TÜİK tarafından 2024 Mart ayına ait İşgücü İstatistikleri açıklandı. İşsizlik 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 19 bin kişi azalarak 3 milyon 57 bin kişi oldu, işsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en büyük mavi yaka ve ara kademe istihdam platformu Eleman.net CEO’su Levent Dicle; “yılın geri kalanında işsizlik oranındaki belirleyici etkenin ara zam olduğuna dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenli olarak paylaşılan Türkiye İşgücü İstatistikleri Mart 2024 verileri açıklandı. TÜİK 2024 Mart verileri üzerine konuşan Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “İşsizlik oranının yılın başından itibaren gösterdiği istikrarlı düşüş, yılın kalanına dair ekonomideki iyileşme umudunu artırıyor. İşsizliğin azalması tüketimin artmasına, yeni girişimlere ve yatırımlara fırsat oluşturuyor. Yılın geri kalanında işsizlik oranındaki belirleyici etkenlerden birisi de ara zam olacaktır. Çalışanlarının beklentilerini karşılayan firmalar istihdamını koruyacak fakat ücret memnuniyetsizliği iş değiştirmelere sebebiyet verecektir.”
Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve yukarı yaşlardaki kişilerde işsiz sayısı 2024 Mart ayında, 2024 Şubat ayına göre 19 bin kişi azalarak 3 milyon 57 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,8 iken kadınlarda yüzde 12,0 olarak tahmin edildi. İstihdam oranlarına bakıldığında ise istihdam edilenlerin sayısının 2024 Mart ayında bir önceki aya göre 139 bin kişi artarak 32 milyon 588 bin kişiye ulaştığı gözlemlenirken, istihdam oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 49,5 oldu.
Türkiye İşgücü İstatistikleri Mart 2024 istatistiklerine göre 15-24 yaş arasını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalış ile yüzde 15,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 11,7, kadınlarda ise yüzde 21,2 olarak tahmin edildi.
TÜİK verilerine göre işgücü Mart ayında bir önceki aya göre 121 bin kişi artarak 35 milyon 645 bin kişi olurken, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 54,2 olarak gerçekleşti. Mart ayında işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,8, kadınlarda ise yüzde 36,9 oldu.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre fiili çalışma süresi Mart ayında artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki aya göre 0,3 saat artarak 43,8 saat olarak gerçekleşti.
TÜİK’in Ağustos 2024’e dair açıkladığı verilerde zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalış ile yüzde 24,1 olarak gerçekleşti. Mart ayında zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,1 olarak gerçekleşirken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı ise yüzde 17,3 oldu.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.