İnsan kaynakları departmanı çalıştığınız kurumda şirket ile ilişiğinizi başlatan birimdir. Sorumlulukları arasında becerileriniz için gerekli eğitimlerin verilmesi ve şirket içinde çalışan memnuniyetinin sağlanması yer alır. Kurum içerisinde bir çalışan olarak, bireysel performansınızı ölçen, değerlendiren ve geri bildirim sağlayan şirketlerin insan kaynakları departmanı kariyer gelişimi için kritik bir öneme sahiptir.
Kurum içindeki her çalışanın firma ile etkileşiminin, kariyer hedeflerininin, kurumun hedeflerine paralel bir şekilde yönetilmesi ise insan kaynakları yönetiminin bir parçasıdır. Peki, insan kaynakları yönetimine stratejik bir yaklaşım nasıl gerçekleşir ve şirketler için sağladıkları nelerdir?
Siz de stratejik insan kaynakları yönetiminin firmalar için önemini ve etkili bir stratejik insan kaynakları yönetimi için gerekli adımları merak ediyorsanız, detaylara göz atabilirsiniz.
Stratejik insan kaynakları yönetimi şirketlerin uzun dönemde hedeflerinin gerçekleşmesini esas alarak, kurumun performansını artırıcı eylemlerin planlanmasını oluşturan bütüncül bir yönetim biçimidir. Stratejik insan kaynakları ilk defa 1970’li yıllarda gündeme gelmiştir. Bunun nedenleri arasında gelişen modern tekniklerin kullanılması bulunur. Ayrıca, ekonominin ve iş süreçlerine yönelik bilgi paylaşımının küreselleşmesi, firmalar için uluslararası rekabetin artması da bu sebepler arasında değerlendirilebilir. Özellikleri incelendiğinde stratejik insan kaynakları:
Peki, insan kaynaklarına stratejik bir yaklaşım neden önemlidir?
Günümüzde insan kaynakları sadece idari bir birim değildir. Bu departman şirketlerin vizyonları doğrultusunda hedeflerinin gerçekleşmesinde anahtar bir konumda bulunur. Stratejik insan kaynakları yönetiminin amaçları arasında ise öncelikli olarak şirket içerisinde değer oluşturmak vardır. Oluşturulan bu değerin pazarda şirketi değerli kılması da amaçlanır. Böylece çalışanların motivasyonunu artırmak, ve becerilerini geliştirerek diğer şirketlere kıyasla stratejik bir avantaj elde etmek esas alınır.
Stratejik insan kaynakları yönetiminde, insan kaynakları yönetiminin birbirleriyle uyumu ve insan kaynakları eylemlerinin organizasyonun stratejisi ile uyumlu olması gerekir. Geleneksel insan kaynakları yönetimi ile kıyaslandığında, sadece çalışan performansına değil, yetenek yönetimine ve liderlik gibi faaliyetlere de odaklanır. Satış başta olmak üzere şirketin diğer birimleriyle birlikte çalışarak ilerler. Böylece, her birimdeki eksiklikleri tanımlayarak gerekli eylem planının oluşması için çalışır.
Etkili bir stratejik insan kaynakları yönetimi oluşturmak şirkete uzun vadede katma değer sağlar. Peki etkili stratejik bir İKY nasıl oluşturulur?
Öncelikli olarak hedeflerin tanımlanması gerekir. Bu hedefler sadece şirketin değil, her birimin ve çalışanın hedeflerini de içerir. İnsan kaynakları yönetimi stratejik bir yaklaşımla bu hedefler doğrultusunda bir faaliyet planı hazırlar. Örneğin, satışlardan yüzde 15 oranında artış hedefi var ise, stratejik insan kaynakları yönetimi eylem planı bu hedefin gerçekleştirilmesini amaçlar. Ancak stratejik bir yaklaşım bununla bitmez. Etkili bir stratejik insan kaynakları yönetimi için aynı zamanda, eylem planlarının belirli periyotlarla değerlendirilmesi de yer alır. Değerlendirme sonucunda hangi taktiklerin işe yaradığını ve hangilerinin yaramadığı belirlenir. Yeni doğan ihtiyaçlar gözetilir ve bir sonraki eylem planına eklenir. Bu da insan kaynakları yönetiminde etkili ve stratejik bir süreklilik sağlar.
Bu da ilginizi çekebilir: Yapay Zeka Hangi Meslekleri Etkileyecek?
Stratejik insan kaynakları yönetimi ile şirketler insan kaynakları departmanının şirket için daha iyi kararlar vermesini destekler. Sadece çalışanlara değil, şirketin bütün birimlerine yönelmesi sebebiyle ihtiyaç değerlendirmelerini yapabilir. Böylece insan kaynakları birimi öngörülü bir şekilde eylemde bulunabilir. Bunun nihai sonucunda ise:
Böylece işletmelerin insan kaynaklarının stratejik olarak yönetimi etkili bir şekilde gerçekleştirilebilir ve yüksek verimlilik sağlanabilir.
Geleneksel insan kaynakları yönetiminin esas aldığı gibi stratejik İKY’de çalışan motivasyonununu artırıcı uygulamalar yapar. Stratejik yaklaşımla elde edilen ise motivasyon artımının bütün birimlere yayılmasıdır. Bütün birimlerin motivasyon ve performans değerlendirilmesi şirket bir vücut olarak hareket eder. Elde edilen içsel uyum ile şirket hedeflerinin uyumu sonucunda verimlilik ortaya çıkar. İnsan kaynaklarına stratejik yaklaşım ile içsel ve dışsal uyumun birlikteliği hedeflenir.
Gelecekte ise stratejik insan kaynakları yönetiminin sürdürülebilirliği de hedef alan faaliyetlerle ön plana çıkması bekleniyor. Şirketlerin insana ve doğaya karşı sosyal sorumluluklarının gözetilmesi de insan kaynakları yönetimine stratejik yaklaşımın bir parçası haline gelecek.
1970’li yıllardan günümüze kadar gelen stratejik insan kaynakları yönetimi kurumun performansını odak alan bir yönetim biçimidir. Sadece çalışan verimliliğine değil, stratejik olarak bütün kurumun verim ve performans örüntüsünü esas alır. Geleneksel insan kaynakları yönetimi çalışan performansını ve motivasyonunu hedef alır. Ancak, insan kaynakları yönetimine stratejik yaklaşım ile sadece çalışanlar değil, birimlerin ihtiyaçları, sektördeki değişimler ve şirketin hedefleri gözetilir. Böylece organizasyon içerisinde bir uyum yakalanır. Yakalanan uyum sonucunda verimlilik artar, şirket içerisinde çalışana verilen değer, aynı zamanda sektörde şirketin katma değeri artar.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.