GERİ

Çalışan Motivasyonu Nasıl Artırılır?


Verimli bir iş ortamı için çalışan motivasyonu şirketler tarafından önemsenen bir kavram. Özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar sebebiyle çalışan motivasyonunu koruyan uygulamalar her zamankinden daha fazla önem kazanacak. Çalışan motivasyonunu sağlamak küçük ama önemli detaylardan geçiyor. Çalışan motivasyonu nasıl artırılır? Çalışan motivasyonunu artıracak öneriler nelerdir? Motivasyon etkinlikleri ve daha fazlası bu yazımızda.

Çalışan Motivasyonu Nedir?

Motivasyonu, bir hedefe yönelik hareketi tetikleyen duygu, güdü diye tanımlayabiliriz. Çalışan motivasyonu ise çalışanların kurumun kültürüne, amacına olan bağlılığıdır. Çalışanın işe duyduğu heyecanını, enerjisini ve sadakatini ifade eder. Bu anlamda çalışan motivasyonu, şirketin verimliliğini ve çalışan bağlılığını etkileyen en önemli unsurlardan biridir.

Çalışan Motivasyonu Neden Önemlidir?

Bir işletmenin başarısının anahtarlarından birisi çalışanlarının ne kadar motive olduğudur. Bunu bir örnekle ele alalım. Motivasyonu düşük bir çalışan gereken tempoda çalışmayacak, görevlerini erteleyecek, işten kaçacaktır. Motivasyonu yüksek bir çalışan ise hevesli bir şekilde işe gelecek, azimle çalışacaktır. Yaptığı işin öneminin farkında olarak işinden ve görevinden dolayı gurur duyacaktır. Böylece görevlilerini hızlı ve verimli şekilde yerine getirip, hem kendisi hem de şirketi için daha iyisi için uğraşacaktır.

Bir şirket, potansiyel pazarları keşfedip satış potansiyelini ve gelirini artırabilir. Ancak IK profesyonelleri daima çalışan motivasyonunu ilk sıralarda tutmalıdır. Düşük motivasyon bir organizasyonda aşağıdaki sonuçlara sebep olabilir.

  • Mutsuzluk çalışanlar arasında hızla yayılabilir. Motivasyonu düşük biri veya bir grup, organizasyonun genelinde memnuniyetsizliğe sebep olabilir.
  • İş gücü ve verimlilikte düşüşe neden olur. Bu durum ciro kaybından müşteri memnuniyetsizliğine kadar birçok alanda kendini gösterir.
  • İşletmenin küçülmesine, tüketici nezdinde itibar kaybına neden olabilir.
  • İşveren markasını olumsuz etkiler.

Bu da ilginizi çekebilir: Ekonomik Kriz Dönemlerinde İşten Çıkartma Çare mi?

Çalışan Motivasyonunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bazı ihtiyaçları dengeli oranlarda iyileştirerek motivasyonda artış yakalanabilir. Temel ihtiyaç olarak maaş, yani para motivasyon kaynağı olarak önemlidir ancak tek başına belirleyici değildir. Bunun dışında sendikal haklar, sağlık sigortası gibi destekleyici unsurların yetersiz olması, kurum içi sosyal aktivite yetersizliği ve iletişim yoksunluğu gibi durumlar da motivasyonu azaltır.

Temel unsurlar dışında motivasyonu azaltan etkileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Sağlık sigortası, lojman, kreş, servis gibi yan hakların yetersizliği.
  • Belirsiz hedefler ya da amacı net açıklanmamış karmaşık görevler.
  • Rutine bağlı kalmak... Teşvik edici yan görevlerin olmaması.
  • Hedeflerin ya da hedeflerdeki değişikliklerin çalışana aktarılmaması…
  • Unvanların belirsiz ya da önemsiz olması…
  • Yöneticilerin çalışanlara ilgi göstermemesi.
  • Kişisel gelişim alanının olmaması.
  • Çalışanın, kurumun hedeflerine bağlı hissedememesi…
  • Birim yöneticileriyle çalışanlar arasındaki uyuşmazlıklar.
  • Takdir edilmemek. Yapılan ekstra işlerin görmezden gelinmesi.
  • Şirket içindeki genele yansımış bıkkınlık hissi.

Çalışanlar Nasıl Motive Edilir?

Çalışan motivasyonunu sağlamak için birçok yöntem ve kuram vardır. Ancak her işletmede belirli oranlarda uygulanacak ve kurum kültürü haline getirilebilecek yöntemlerle çalışan motivasyonu ve mutluluğu artırılabilir.

Liderlik ve Vizyon: Herkes çalışmalarının amacına ulaşmasını ister. Çalışanlarınızın hangi hedefe doğru yürüdüklerini bilmelerini sağlayın. Şirket vizyonunun net olduğundan emin olun.

Faydalı Görevler: Amaçsız, neye yaradığı tam anlaşılamamış işler çalışanları mutsuz eder. Hele bir de bu işler rutin görevlerden oluşuyorsa çalışanların mutsuzluğu kaçınılmazdır. Her işin yararlı bir amacı olmalı ve çalışanlar amacın ne olduğunu anlamalı, onaylamalıdır.

Motive Edici Yan Görevler: Şirketin genel hedeflerinin yanında çalışanlarınıza kısa sürede sonuca ulaştırabilecekleri yan görevler vermelisiniz. Sonuca ulaşan çalışanların memnuniyet duygusu artar. Ekibiniz sonraki görev için daha istekli olur.

Takdir Edin ve Ödüllendirin: Takdir görmek herkesi memnun eder. İşlerin takdir edilmesi ve ödüllendirilmesi çalışanın özgüvenini ve enerjisini artıracaktır. Takdir etme ve ödüllendirme sistemini kurum kültürü haline getirmek için şirket içinde bir motivasyon programı oluşturmalısınız.

İnisiyatif Alanları Yaratın: Kararları, zamanı kontrol edememe hissi mutsuzluk yaratır. Mola saatleri, çalışma saatleri, yıllık izinler vb. konularda esnek bir alan yaratın. Bazı alanlarda çalışanlara ferahlık sağlamanız, çalışanın işverene olan güvenini artıracaktır.

Mutlu Çalışma Alanları Yaratın: Dinlenme alanları, oyun köşeleri gibi kaçış alanları işyerindeki enerjiyi artıracaktır.

Yan Haklar: Yan hakları çeşitlendirebiliyorsanız mutlaka çalışanlarınıza verin. Sağlık sigortası, ikramiye gibi hakların yanı sıra spor salonu üyeliği, dijital platform üyeliği gibi seçenekler çalışanları mutlu edecektir.

Kariyer Yolları Açın: Hiç bir çalışan uzun yıllar aynı görevde ve unvan ile çalışmak istemez. Görevi ne olursa olsun herkes bir sonraki basamağı düşler. Çalışanlarla kariyer hedefleri konusunda iletişim kurun. Kariyer yolları oluşturmak için ekip üyelerinizle fikirler geliştirin.

Çalışan Grupları: Sosyal ihtiyaçlar, çalışanların motivasyonu için pozitif bir unsur. Ortak hobilere sahip çalışanlar kurum içi gruplarla sosyalleşebilir. Çalışan grupları hem çalışanların liderlik, ekip oyuncusu olma yeteneklerini pekiştirecek hem de sosyal faaliyetler çalışanları motive edecektir.

Mavi Yaka Motivasyon Etkinlikleri Nelerdir?

Mavi yakalı çalışanların motivasyon kaynakları beyaz yakalı çalışanlardan farklı değil. Mavi yaka çalışanları da açık iletişim, etkinlikler, ödüller ve takdir edilmek memnun eder. Çalışanlarınızı motive etmek için yukarıda da saydığımız motivasyon kaynaklarını bir etkinlik gibi tasarlayarak işyeri kültürünüzün bir parçası haline getirebilirsiniz.

Ödül Programı Tasarlayın: İyi çalışanları, ayın elemanlarını ödüllendirin. Bunun için bir bütçe oluşturabiliyorsanız prim ile ödüllendirin. Bütçeniz sınırlı ise maddi değeri daha düşük ancak çalışanlarınızı mutlu edecek bir hediye ile uygulayın. Örneğin market indirim kuponu, e-ticaret sitelerinden hediye çeki vb.

Etkinlikler Organize Edin: Açık havada piknik, sürpriz mola saatlerinde ikramlar vb. parasal olmayan etkinlikler tüm çalışanları bir araya getirir. Ekip ruhunu destekler ve şirkete olan bağlılığı artırır.

Çalışma Ortamını Özelleştirin: Rutin ve kasvetli çalışma ortamları çalışanlarınızı işten ve işyerinden soğutur. Çalışma alanında personeliniz için özel yerler tasarlayın. Bu uygulamalar bütçenizde büyük yük oluşturmaz. Video oyun köşesi, langırt masası, masa tenisi gibi oyun alanları çalışanları mutlu edecektir.

Katılımı Teşvik Edin: Mavi yaka çalışanları beyaz yaka çalışanlarla bir araya getirin. İş süreçlerini iyileştirmede katılımcı olmalarını sağlayın. Fikirlerinin önemsendiği bilen çalışanlar özgüven ve motivasyon kazanacaktır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.