imza ve kaşe yerleri farklıdır. Manuel süreçlerle aynı işleyen e-Fatura kesme süreci, açık faturalarda imza ve kaşenin üstte yer alması; kapalı faturalarda ise altta yer alması demektir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.