GERİ

Girşimci Kadınlar: Fisun Usta / Pak Yıkama


Girişimci Kadınlar bölümümüzün yeni konuğu Pak Yıkama Kurucu Ortağı Fisun Usta. Girişimcilik hayatını ve özelllikle bir kadın girişimci olarak neler yaşadığını ve yeni girişimlerini kendisinden öğrendik, sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar...

Fisun Usta

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Girişimci olmadan önce neler yapıyordunuz?

Ben Fisun Usta. 1958 yılında İstanbul'da doğdum. Annemin sahip olduğu mağaza nedeniyle genç yaşlarımdan itibaren çalışma hayatına dahil oldum. Mağazamız sayesinde satış, pazarlama, finans gibi birçok alanda bilgi ve tecrübe edindim.

Girişimci olmaya nasıl karar verdini? Rol model aldığınız girişimciler var mıydı?

Eşimin ailesinin Taksim'de sahip olduğu oteller vardı ve bu otellerin tekstilleri ideal koşullarda temizlenip ütülenmiyordu. Bu işi profesyonel olarak yapabileceğimi düşündüm, eşimin de yardımı ile bir çamaşırhane kurdum. Önce aile otelleri sonrasında kendi kazandığım müşteriler ile kısa zamanda işimi büyüttüm.

Nasıl bir eğitim aldınız? Okulun girişimcilik başarınız üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

Eğitimimi Alman Lisesi'nde aldım. Okul bana çalışma disiplini kazandırdı ve bunu sonraki hayatımda da her zaman kullandım. Ayrıca okul hayatımdan birçok arkadaşım ile hala yakın ilişkilerim var ve hem iş hem de özel hayatımızda birbirimize destek oluyoruz.

Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? Neden bir çalışan olmak yerine patron olmaya karar verdiniz?

Eşimin ailesine ait otellerde gördüğüm eksikliği bir fırsat olarak değerlendirdim. Sonrasında da hep kendi alanımda en iyi, en kaliteli hizmeti sunmaya odaklandım. Ben zaten iyi bir iş fikrim olduğu için çalışan yerine patron olmaya karar verdim. Kendi yeteneklerinizi, finansal olanaklarınızı ve risk alabilme gücünüzü doğru değerlendirebilirseniz kendiniz için uygun olan yolu seçebilirsiniz.

Aileniz ve arkadaşlarınız kadın girişimci olmanızı desteklediler mi?

Ailem ve arkadaşlarım her zaman girişimci olmamı desteklediler. Çamaşırhaneyi kurarken makine parkuru ve altyapı konularını eşim yönetti. Çocuklarımız da aile işlerimize katıldıktan sonra tüm kararları ailece birlikte düşünerek ve tartışarak almaya devam ettik.

İşinizi kurarken finansal kaynak yaratmak için neler yaptınız?

İlk çamaşırhanemi kurarken eşimden aldığım finansal kaynağı kısa sürede kazanıp geri ödedim. Sonraki dönemde büyüme sürecinde kendi kazandığımız parayı yeniden işimize yatırarak organik büyüme sağladık.

Girişiminizi bize anlatır mısınız?

İlk çamaşırhanemi 1988 yılında otellere hizmet vermek üzere kurdum. Sonrasında hastanelere hizmet vermek üzere ikinci bir çamaşırhane ve şehir merkezinde büyük otellere hizmet vermek üzere kuru temizleme odaklı tesisler kurduk. 2005 yılında Pak Yıkama bünyesinden RFID teknolojisi ve çipli tekstil takibi için bir ARGE projesi başlattık. 2010 yılına geldiğimizde dünyanın birçok ülkesinde bulunan çamaşırhane, otel ve hastanelerin ilgisi sonucu ARGE birimimiz USTEK RFID Solutions şirketine dönüştü. Bugün USTEK kendi bünyesinde RFID çipli etiket, okuyucu ve yazılım üretebilen dünyadaki birkaç firmadan biri. Ürünlerimiz dünyanın 30'dan fazla ülkesinde kullanılıyor.

Fisun UstaKaç kişilik bir organizasyona sahipsiniz? İşe alım süreçlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Pak Yıkama dahilinde 250'den fazla, USTEK RFID Solutions bünyesinde 35 kadar çalışanımız var. Çalışan kadromuz hem mavi hem beyaz yakalılardan oluşuyor. İşe alım sürecinde adayın pozisyon için yeterliliklerine, şirket değerlerimiz ile uyumuna bakıyoruz.

Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar nelerdir?

Girişimcilikte başarı için kritik unsurlar işe başlamadan önce iyi bir planlama yapmak, kendinize ve işinize inanmak ve asla vazgeçmemektir.

Sizi bir girişimci olarak en çok motive eden faktörler neler?

Beni bir girişimci olarak en çok motive eden; kısa vadede işteki başarılarımız, uzun vadede ise şirketin sağlıkla büyüdüğünü görmek oluyor. Çocuklarıma, torunlarıma onların da devam ettirmekten gurur duyacakları başarılı, sağlıklı, doğaya saygılı, topluma faydalı işler yapan şirketler bırakmayı istiyorum.

Heyecan dolu kadın girişimci adaylar için önerileriniz nelerdir?

Kadın girişimcilere önerim iyi gözlemler yaparak iş fırsatlarını keşfetmeleri, sonrasında kendi yetenekleri ve işin gerekliliklerini düşünerek iyi bir plan yapmalarıdır. Zorluklarla karşılaştıklarında umutsuzluğa kapılmamalı, asla vazgeçmemeliler. Benim de uzun yıllardır üyesi olduğum KAGİDER gibi örgütler, kadınlara girişimcilik konusunda çok sayıda eğitim ve kaynaklara erişim konusunda danışmanlık sağlıyor. Kadın girişimcilere bu tür örgütler ile iletişime geçmelerini, etkinliklerini takip etmelerini öneriyorum.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.