Proforma fatura teklif niteliğindeki bir belge olarak alıcı ve satıcı arasında daha şeffaf, güvenilir bir ilişki kurmaya yardımcıdır. Alıcı kişiler satılan ürün ve hizmetler ile satış süreçleri hakkında detaylı bilgiyi proforma faturalar sayesinde edinebilir. Peki, dış ticaret sektörü başta olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılan proforma fatura ne demek? Nasıl kesilir?
“Proforma fatura nedir?” sorusu isminden de anlaşılabileceği gibi mallar, hizmetler, fiyatlar, miktarlar, ek ücretler ve satış süreci vb. detayları içeren bir ön faturadır. Bir başka deyişle satıcı proforma fatura ile alıcıya teklif sunar. Alıcı proforma faturayı onayladığı takdirde teklifi kabul etmiş sayılır ve resmi bağlayıcılığı olan gerçek fatura kesilir.
Proforma faturalar zaman zaman normal fatura ile karıştırılabilir. Proforma fatura gerçek fatura yerine geçmez, iki fatura türü birbirinden farklıdır. Bu farklılıklara hakim olmak olası karışıklıkların da önüne geçer. Proforma fatura ile normal fatura arasındaki farklar şunlardır:
Özetle proforma fatura satış öncesi düzenlenirken, normal faturalar ise satış sonrası oluşturulan belgelerdir. Proformanın amacı satış öncesi alıcıya güven vermek, süreçler hakkında bilgi sunmak iken normal fatura ödeme talebi içerir.
Proforma fatura gerçek resmi fatura düzenlenmeden ve satış onaylanmadan önce bir ön fatura olarak kesilir. Genellikle proforma faturalar büyük çaplı alımlar için düzenlense de böyle bir sınırlama yoktur. Çoğu kez teklif ve planlama ihtiyacı bulunan satış işlemleri için alıcıya şeffaflık sağlama, detaylı bilgi verme amacıyla düzenlenir. Ayrıca peşinat alma ya da alım izni gereken durumlarda da proforma faturadan yararlanılır.
Proforma faturada bulunması gereken bilgiler çeşitlendirilebilir. Resmi bir fatura olmadığından ötürü içerik satıcı ve alıcı arasındaki ilişkiye göre esnek koşullarla şekillenir. Yine de genel olarak bir proforma faturada yer alması gereken bilgiler şunlardır:
Proforma fatura düzenleme esnasında temel olarak yukarıdaki bilgilere yer verilir ve teklif satış öncesinde müşteriyle paylaşılır.
“Proforma fatura nasıl kesilir?” diye merak ediyorsanız işlemlerin genellikle bir şablon üzerinden ya da yazılım programları ile kolaylıkla yapılabildiğini belirtmek mümkün. Genellikle sağ üst köşede proforma numarası, tarih yer alırken sol üst köşede ise önce satıcı sonra alıcı bilgilerine yer verilir. Ürün ve hizmetlerle ilgili tüm detaylar ise orta kısma yazılır.
Proforma fatura çoğunlukla dış ticarette, ithalat ve ihracat işlemleri için kullanılır. Özellikle sevk-yükleme öncesinde hazırlanır.
Proforma faturayı ticaretle uğraşıp, sipariş edilen ürün ve hizmetleri tedarik eden herkes hazırlayabilir.
Uluslararası ticaret alanında sık kullanılan proforma faturaya fiyat, miktar, ağırlık, ürün cinsi gibi faturada yer alan malları açıklayan bilgilere yer verilmesi gümrük işlemlerinin daha hızlı yürümesini kolaylaştırır. Vergiler daha kolay belirlenir.
Proforma fatura en çok ithalat, ihracat, inşaat, danışmanlık, serbest çalışma ve müteahhitler tarafından düzenlenir.
E-ihracat faturalarına ürün listesi, talep edilen ürünlere dair kısa açıklama, teklifin geçerlilik süresi, satış için kullanılacak para birimi, sigorta masrafları, satış ve ödeme koşulları dahil edilir. Faturada yer verilen maddeler detaylandırılır.
Proforma faturalar en sık ithalat ve ihracat işlemlerinde kullanıldığı için çoğu kez İngilizce olarak hazırlanırlar. Proforma örneği İngilizce için hazır şablonlardan yararlanabilir, yazılım programlarını kullanabilirsiniz.
Hayır, proforma faturanın resmi faturalar gibi işlenmesine gerek yoktur.
Karar alıcıya henüz teslim edilmemiş mal veya hizmetler hakkında bilgi vermek, ön fiyat teklifinde bulunmak için düzenlenir.
Proforma fatura taslak bir faturadır. Temel olarak mal veya hizmetleriniz için müşterinin ne kadar ödemesi gerektiği hakkında bilgi verir.
Proforma fatura düzenlendiği esnada alakalı olduğu her şeyi içerebilir. Durum tamamen alıcı ve satıcı arasındaki ilişkiye göre şekil alır. Proforma faturada normal fatura gibi bir numara olması da gerekmez.
Proforma fatura teklif faturası olduğu için ödeme gerektirmez, mali bir yükümlülük doğurmaz.
Proforma faturasında teklif için belirtilen süre geçerlilik süresidir. Hukuken herhangi bir sınırlama yoktur.
Çevrim içi firmalar aracılığıyla proforma fatura oluşturma işlemleri çok daha pratik ve hızlı şekilde gerçekleşir. Ayrıca farklı iş sektörleri için tasarlanan birçok hazır proforma fatura şablonu da yararlanabileceğiniz araçlar arasındadır. Proforma fatura örneği word dosyası üzerine gerekli bilgileri girip, belgeyi kolaylıkla bastırabilirsiniz. Proforma fatura indir butonuna tıklayıp, bu şablonları rahatlıkla özelleştirmeniz mümkündür. Ayrıca kendi şablonlarınızı da oluşturabilirsiniz.
Sipariş koşullarını önceden müşteriye ileten, yasal bağlayıcılığı olmayan bir ön faturadır.
İhracat işlemlerinde proforma fatura kullanmak imajınızı güçlendirir, güvenilirliğinizi artırır. İhracatta oldukça yaygın kullanılan bir fatura türüdür.
Proforma fatura örneği için seçenekler sunan Invoice Simple, Zoho Invoice, Invoicely, Freshbooks, Wave gibi ücretsiz çevrim içi platformları kullanabilirsiniz.
Proforma faturalar yasal olarak bağlayıcı değildir, maliyet tahmini içerirler.
KDV ya da ticari fatura olmadıklarından dolayı proforma faturalara KDV yazılmaz.
Proforma fatura gerçek bir fatura değildir. Teklif niteliğindedir. Teklifin kabul edilmesi halinde gerçek fatura düzenlenmesi gerekir.
Proforma faturalarda kaşenin olması faturaya resmiyet kazandırmaz ancak teklifin kabul edildiği anlamına gelir. Teklif kabul edildiğinde satış işlemini yasallaştıracak olan gerçek fatura düzenlenir.
Bağlayıcı olmamalarına rağmen proforma faturalar özellikle büyük satın alımlar öncesinde finansman sağlama amacıyla düzenlenebilir.
Proforma fatura ile ödeme yapılamaz ancak üretim aşamasından önce sermaye için bir ön ödeme ihtiyacı doğduğu takdirde detay ve şartları sunmak için proforma fatura düzenlenebilir.
Ürün miktarı, değeri, ağırlığı, ebatları, paketleme, nakliye masrafları gibi bilgilerin faturaya eklenmesi uluslararası ticareti kolaylaştıran başlıca etkenlerden biridir.
Yasal bir fatura olmadığı için iptal edilmesine de gerek yoktur. Teklif sonunda satış gerçekleşmezse herhangi bir işlem yapılmaz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.