Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 13 Kasım 2024'te, 2025 Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında, Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen dört il ve iki ilçede 10 bin ek istihdam sağlanacağını duyurdu.
Işıkhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Planlama ve Bütçe Komisyonu'na yaptığı sunumda Bakanlığın 2025 bütçesini ele alarak COVID-19 salgınıyla hızlanan uzaktan ve hibrit çalışma modellerine doğru hızlı geçişi vurguladı. Bu gelişen çalışma düzenlemeleri içinde işçi korumalarını ve işçi haklarını ele almak için yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı ve birçok ülkenin yeni çalışma modellerinin ortaya koyduğu fırsatlar ve zorluklar arasında denge kurmanın yollarını araştırdığını belirtti.
Işıkhan ayrıca, vasıflı işgücünü çekmenin ve göçmen işçiler için sosyal koruma sağlamanın dünya çapındaki hükümetler için temel öncelikler olduğunu belirtti. Buna paralel olarak, Bakanlığın yabancı işçileri işgücü piyasasına daha iyi entegre etmek için çalışma izinlerinde ve uluslararası işgücü politikalarında ayarlamalar yaptığını açıkladı.
Artan eşitsizlik ve yoksulluk konusuna değinen Işıkhan, hükümetin düşük gelirli çalışanları koruyan programları güçlendirmeye odaklanarak yaşam kalitesini iyileştirme ve gelir eşitsizliklerini azaltma konusundaki kararlılığını yineledi.
Deprem sonrası toparlanma çabalarına gelince, Işıkhan etkilenen bölgelerde işgücü piyasasının yeniden canlandırılmasında önemli ilerleme kaydedildiğini bildirdi. Son verilere göre, bölgedeki işçi sayısı neredeyse deprem öncesi seviyelere geri döndü. Bakan ayrıca, 2025 için depremden etkilenen bölgelerde toparlanmayı daha da desteklemek ve istihdam fırsatları sağlamak için 10.000 ek TYP personel alımı yapacağını duyurdu.
Işıkhan, bu çabalara ek olarak Bakanlığın, dijital ve yeşil geçişlerin ortaya koyduğu zorlukları ve fırsatları ele almayı amaçlayan Ulusal İstihdam Stratejisi'ni yayınlamaya hazırlandığını belirtti. Stratejinin hedefleri arasında beceri uyumunu iyileştirmek, kadınlar ve gençler için adil istihdam koşulları yaratmak ve sürdürülebilir işleri teşvik etmek için kırsal ekonomik çeşitliliği artırmak yer alıyor.
Bakan ayrıca sendikaların artan rolüne değinerek, üye sayısının 2002'den bu yana önemli ölçüde arttığını, hükümetin asgari ücreti artırma ve işçilere sosyal yardım sağlama yönündeki devam eden çabalarının altını çizdi.
Işıkhan, Bakanlığın iş sağlığı ve güvenliğini iyileştirmeye yönelik girişimlerini ele alarak, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejisi'nin oluşturulması ve iş müfettişleri tarafından proaktif denetimlerin uygulanması konularını ele aldı.
Son olarak, Bakanlığın işsizlik sorununa çözüm bulma konusunda kararlılığını sürdürdüğünü, işsizlik oranlarının son aylarda olumlu seyrettiğini vurgulayan Bakanlık, istihdam hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlayan Açık İş Kapısı platformunun hayata geçirildiğini duyurdu.
Yaşanan deprem felaketlerinin ardından Eleman.net olarak sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ediyor ve bu zor süreci desteklemek için önemli bir adım attık. Depremden etkilenen birçok ilimizde, Anadolu İstihdam Seferberliği'ni başlatarak, işverenlere ücretsiz ilan yayınlama fırsatı sunduk. Bu seferberlik, bölgedeki iş gücü piyasasını canlandırmayı ve yeniden istihdam sağlamayı hedefliyor.
İşverenler bölgedeki çalışanların iş gücü ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak amacıyla bu girişime katılabiliyorlar ve ilanlarını eleman.net üzerinden ücretsiz olarak yayınlayabiliyorlar.
Daha fazla bilgi ve başvuru için Anadolu İstihdam Seferberliği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.