GERİ

SIK GÖRÜLEN MÜLAKAT HATALARI


Kariyer hayatının en heyecanlı anlarından biri de mülakatlardır. Kişiler iyi bir özgeçmişe sahip olsalar bile, mülakat sırasında yapılan basit hatalar bu aşamayı olumsuz sonuçlandırabilir. Bu yazıda, mülakatlarda sık sık yapılan hatalar ele alınmaktadır. Siz de mülakatlarda yapılan yaygın hatalar neler ve bu hatalardan nasıl kaçınabiliriz diye merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Online Mülakatta Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kişisel Hazırlığın Eksik Olması

Mülakat sürecini olumsuz etkileyen hatalardan biri,  kişisel hazırlığın eksik olmasıdır. Bu hata, görüşmeci üzerinde kişinin iş ile ilgilenmediğini göstererek kötü bir izlenim uyandırır. Şirket ve pozisyon hakkında araştırma yapmak, mülakatlarda sık sorulan sorulara çalışmak, geçmiş başarılarınız ile ilgili örnekler hazırlamak bu durumu düzeltecektir.

Dış Görünüşün Uygun Olmaması

Dış görünüş, sosyal yaşamdan iş dünyasına kadar her alanda insanların üzerindeki ilk izlenimi şekillendiren önemli bir unsurdur. Kişinin fiziksel işlemleri, kıyafet seçimleri, kişisel bakımları ve beden dilleri oldukça önemlidir. Bu nedenle konuma göre giyinmek gerekmektedir. İlk iş görüşmesinde resmi bir şekilde giyinmek, bulunduğunuz yere önem verdiğinizi ifade edebilir ve mülakat sürecinde etkili rol oynayabilir.

Bu da ilginizi çekebilir: Mülakata Giderken Ne Tür Kıyafetler Tercih Edilmeli?

İyi Bir Diksiyona Sahip Olunmaması

İyi bir diksiyon, kişinin kendini nasıl ifade ettiği ve karşı noktalar ile ne kadar etkili bir iletişim kurduğunu gösteren önemli bir noktadır. Doğru ve düzgün diksiyon, kişinin ilişkilerini, iletişim becerisini ve profesyonelliğini yansıtabilir. İş görüşmesinde net, anlaşılır ve akıcı bir konuşma tarzı, konuşmada karşıdaki kişiye güvenilir ve etkili bir iletişimci olduğu izlenimini yaratır. Bu da mülakat sürecinin olumlu olmasına etken olacak önemli unsurlardan biridir.

Zayıf Beden Dili

Beden dili, iletişimin büyük bir bölümünü oluşturur. Zayıf bir beden dili, görüşmecide özgüven eksikliği algısı yaratabilir. Kişinin mülakat sırasında, görüşmeci ile göz teması kurması, görüşmeciyi dikkatle dinlemesi, farklı yerlere odaklanmaması, konuya ilgili olması gerekmektedir. Dik durmamak, fazla kıpırdanmak, göz teması kurmamak gibi hareketler mülakat sürecini olumsuz etkileyebilir.

Özgüven Eksikliği

İş verenler genellikle kendilerine güvenen, karşılaşacakları zorluklarla başa çıkabilecek, iş ortamına uyum sağlayabilecek ve inisiyatif alabilecek çalışanlar ararlar. Bu nedenle özgüven eksikliği mülakat sürecini olumsuz sonuçlandırabilir. Adayın kendi güçlü yanlarını ve başarılarını öne çıkaracak bir duruş sergilemesi önemlidir. Görüşmeye hazırlıklı gelmek, güçlü ve olumlu bir yaklaşımda bulunmak, iyi bir imaj oluşturarak adayın, işverenin gözünde daha çekici hale gelmesine yardımcı olabilir.

Zayıf Duruş

Zorba veya ben merkezli davranışlar, görüşmeciler tarafından kötü algılanır. Kendinize şirkete neler katabileceğinizi sorun. İşe hangi becerilerinizi, deneyimlerinizi getirebileceksiniz?

Soru Sormada Başarısızlık

İş ilişkileri yalnızca, adayın becerilerini değil, aynı zamanda ilgisini, motivasyonunu ve merakını da gösterme fırsatıdır. Bu nedenle mülakat sırasında soru sormak ya da etkili sorular yöneltmek, görüşmeci üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

Organize Olamama

Görüşmeye erken gelmek, görünümünüzü düzeltmek ve kontrol için zaman yaratacaktır. Mülakata geç gelmek kabul edilemez bir durumdur ve mülakat sürecini olumsuz yönde etkiler.

Abartmak veya Aldatıcı Olmak

Görüşme sırasında soruları cevaplarken, deneyimlerin ve becerilerin abartılmaması gerekmektedir. İşverenler referansları kontrol ederken verilen bilgileri teyit edeceklerdir. Bu süreçte daima dürüst olmak önemlidir. (Yahoo'nun CEO'su bu yüzden işinden oldu!)

Aşırı Kaygılı Olmak

Mülakat sürecinde aşırı kaygılı olmak, adayın bütünlüğünü ve karşı taraf algısını olumsuz etkileyebilir. Adayın kendine güvenmediği izlenimi, iletişim becerilerinde zayıflama, vücut dilinin doğru ifade edilmemesi gibi davranışlar olumsuz ilk izlenim yarattığından, mülakatta görülen yaygın hatalardan biri olarak kabul edilir.

Gereğinden Fazla Yanıt Vermek veya Yetersiz Kalmak

Bu durum, görüşmenin verimini düşürebilir ve olumsuz bir izlenim bırakabilir. Bazı görüşmeler için “evet” ya da hayır” cevabı uygun olmayabilir. Bu durumda, daha çok detay sağlayıp, kişisel deneyimlerden örnekler verebilirsiniz. Aynı zamanda, devamlı konuşmamak ve sessizlik olduğunda konuşmayı sürdürme zorunluluğu olduğunu düşünmemek gerekir. Konuşulacaklar hakkında daha önceden pratik yapıldığında, zamanı planlı bir şekilde yönetebilirsiniz. Anlaşılmayan bir şey olduğunda, cevap vermeden önce açıklama istemek, durumu uygun bir şekilde yönetecektir.  Sorulara net, düzenli ve anlaşılır yanıtlar verilmesi, adayın profesyonelliğini ve iletişim becerilerini olumlu bir şekilde sergilemesine yardımcı olur.

Bu da ilginizi çekebilir: Staj Mülakatlarında Ne Sorulur?

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.