İş yerleri, depreme hazırlık, deprem acil durum planı, deprem risk yönetimi gibi birçok önlemleri almak için farklı adım atabilirler. Çalışanların ve müşterilerin güvenliğini sağlamak için deprem sırasında yapısal hasarı önlemek veya azaltmak için deprem yönetmeliği incelenmelidir. Deprem Yönetmeliği 8 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girerek 8 Çalıştay ve 110 alt çalışma grubu üyesi ile güncellenmiştir.
Depremin riski bir bölgede ne sıklıkla meydana gelebileceği ve bu depremlerin ne kadar şiddetli olabileceği ile ilgilidir. Bir bölgedeki toprak hareketlerinin, fay hatlarının ve diğer jeolojik faktörlerin incelenmesi ile belirlenebilir. Önemi ise, depremin doğal afetler arasında en yıkıcı olanlardan biri olması nedeniyle yüksektir. Depremler, yer kabuğunda meydana gelen hareketler sonucu ortaya çıkar ve bu hareketlerin şiddeti depremin boyutunu belirler. Şiddetli bir deprem, binaların, köprülerin, barajların, yolların ve diğer yapıların yıkılmasına veya hasar görmesine neden olabilir. Deprem aynı zamanda toprak kayması, heyelan, tsunamiler ve diğer doğal afetlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
Deprem, insan hayatı ve ekonomi üzerinde büyük etkilere sahip olabilir. Özellikle deprem riski yüksek bölgelerde faaliyet gösteren tüm iş yerleri mutlaka afet planlaması yapmalıdır, deprem toplanma noktaları oluşturmalıdır, deprem sonrası oluşabilecek maddi hasarını bir nevi telafi edebilmesi için deprem sigortası yaptırmalı, iş yeri deprem tatbikatı yapmalıdır.
Çalışanların ve iş yerinin güvenliğini sağlamak için hazırlık önemlidir. İş yerlerinde depreme hazırlıklı olmak için iş yeri çalışanlarının bilinçlendirilmesi dahil bazı adımların atılması gerekir. Bu adımlar şöyle sıralanabilir:
İş yerinde deprem öncesi acil durum planı oluşturulmalı, deprem afet planlaması yapılmalı ve bununla ilgili tüm eğitimlerin verilerek çalışanların bilinçli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bu plan ve eğitimler deprem anında çalışanların doğru davranış sergilemelerini ve güvenli bir şekilde tahliye olmalarını sağlar. Öncelikli olarak deprem riski değerlendirmesi yapılır; bu, iş yerinin bulunduğu bölgenin deprem tehlikesi açısından etkilenme seviyesini belirler. Bu risk değerlemesi sonucunda iş yerinin acil durum planı oluşturulur. Bu plan, deprem sırasında çalışanların ne yapacağı, hangi yollardan tahliye olacakları, nereye gidecekleri, hangi ekipmanların kullanılması gerektiği gibi detayları içermelidir.
Acil durum tatbikatları düzenlemek, çalışanların ne yapacaklarını ve nasıl davranacaklarını öğrenmelerini sağlar. Tatbikatlar, iş yerinde gerçekleştirilebileceği gibi, iş yerindeki deprem senaryolarını simüle etmek için de bir uzman yardımıyla gerçekleştirilebilir.
Eğitimler ise, deprem anında çalışanların ne yapacakları, nasıl davranacakları, hangi ekipmanları kullanacakları gibi konularda bilgi verir. Eğitimler, deprem riskinin arttığı bölgelerde düzenli olarak yapılmalıdır.
İş yerinde deprem anında yapılması gereken en önemli şey, o an sakin olmaktır. Panik yapmak veya koşmak zararlı olabilir. Kendinizi, çevrenizdeki insanları ve hayvanları korumak için sakin kalmaya çalışın. Daha sonra ise şu adımlar sırasıyla yapılabilir:
Deprem gibi doğal afetlerin olası etkilerini önceden belirleyerek önleme ve azaltma stratejileri geliştirmek ve uygulamak için kullanılan bir dizi yöntemdir. Bu yöntemler arasında deprem öncesi, sırası ve sonrasında alınacak önlemler yer alır. Güvenlik önlemleri olarak hızlı ve doğru bilgilendirme, güvenli binalar, acil tahliye yolları, itfaiye ve kurtarma ekiplerinin hazırlığı, deprem sonrası hızlı müdahale, acil durum çantaları ve deprem sigortası gösterilebilir.
Bu da ilginizi çekebilir: İş Dünyasında Beden Dilini Doğru Kullanmanın Önemi
Afet Toplanma Alanları olarak bilinen bu alanlar, afet ve acil durumlarda geçici barınakların hazır hale gelmesinden önceki dönemde, insanların paniğe kapılmamak ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak için tehlikeli bölgelerden uzakta toplanabilecekleri güvenli alanlardır. Deprem olma riski olan yerlerdeki her ailenin, apartmanın sokağın, iş yerinin, mahallenin ve özellikle de köylerin bir deprem afet planlaması muhakkak olmalıdır. İş yerinde deprem tatbikat senaryosu yapılmalıdır.
İş yerlerinde yangın söndürme cihazlarının mevcut ve işlevsel olduğundan emin olunmalıdır. Bu, deprem sırasında veya sonrasında oluşabilecek yangınların söndürülmesine yardımcı olabilir. Diğer güvenlik önlemleri olarak acil çıkış yolları, bina sağlamlığı, risk analizi, kimyasal içerik güvenliği gibi önlemler sağlanmalıdır.
İlk öncelik can güvenliğidir; eğer iş yerinde kalan insanlar varsa onların güvenli bir şekilde tahliye edilmesi gerekir. Yangın veya gaz kaçağı varsa itfaiyeye haber verilmelidir. Bina hasar görmüşse eğer çalışanlar binaya girmemeli ve uzak durmalıdır. Tehlikeli maddelerin, kimyasalların veya patlayıcıların zarar vermesini önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır.
Unutmayın, her zaman deprem için hazırlıklı olmak önemlidir. Deprem anında panik yapmadan, doğru adımları atarak kendinizi ve sevdiklerinizi koruyarak, gerekli önlemleri sağlayarak ve uyarıları dikkate alarak bu tür afetlere hazırlıklı olmanız gerekir. Deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.