GERİ

ChatGPT İnsan Kaynaklarına Nasıl Faydalı Olabilir?


ChatGPT nedir

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT fırtınalar estirmeye devam ediyor. Nereye baksak yapay zeka ve ChatGPT'nin ayrı bir kullanım alanını ve faydasını görüyoruz. Yapay zeka henüz emekleme aşamasında olsa da her alanda kuralları değiştirme potansiyeline sahip. Başta meslekler olmak üzere insan temelli tüm süreçler sorgulanıyor ve yapay zekanın insanın yerini alıp alamayacağı konuşuluyor. Negatif senaryolara odaklanmak yerine bizzat ChatGPT'nin de dediği gibi bu yeni teknoloji asistan olarak kullanılabilir. Şu an bile yazılımcısından tasarımcısına her meslekten insan ChatGPT ve diğer yapay zeka servislerinden bir şekilde yararlanıyor. Hizmet sunabileceği alanlardan birisi de insan kaynakları departmanları. İleride kabiliyetlerinin daha ileri gideceği kesin; ama bugün ChatGPT insan kaynakları profesyonellerine neler sunabilir bi' göz atalım.

ChatGPT Nedir?

Tavsiye vermeden önce bilmeyenler için ChatGPT nedir, ChatGPT kime ait buna bakalım. ChatGPT, yapay zeka üzerine araştırmalar yapan OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet robotu. Chat kelimesi İngilizce sohbet anlamında, GPT ise Generative Pre-trained Transformer kelimelerinin kısaltması. Bu da kullanıcı sorgularına ayrıntılı yanıtlar sağlayan anlamına geliyor. OpenAI'nin GPT 3.5 modelini kullanan ChatGPT denetimli, eğitimle optimize edilmiş bir dil modelini kullanarak ve geliştirerek çalışıyor. ChatGPT'nin verdiği cevaplar her seferinde tam olarak doğru olmasa da konuya dair ayrıntılı açıklama yapabiliyor. Söylediklerini hatırlayabiliyor ve gerekirse kendini düzeltebiliyor.

ChatGPT, ilk yapay zeka örneklerinin aksine ırkçı ve nefret içeren söylemlerden kaçınmak için cevapları fitre eden bir moderasyon API'sine de sahip. Mevcut haliyle ChatGPT'nin internete erişimi yok. Edindiği bilgi yalnızca ona öğretilen verilere dayanıyor. Dolayısıyla yalnızca 2021 yılına kadar olan olaylar hakkında bilgi sahibi.

ChatGPT Yapay Zeka

İş Başvurularına ChatGPT ile Yanıt Verin

İşveren olarak bir iş ilanınıza yüzlerce hatta binlerce başvuru alıyor olabilirsiniz. İlanınıza başvuran, ön yazı yazan adaylara başvuru yapmak, işveren markanızı korumak dışında nezaketen gereklidir. Maalesef birçok işletme bu adımı atlıyor ve başvurusu olumsuz olan adaylara hiç bir dönüş yapmıyor. Siz açık pozisyonu doldurup ilanı yayından kaldırsanız dahi cevap almayan birçok aday, acaba pozisyon için özgeçmiş değerlendirmeleri devam ediyor mu diye düşünebilir. İnsanları belirsizlik içinde bırakmamak adına ChatGPT'den farklı şablonlarda cevap mesajı örneği hazırlamasını isteyebilirsiniz. İleride işe alma ihtimaliniz olan ve olmayan adaylar için farklı mesajlar kullanmanızı öneririz.

Bu da ilginizi çekebilir: İş Başvurusunda Bulunanlara Olumsuz E-Posta Nasıl Yazılır?

İş İlanlarınızı ChatGPT Yazsın

İnsan kaynakları çalışanı olarak, departmanların personel talebini karşılamak için iş ilanlarını siz yazmalısınız. Ancak departmanlardan gelen iş ilanı içeriği yetersiz ya da rolün niteliklerini eksik aktarıyor olabilir. Bu noktada ChatGPT'den iş ilanı yazmasını isteyebilirsiniz. Tabii ki her şirketin personelden beklentisi farklıdır. Yapay zekanın yazacağı iş ilanı size yalnızca fikir vermek amaçlı olacaktır. ChatGPT'nin yazdığı şablona kendi ihtiyaçlarınızı ekleyerek eksiksiz bir ilanı hazırlayabilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Metaverse ile Hayatımıza girecek Meslekler

ChatGPT Soru Cevap

Mülakat Sorularını Yapay Zekadan İsteyin

İnsan kaynakları departmanları genellikle ön mülakatları gerçekleştirir. Uygun adaylar teknik mülakatlar için departman yöneticisiyle buluşturulur. Ancak, ön mülakat sürecinde de bir kaç teknik soruyla adayların mesleki bilgileri hakkında derinlemesine fikir edinmek mümkün. Peki, role göre adaylara hangi teknik sorular sorulur? Hangi sorular adayın mesleki kalifikasyonu hakkında ipucu verir ve yöneticinin işini kolaylaştırır? Bu soruları ve cevapları departman yöneticisinden beklemeden ChatGPT'ye sorabilirsiniz. Mesleklere göre, yapay zeka robotuna mülakat soru setleri hazırlatabilirsiniz. Aynı zamanda bu soruların cevaplarını da ChatGPT'den öğrenip adayların yanıtlarının kalitesini kontrol edebilirsiniz.

İşletmeniz için Performans Takip Sistemi Kurgulayın

İşletmelerin hedeflerine ulaşması ve çalışanların iş gücünün doğru kanalize edilmesi için performans takibi yapmak çok kritik. Performans takibi sayesinde yöneticiler çalışanlarının ne kadar iyi çalıştıklarını ve verimliliklerini takip edebilir. Peki, performans takibinde hangi birleşenler vardır? Kriterler ne olmalıdır? Bir ödül sistemi olacaksa ödüller ne olmalıdır? Performans sistemini tasarlamak departman yöneticilerinin değil insan kaynaklarının görevidir. Bu işe girişmeden önce ChatGPT'den alacağınız örnekler, tasarılar işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

Aklınızdaki soruları ChatGPT'ye sorarak öneri almaya başlayın. Örneğin satış danışmanı için performans takip kriterleri ne olabilir? Ölçüm kriterlerinin puanlama yüzdeleri ne olmalıdır? Hangi ölçüm kriteri personelin mesleki yetkinliğini, hangileri bireysel özelliklerini en iyi ifade eder? Alacağınız önerilerle özgün bir performans takip dokümanı oluşturun.

Performans sisteminin bir diğer birleşeni de ödül sistemidir. Bir ödül sistemi tasarlamak için yapay zekadan fikirler edinin. Unutmayın, yapay zeka size sadece öğrendiği ölçüde öneriler sunacaktır. Kurguladığınız yapıyı hem kendi uzmanlığınızda elden geçirip uyarlamanız hem de departman yöneticileriyle geliştirmeniz gerekecektir.

chatGPT Mülakat Soruları

Uzun Belgeleri Okumayı Yapay Zekaya Bırakın

Gün içinde uzun belgeleri okumak, çevirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu işi yapay zekaya vererek zamandan tasarruf etmeniz mümkün. Personel işleriniz arazında uzun bir belgeyi okumanız gerekiyorsa metinleri ChatGPT'ye gönderin ve bu metnin özetini isteyin; ya da yapay zekadan metni bölümlere ayırmasını isteyin. Maddeler halinde anlamlı bir şekilde ayrılmış metni daha kolay okuyabilirsiniz. Belgeyi yabancı dile çevirmeniz ya da yabancı dildeki bir maile yanıt vermeniz mi gerekiyor? ChatGPT aracılığı ile metni çevirmeniz yeterli.

Etkinlik Önerisi Alın

Çalışanların motivasyonunu arttırmak için kullanılacak yollardan birisi de kurum içi etkinliklerdir. Sürpriz eğlenceler ya da planlı etkinlikler çalışanlar arası iletişimi sağlar. Kurum içi işbirliğini güçlendirir. İşyerine olan aidiyet duygusunu artırır. Peki, hangi etkinlikler çalışanları cezbeder. Eğer bu işi bir organizasyon firmasına devretmediyseniz orijinal etkinlik fikirleri bulmak insan kaynakları olarak sizin göreviniz. Etkinlikler için ChatGPT'den öneriler alabilirsiniz. Aldığınız önerileri bir anket formatında isteyip çalışanlarınızdan seçim yapmasını isteyebilirsiniz.

Ofis içi Kuralları Yapay Zekaya Yazdırın

Lavabolardan mutfak araç-gereci kullanımına, toplantı düzeninden ekipman kullanım şartlarına kadar çalışma ortamında her şey için kuralları belirlemeniz ve yazılı hale getirmeniz faydalıdır. Her alan ve koşul için saatlerce araştırma yapıp kural yazmak yerine bunu yapay zekaya sormanız yeterlidir. Yapay zeka, istediğiniz tarzda faydalı kurallar listesi çıkaracaktır. Bunları işletmenize göre uyarlayıp kullanabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.