İş yaşamındaki varlığınızı, becerilerinizi ve iş yönetimindeki süreçlerinizi gösteren CV; işe alım yapan firmalar tarafından en çok önemsenen evraklardan biridir. Çalışma hayatınızı özetleyen, yetenek ve becerilerinizi karşı tarafa aktarmanızı sağlayan CV; aynı zamanda öz geçmiş adıyla da anılır. Özgeçmiş, kısaca verilen bilgiler yardımıyla karşı tarafın sizi tanımasını sağlar. CV’de daha önce çalıştığınız iş yerleriniz, eğitim bilgileriniz, sertifikalarınız ve yeteneklerinizi ele alabilirsiniz. Yetenekleri ele alırken dikkat etmeniz gerekenleri öğrenebilir, başarılı bir CV hazırlayabilirsiniz. CV’de yazılacak yetenekler nelerdir diyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz.
CV, içerisinde çok sayıda kişisel bilgilerin ve iş yaşamınızı ilgilendiren özet bilgilerin olduğu yazılı bir dijital alandır. Bu alanda kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, yetenek bilgileri, iş hayatına özel bilgiler, referanslar, eğitim bilgileri gibi bölümler bulunur. Kişisel bilgiler hayatınızı kısaca özetleyen bilgilerdir. Bu bölümde medeni durum, askerlik bilgileri, eğitim bilgileri, sürücü belgesi, çocuk sayısı gibi kişisel bilgiler de yer alabilir. İletişim bilgileri bölümünde ise telefon numarası, e-mail, adres gibi bilgiler bulunur.
İş hayatı bilgileri bölümünde daha önce çalışılan yerler ve başlangıç-bitiş tarihleri bilgileri yer alır. Aynı zamanda iş yerlerinin telefon numaraları ya da referans bilgileri de yazılabilir. Yetenek bölümüne ise iş yaşamında işinize yarayacak olan tüm yeteneklerinizden bahsedebilirsiniz. Örneğin; hızlı klavye kullanımı, kullanabildiğiniz tüm bilgisayar programları ve dil becerilerinizin seviyesi bu bölüme eklenebilir. Başvurduğunuz işi ilgilendiren özel bir yeteneğiniz varsa buraya dahil edebilirsiniz.
Bu da İlginizi Çekebilir: Bir Özgeçmişte Olmaması Gerekenler
CV’de bulunan yetenek bölümü sahip olduğunuz çok sayıda beceriyi yazabileceğiniz bir alandır. Özellikle kullandığınız programları ve bildiğiniz dilleri buraya ekleyebilirsiniz. Bu bölümde ne kadar çok bilgi yer alırsa işe alım süreciniz o kadar hızlanır. Yetenek bölümünü oluştururken başvurduğunuz iş pozisyonuna göre bilgi vererek işi alma ihtimalinizi artırabilirsiniz. Bildiğiniz tüm bilgisayar programları ve teknik olmayan yeteneklerinizi bu alana ekleyerek işverenin sizi daha yakından tanımasını sağlayabilirsiniz.
CV’de yetenek kısmı en önemli bölümlerdendir. Bu bölüme yazdığınız bilgiler başvurunuzun daha hızlı sonuçlanmasına yardımcı olur. Ne kadar fazla yeteneğiniz varsa işveren için iş pozisyonuna uygun bir aday olarak görülme ihtimaliniz artabilir. Programlar dışında dil yetenekleri de bu alana eklenebilir. Bununla birlikte iş hayatında sergilediğiniz tüm becerileri de buraya yazabilirsiniz. Yeteneğinizi yazarken mutlaka beceri seviyesinden bahsedebilirsiniz. Beceri seviyesi de en az yetenek eklemek kadar yararlı olacaktır.
Yetenek bölümüne dilediğiniz sayıda yeteneğinizi ekleyebilirsiniz. Örneğin; bildiğiniz tüm bilgisayar programlarına bu bölümde yer verebilirsiniz. Özellikle ileri düzeyde bilgi sahibiyseniz programları hangi seviyede kullandığınızı da bu bölümde parantez içerisinde açıklayabilirsiniz. CV’nizi oluştururken hazır şablon şeklinde hazırlayabilirsiniz. Örneğin; Canva gibi kolay kullanımlı tasarım uygulamalarında CV oluşturabilir, bilgilerinizi girerek kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Canva üzerinde bulunan şablonlarda yetenekler bölümü olmayabilir. Bu durumda şablon içerisine yetenek alanını kendiniz ekleyebilirsiniz.
CV’de yetenek kısmı en önemli bölümlerden biridir. Yeteneklerinizi vurgulamak için bu bölümde listeleme şeklinde program isimlerini yazabilirsiniz. Mevcut yeteneklerinizi belirttiğiniz bir CV sayesinde işe alım oranınızı artırabilirsiniz. CV’de yazılacak yetenekler bölümüne orta seviyede bilgili olduğunuz konuları da ekleyebilirsiniz. CV’ye yetenek eklerken hem teknik alanlarda olan becerilerinizden hem de teknik olmayan alanlarda olan becerilerinizden bahsedebilirsiniz. Alanınıza uygun becerileri listeleyerek başarı şansınızı artırabilirsiniz. Örneğin; bilgisayar programcısı, yazılım uzmanı, grafik tasarım uzmanı gibi çeşitli alanlarda çalışan biriyseniz bu alanlarla ilgili olan becerilerinizi yetenekler bölümüne ekleyebilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.