İnsan kaynakları uzmanları ve yöneticileri ile yaptığımız röportajlarda bu ay konuğumuz Simit Sarayı İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Özkan Onay. Kişisel kariyer yolculuğu ve Simit Sarayı İK süreçleri hakkındaki gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar…
Kendinizden ve kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
1995 yılında Kadıköy'de doğdum. Lisans eğitimimi Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladım. İnsan Kaynakları ile üniversite dönemimde katıldığım PERYÖN İnsan Kaynakları Eğitimleri sayesinde tanıştım. Kariyerimi İnsan Kaynakları alanında şekillendirmeye karar verdikten sonra hem kariyer yolculuğumun başlangıcı hem de perakende ile tanışmam Turgut Aydın Holding'e bağlı PizzaLazza ve SaloonBurger şirketlerinde yaptığım stajlarla oldu. 2019 Nisan ayında Simit Sarayı'nda İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı olarak göreve başladım. Yaklaşık 3 yıldır Simit Sarayı'ndaki görevime devam etmekteyim.
Faaliyet gösterdiğiniz sektörün zorlukları ve fırsatları sizce neler?
Perakende sektörünün en büyük sorunlarından biri çalışan bağlılığını sağlamak ve sürdürmektir. Buna bağlı olarak turn-over oranlarının yüksek seviyede gerçekleşiyor olması en çok üzerinde durduğumuz konu olarak karşımıza çıkıyor.
Genç çalışan sayısının yüksek oranda olduğu sektörde, Z kuşağının iş hayatına dahil olması farklı metrikleri de beraberinde getirdi. Çalışma hayatına yeni başlayan ekip arkadaşlarımız perakende sektöründeki kariyerlerini maalesef geçici bir süre olarak değerlendiriyor. Fakat biz Simit Sarayı olarak genç yetenekleri zengin içerikli eğitimlerle destekleyip, onlara yöneticiliğe uzanan bir kariyer yolu açıyoruz. Mağaza yöneticilerimizin yaklaşık %90'ı giriş rollerinden başlayıp, kariyer basamağı eğitimlerimizle yöneticiliğe adım atmış çalışma arkadaşlarımızdan oluşuyor.
Simit Sarayı'nda çalışmaya başlamanız kariyerinize yön verdi diyebilir miyiz?
Kesinlikle diyebiliriz. Simit Sarayı'nın mağazacılık sektöründe çok hızlı büyüyen bir yapısının olması, kariyer gelişimimi olumlu etkiledi. Şirketimizin bu hızlı büyüme sürecinde ben de kariyerine yeni başlayan bir çalışan olarak, değerli yöneticilerimin yönlendirmeleri ve aldığım mentorluk desteği sayesinde yetkinliklerimi keşfetme ve geliştirme fırsatını yakaladım.
Sizce, Türkiye'nin İK alanındaki eksiklikleri neler?
Gözlemlerime göre ülkemizde yasal mevzuatlar çalışan, uygulamalar ise işveren odaklı ilerliyor. Bu bağlamda İnsan Kaynakları alanında çalışana dönük yapılan yatırımlar zaman zaman yetersiz kalabiliyor. Buna bağlı olarak kaybolan motivasyon, elde tutulamayan yetenek ya da sürekli yükselen devir oranları İnsan Kaynakları'nın ajandasında yer alan kronik problemler olarak karşımıza çıkıyor.
Son zamanlarda en çok işe alım yaptığınız pozisyon hangisi?
Simit Sarayı olarak 2021'in son çeyreğinde mağaza açılışlarımız hem yurt içi hem de yurt dışında hızlı bir şekilde devam etmektedir. Mağaza sayımızdaki bu artış nedeniyle en çok işe alımı mağazalarımızdaki giriş seviyesi rollerinde gerçekleştiriyoruz. Büyümeye paralel olarak fabrika üretim yatırımları da arttı, burada çeşitli seviyedeki pozisyonlarımızda da işe alımlarımız hız kazandı. Bu yoğun işe alım tempomuzda eleman.net portalını da aktif bir şekilde kullanıyoruz. Hiçbir istek ve sorumuzu yanıtsız bırakmayan eleman.net ailesine de bu vesileyle teşekkür etmek isteriz.
İşe alacağınız kişilerde ne gibi özelliklere dikkat ediyorsunuz? Kullandığınız özel testler var mı?
Simit Sarayı markası için aslında en önemli unsur müşterilerimizin memnuniyeti ve çalışma arkadaşlarımızın mutluluğudur. Kurum değerlerine inanan, çözüm odaklı, müşteri bilinci yüksek, coşkulu, işbirliği ve gelişime açık, sabırlı, işinin lideri, performans ve gelişim odaklı, global vizyonu olan adaylara öncelik tanır, kurumumuzda destekleriz.
Bu amaçla adaylarımızla yaptığımız yetkinlik bazlı mülakatları kişilik envanterleri ile sağlamlaştırıyoruz.
Çalışan bağlılığı ve çalışanlarınızın motivasyonlarını artırmak için neler yapıyorsunuz?
Simit Sarayı olarak şirket kültürü ve hamurumuzda dostluk var mottomuzun tüm çalışanlarımız tarafından benimsenmesini çok önemsiyoruz. Bu bağlamda tüm seviyedeki çalışanlarımızı iş başı yaptıkları tarihten itibaren kapsamlı bir oryantasyon programıyla karşılıyoruz.
İnsan Kaynakları ekibi olarak çalışanlarımız tarafından ulaşılabilir olmaya özen gösteriyor, düzenli mağaza ziyaretlerimizle çalışanlarımızdan gelen öneri ve şikayetleri ilk ağızdan dinleyerek iletişimimizi daha da güçlendiriyoruz. Performans primleri, şirket içi etkinlikler, özel günler için düzenlediğimiz yarışmalar ve kutlamalarla çalışan memnuniyetini arttırıyoruz.
Mesleğiniz dışında kendinize vakit ayırdığınız zamanlarda neler yapmaktan hoşlanırsınız?
Aslında iş hayatım dışında yaptığım etkinlikler pandemi sürecinde tamamen değişti. Pandemi öncesinde boş zamanlarımı daha sosyal olabileceğim yüzme ve basketbol gibi spor etkinlikleriyle değerlendirirken, Pandemi süreciyle birlikte bireysel veya çevrimiçi yapabileceğim hobilere yöneldim. Uzun yıllardır meraklı olduğum konsol ve bilgisayar oyunlarına daha fazla zaman ayırmaya başladım. Bununla birlikte mesleki ve kişisel gelişimim için yüksek standartlı global eğitimlere yönelme şansı yakaladım.
Pandemi döneminin başlangıcında ve sonrasında süreci nasıl yönettiniz?
Ülkemizde ilk vaka açıklandığı gün itibariyle merkez ofis çalışanlarımız için yaklaşık 1,5 yıl kadar evden çalışma kararı aldık. Şirketimizin uzaktan çalışma sistemine hazırlıklı olan teknolojik altyapısı sayesinde bu süreci verimli bir şekilde yönettik. Mağazacılık tarafında ise hem çalışanlarımızın hem de ziyaretçilerimizin sağlığı için gerekli tedbirleri ilk günden itibaren uygulamaya koyduk. Kapanmaların yaşandığı ve evde kaldığımız günlerde ise İnsan Kaynakları ekibi olarak çalışanlarımızın zamanlarını daha iyi değerlendirebilmeleri için Covid-19 etkinlik kitleri hazırladık. Online etkinlikler ve eğitimler düzenleyerek bu süreçte çalışanlarımızın yanında olduğumuzu hissettirdik.
Pandemi her sektörü olduğu gibi bizim sektörümüzü de olumsuz bir şekilde etkiledi ancak Simit Sarayı olarak pandemi sürecinde yapılan yatırımlarla üretim kapasitemizi arttırdık. Özel marka çalışmaları ve donuk ürünlerimizle yurt içi ve yurt dışında zincir marketlerin raflarında yer alarak bu krizi bir fırsata çevirebildik. Yasakların kalkması ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte tedbirli şekilde ofislerimize geri döndük.
Pandemi süreci İK alanında dijitalleşme sürecinizi nasıl etkiledi? Hangi uygulamalar ve teknolojiler öne çıktı?
Pandemi öncesinde İnsan Kaynakları ekibi olarak evrak işlemlerimizde dijitalleşme adımları atmıştık ancak Pandemi ile birlikte bu süreci hızlandırdık ve neredeyse tüm süreçlerimizi dijitale taşımayı başardık. Haftalık toplantılarımıza ara vermedik ve tüm toplantılarımızı çevrimiçi platformlarda düzenledik. Mülakatlarımızı ve eğitimlerimizi de bu programlar üzerinden gerçekleştirdik ve halen kullanmaya devam ediyoruz. Pandemi, iş yaşamında başlangıçta alışılması zor süreçleri yaşamımıza katmış olsa da birçok kolaylığı beraberinde getirdi. Süreçlerimizin birçoğunun Pandemi sürecinde çevrimiçi platformlara taşınması özellikle şehir dışındaki mağazalarımızda çalışan ekip arkadaşlarımızla görüşmelerimizin ve eğitim süreçlerimizin iyileşmesine olanak sağladı.
2022 ajandanızda hangi konular öncelikli olacak ve daha fazla yer kaplayacak?
2022 yılında da hızlı büyümesine devam edecek olan şirketimizin ajandasında yeni açılacak mağazalar ile yurt içi ve yurt dışı toptan satış konuları büyük bir yer tutmaktadır. Bu büyümeyle birlikte dijitalleşme süreçlerimizin sürdürülebilir hale getirilmesi şüphesiz en önemli gündem maddelerimizden biri olacaktır. İnsan Kaynakları departmanı olarak çalışan bağlılığımızın arttırılması, çevik organizasyon stratejilerinin hayata geçirilmesi ve şirketimize en doğru yeteneklerin kazandırılması için çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir. Yeteneği elde tutmak ile ilgili çalışan motivasyonu ve bağlılığı konularında global trendi hem yurt içi hem de yurt dışı ekiplerimizde uygulamayı sürdüreceğiz.