GERİ

Girişimci Kadınlar: Ufuk Tarhan / M-GEN


Girişimci Kadınlar serimizin bu haftaki konuğu birçok ünvana aynı anda sahip, belki bir çoğunuzun tanıdığı Ufuk Tarhan. Girişimcilik hikayesini ve bu ünvanlara nasıl sahip olduğunu anlatmasını istedik. Keyifli okumalar...
Ufuk Tarhan
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Girişimci olmadan önce neler yapıyordunuz?
Ben Ufuk Tarhan. Ekonomist, Fütürist, Ajans Başkanı, Yazar ve sanırım aynı zamanda Türkiye'nin en fazla talep edilen, en fazla seminer/konferans veren, panel yöneten Keynotespeaker'larından, konuşmacı ve eğitmenlerinden biriyim.

Öncesinde, uzun yıllar bilişim, telekom sektörlerinde üst düzey yöneticilik yaptım.
2002 yılında "BT Sektörünün En Başarılı İş kadını Ödülünü", daha sonrasında da "En Başarılı, En İlham Veren, En İnovatif vb." diye başlayan pek çok başka ödüller de aldım.
Tüm bu yolları açan en önemli dönüm noktası, kurumsal hayatta cabbar bir "kariyer kadını" olarak koşturur, Bilişim Sektöründe çalışırken, 1995 yılında bir yurt dışı seyahatim sırasında hava alanında unutulmuş bir "The Futurist" dergisi sayesinde Fütürizmle tanışmam oldu. Kendimi o dergiyi okuduğum anda Fütürist olarak görmeye, geleceği farklı algılamaya, düşünmeye ve kurgulamaya başladım. Sonra da odaklanarak üzerinde en çok çalıştığım alan "gelecek, fütürizm" oldu. "Kişi, kurum ve toplumların daha iyi gelecek kurgulamasına yararlı olacak bilgi ve fikirleri yaymaya, ilk etapta da dijital transformasyonun iyi anlaşılmasını sağlamaya" dönük çalışmalara yoğunlaştım.
Profesyonel hayatta ayrıştırıcı ve geliştirici özelliklerim bitmek bilmez yenilik -teknoloji merakım, gelecekçi bakış açım, iş saygım ve çalışkanlığım olduğu için daima sorumluluğu yüksek görevler üstlenme fırsatı buldum. Kariyerimin ilk yıllarından itibaren üst düzey yöneticilik, liderlik rolleri üstlendim. Teknolojiye ilgim ve kendimi özellikle bu alanda geliştirme gayretim hep yüksek oldu ki bu özelliğim bence tüm kariyer hayatımın ve beni girişimciliğe taşıyan en belirleyici faktörüdür diyebilirim.
Girişimci olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Neden bir çalışan olmak yerine girişimci olmaya karar verdiniz?
Kariyerime teknoloji sektöründen başlamam ve orada olgunlaşmam, teknolojinin hayatın her alanındaki ne kadar temel bir belirleyici ve tetikleyici olduğunu kavramamı sağladı. Fütürist bakış açısı kazanmam geleceğe dair tüm düşünce ve planlarımı şekillendirdi. Girişimci olma kararımı bu iki alandaki farkındalığım sağladı. 2002 yılında ödülü aldıktan sonra girişimci olmam gerektiğine karar verdim.
O yıllarda henüz pek fazla kimse farkında olmasa da fütürist bakış açım ve teknoloji sektöründen gelen işaretler bana, farklı bir kariyer yoluna girmemi açıkça söylüyordu. 10-15 yıl içinde sabit, sürekli, maaşlı iş olanaklarının azalacağını, iş ve yaşam koşullarının bütünüyle değişeceğini, farklı, daha üstün becerilerin, mesleklerin oluşacağını ve girişimciliğin yükseleceğini, yepyeni alanların oluşacağını görebiliyordum.
Ancak kendimi bu yeni çalışma modeline (girişimcilik) ve alanlarına (fütürizm, gelecek planlama, sosyal medya, dijitalleşme, yazılım projeleri geliştirmek) hazırlamam için zamana ihtiyacım vardı. Hem pek çok yeni şey öğrenmem hem de işin maddi, finansal tarafını düşünmem, hazırlamam gerekiyordu. O yüzden profesyonel hayata, üstelik Genel Müdür olarak devam ederken, etmek zorunda iken bu hazırlığı yapmam gerekiyordu.
Çözümü şöyle buldum; 2003'ten 2006'ya kadar sabahları 03:00 - 06:00 arası, tatillerde dahi hiç aksatmadan günde 4-5 saat uyuyarak, ekstra 3 saat kazanarak "hibrid" mode'da, "otodidakt" öğrenme tekniğini kullanarak ve sıkı "kürasyon" yaparak kendimin yeni bir versiyonunu geliştirdim. Hazır olduğumu hissettiğimde kurumsal hayata tamamen veda ettim.
2006 yılında M-GEN (Millennium Generation - Milenyum Jenereasyonu) Gelecek Planlama Merkezi'ni kurdum. M-GEN zaman içinde Dijital İletişim Ajansına ve Yazılım Şirketine dönüştü. Daha sonra bana kızım Ayşe Yıldıztekin'de katıldı. Aile şirketiyiz. UNILEVER, BOSCH, BSH, METRO CC, BASF, TÜPRAŞ, TOFAŞ gibi firmalara dijital dönüşüm, iletişim, içerik, proje odaklı yazılım hizmetleri veriyoruz.
Bu arada 2013'ün Eylül ayında Hasan Aslanoba'dan da yatırım alarak Tablet Seminerler diye bir girişimim daha olmuştu. Bir yıl içinde anladım ki seri yatırımcılıkla seri girişimcilik farklı şeyler ve girişimcilerin tamamıyla kendi girişimlerine odaklanmaları gerekiyor. Orayı kapatıp, tüm konsantrasyonumu M-GEN'e vermeyi seçtim. İyi ki de öyle yapmışım diyorum şimdi. Güzel ve değerli bir şirket yarattık kızımla. Gurur verici.
Rol model aldığım belirgin kişiler pek olamadı, çok fazla kişiden esinlendim, etkilendim. Çünkü hem ilgi alanlarım hem çalışma biçimimin daha önceden uygulanmış fazla örneği yoktu. Ben bir yerde, yolu açanlardan, bu sorumluluğu alanlarda, yani "yönderlerden" oldum. Bir anamda kendi modelimi ve alanımı sıfırdan yarattım. Epey zor oldu tabii ancak yılmadım, sürekli kendimi, işimi, modellemelerimi, tasarımlarımı geliştirdim, çok çalıştım. Hala da geliştiriyorum, çok ama çok çalışıyorum. Bitmek bilmez, iflah olmaz bir merak ve öğrenme motivasyonum var
Nasıl bir eğitim aldınız? Eğitiminizin girişimcilik başarınız üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz?
Devlet okullarında okudum. Üniversiteye hazırlık dışında kurs, ders vb. almadım. Kendimi bildim bileli çok ama çok okurum, araştırırım. ODTÜ Ekonomi (Ekonometri) bölümü mezunuyum. 58 yaşımda Bahçeşehir Üniversitesi'nde "Innovation&Entrepreneurship - İnovasyonGirişimcilik" üzerine yüksek lisans yaptım. Tez konum kitabımın da adı olan "T-İnsan" idi. Herkes önce tez yapıp, onu kitaplaştırır. Ben önce kitap yazdım, ödül aldım, onlarca baskı yaptım, ondan sonra kitabımı da kaynak gösterdiğim tezimi yazdım. T-İnsan'ı akademik literatüre soktum. Doktora da yapmak istiyorum.
Eğitimim, daha doğrusu otodidakt teknikle öğrendiklerim sayesinde şunları fark ettim:
Şu anda tüm dünyanın en önemli sıkıntılarından biri olan "işsizlik korkusu, ne yapacağım kaygısı". Bunlara fütürist gözlüklerle bakarsak çözümler üretebiliriz. Çünkü eksponansiyel (üssel, misli misli) değişimler yüzünden dünyanın içinde olduğu ve daha en az 20-30 yıl epey türbülanslı devam edecek "dönüşüm" sürecinde en büyük insanlık sorunu "yeni ve daha üstün yetkinliklere" sahip olabilmek, re-skilling ve up-skilling denen becerilerini geliştirmek ve yenilemek olacak.
Bireylerin ve kurumların geleceğe uyumlanmaları, sürdürülebilir başarılı bir işe, gelişmeye sahip olabilmeleri için yeni yöntemler, modeller oluşturmak, kurgulamak gerekiyor. İşte tam da bu noktada tez konum da, kitabım "T-İnsan" da bu amaca hizmet ediyor. Tüm gücümle bu dönüşüm modelini yaygınlaştırmaya ve insanlara, kurumlara gelecekteki yeni formları için kapılar açmaya, vizyon geliştirmeleri için esinlendirmeye ve onlara "bakın böyle bir yol, yepyeni olanaklar, fırsatlar var, lütfen çok daha geniş, farklı bakın, ufkun ötesine dikkat kesilin …… "diye erişmeye çabalıyorum.
Müthiş keyifli bir işim var ve ben yapmaya başlamadan önce böyle bir iş yoktu Odaklandığım alandan, gelecekle ilgili çalışmalar yapmaktan ve Fütürist bir T-İnsan olmaktan çok memnunum. Aslında ilgi alanlarında herkes bunu yapabilir, yapmalı. Tam da bunu anlatmaya, göstermeye, canlı/uygulanmış bir örnek olarak kendimi göstermeye çalışıyorum.
Bu arada, tüm yazılarım, videolarım, sosyal medya kanallarım, kitaplarım www.ufuktarhan.comda ve www.t-insan.com var. Oradan daha fazla bilgi oradan alınabilir.
Aileniz ve arkadaşlarınız kadın girişimci olmanızı desteklediler mi?
Kimisi destekledi, kimi desteklemedi. Annem ve kardeşim hiç istemediler. Eşim destekledi, kızım daima destekledi. Arkadaşlarımın çoğu içten içe "kurumsal hayatta neden kalmadı ki" diye pek anlayamadan izlediler. Ancak genel olarak girişimciliğe bakış hala "çok riskli, mümkünse girilmemesi gereken bir alan" olarak görülüyor. Bu yüzden KAGİDER'de ön yargıları yıkmak ve kadın girişimciliğini desteklemek, yaygınlaştırmak üzere yoğun biçimde çalışıyoruz.
İşinizi kurarken finansal kaynak yaratmak için neler yaptınız?
Kendi birikimlerimi kullandım.
Girişiminizi bize anlatır mısınız? Kaç kişilik bir organizasyona sahipsiniz? İşe alım süreçlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
En özet hali ile Dijital PR, Sosyal Medya, Yazılım ve bu alanlarda Strateji, tasarım, uygulama, proje hizmetleri veriyoruz. www.m-gen.biz sitesinde tüm detaylar ve işlerimiz var. UNILEVER, BOSCH, BSH, METRO CC, BASF, TÜPRAŞ, TOFAŞ gibi firmalarla çalışıyoruz.
İletişim, yazılım ve teknoloji çözümleriyle yaşamı kolaylaştırıp, sürdürülebilir verimlilik, yarar, kazanç, mutluluk sağlayan; daima ve artarak gelişen birlikte çalışma arzusu duyulan bir şirketiz.
Dünyadaki tüm bilgilerin, süreçlerin dijitalleşmesini, her yerden erişilebilmesini, işlenebilmesini, kullanılabilmesini, paylaşılabilmesini sağlayacak strateji, içerik, proje, iletişim, yazılım, teknoloji odaklı; her alan ve katmanda verimliliği, insana ve çevreye duyarlılığı yükselten güvenilir, yüksek kalitede yararlı, gerekli hizmet ve ürünler sunuyoruz.
Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar nelerdir?
  • Çözülmesi, gelişmesi gereken sıkıntılı alanları öngörebilmek.
  • Bunları çözmek, aşmak, geliştirmek için müthiş bir istek ve sorumluluk duymak, almak.
  • Nasıl çözülebilir ya da daha iyi neler yapılabilir diye kesintisiz, odaklı, disiplinli, çok çalışmak.
  • Sürekli öğrenmek.
  • Hibrid yaşamı benimsemek.
  • İyi küratör olabilmek.
Kısacası "T-İnsan" olmak…
Sizi bir girişimci olarak en çok motive eden faktörler neler?
Yaşamak ve geleceğin güzel geleceğine dair inancım. Geleceğin fırsatlarla dolu olması.
Heyecan dolu kadın girişimci adaylar için önerileriniz nelerdir?
%100 başarı garantili önerim şudur; T-İnsan kitabını okusun ve içselleştirip, uygulasınlar. Fütürist bakış açısını benimseyip, her şeyi teknoloji ve insan ekseninden değerlendirsinler.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.