Mersis no, ticaret ile ilgilenen kişilerin sıklıkla karşılaştıkları, şirketlerden gelen SMS bildirimlerinin sonunda yazan ya da çağrı merkezlerinden yapılan telefon aramalarında belirtilen bir numaradır. Şirketler, MERSİS üzerinde sicil kayıtlarına dair çeşitli işlemleri gerçekleştirebilir. Peki Mersis no ne işe yarar?
Belge ekleme işlemleri menüsünden ise bakanlık onayı belgesi, banka blokaj, dilekçe, pasaport belgesi, rehin beyannamesi ve benzeri çok sayıda farklı türdeki şirket ile ilgili belgeler Mernis’e yüklenebilir.
Tüm şirketlerin sicilleri MERSİS veritabanında toplandığı için, Firma Sorgulama veya Esnaf Sorgulama sayfalarında firmaların bilinen bilgileri forma girilerek sorgulama yapmak da mümkündür. Benzeri şekilde MERSİS sitesi üzerinde doğrulama kodu ile belge sorgulaması da yapılabilir.
Peki Mersis no nerede yazar? Mersis numarasını şirketler fatura, yazar kasa fişi, SMS tanıtım mesajları gibi kendilerini tanımlayan resmi evraklarında ve internet sitelerinde yazarlar. Böylece diğer şirketler ve vatandaşlar, söz konusu şirkete dair bilgileri Mersis sitesinden sorgulayarak öğrenebilirler.
MERSİS, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi kelimelerinin kısaltılarak yazılmış halidir.
MERSİS, ticari işletmelerin ve şirketlerin ticaret sicil kayıtlarının merkezi ve dijital ortamda tutulmasını sağlar. MERSİS No, her işletmenin MERSİS’teki sicil numarasıdır ve MERSİS tarafından tahsis edilir.
MERSİS sitesine e-Devlet parolası ile giriş yapılarak, Kuruluş Başvurusu, Değişiklik Başvurusu, Yapı Değişikliği, E-Devlet Hizmetleri Yetkilendirme İşlemleri, A.Ş. Genel Kurul toplantılarına Bakanlık Temsilcisi Talebi, Belge Başvuru işlemleri, Randevu İşlemleri, Yetki Kabul Onay İşlemleri gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Bunların yanı sıra yönetim kurulu üyelerinin tamamının e-imzası bulunan şirketlerin Yönetim Kurulu Kararları ve ortaklarının tamamı gerçek kişi olan ve e-imzaları bulunan Limited Şirketlerin Genel Kurul Kararlarına erişmek de mümkündür.
Değişiklik işlemleri sayfasında şirketlerin ihtiyaç duyabileceği birçok değişiklik işlemini yapmak mümkündür. Bu işlemler şöyle sıralanabilir:
MERSİS numaraları, şirketlerin vergi numarasını da içeren, daha fazla basamağı olan numaralar şeklinde özel bir algoritma ile oluşturulur.
Ancak bazı işletmelerin numaraları vergi numarası veya TC Kimlik numarasını barındırmayan, düzensiz numaralardan oluşabilir. Bu tür MERSİS numaralarına Geçici MERSİS Numarası denilir. Geçici MERSİS numarası bulunan şirketler, bağlı bulundukları Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvurarak MERSİS numaralarını edinebilir.
Mersis no kaç haneli sorusu da akla gelebilir. MERSİS numaraları 16 hanelidir ve sadece rakamlardan oluşur. Limited ve anonim şirketlerin MERSİS numarası 0 rakamı ile başlar ve o şirketin vergi numarası ile devam eder. Son kısmı ise 000, 15, 16, 17 gibi rakamlar ile biter.
Şahıs şirketi Mersis no ise TC Kimlik Numarası ile başlayıp, sonuna sistem tarafından 00001, 00015 gibi numaralar eklenerek oluşturulur.
Mersis no nereden alınır sorusu ile başlayalım: MERSİS no almak için Ticaret Bakanlığı’na ait mersis.gtb.gov.tr websitesinden alınır. Sitenin sağ üst köşesindeki Giriş linkine tıklayarak, e-Devlet parolası ile siteye giriş yapmak gerekir. Sonrasında ise Kuruluş Başvurusu butonuna tıklayarak, kurmak istediğiniz şirket türü, il ve ilçe bilgisi, bağlı olacağınız vergi dairesi ve Ticaret Sicil Müdürlüğü bilgileri açılır listeden seçilerek belirlenir. Böylelikle işlemleri sürdürerek e-devlet mersis no alma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Kuruluş Başvurusu butonuna tıkladıktan sonraki aşamada şirket açılışı için gerekli olan belgeleri sisteme yükleyerek geçici vergi numarası tahsisi aşamasına geçersiniz. Bu işlem sonrasında Ticaret Sicil Müdürlüğü (Ticaret Odası / Esnaf Odası) onayı ile noter onayı süreci tamamlanır.
Onay durumunu, MERSİS’in ana sayfasında yer alan Devam Eden Başvurular butonuna tıklayarak takip edebilirsiniz. Kuruluş başvurunuz onaylandığında, şirketiniz kurulmuş olur ve işletmenize özel olarak bir MERSİS numarası da tahsis edilir.
MERSİS’in web sitesine https://mersis.ticaret.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Bu siteye e-Devlet parolası ile giriş yapılarak sayfanın üst kısmındaki Sorgular adlı açılır menüsünden Esnaf Sorgu veya Firma Sorgu seçilerek, sorgulama formuna ulaşılabilir.
Sorgulama formunda, işletmenin bilinen verileri ilgili alanlara girilerek sorgulama yapılabilir. Tüm verilerin bilinmesi şart değildir. Mersis no bulma işleminin yapılabildiği bu sayfada, mersis no sorgulamanın yanı sıra vergi no, ünvan, firma türü, firma durumu (aktif, tasfiye halinde, terkin edilmiş), ticaret sicil no / dosya no, Ticaret Sicil Müdürlüğü bilgilerinden bilinen bazıları girilerek de sorgulama yapılabilir.
Kendinize ait Mersis no nasıl öğrenilir sorusu da akla gelebilir. Kendinize ait Mersis No öğrenme amacıyla, e-Devlet uygulamasına girerek, Ticaret Bakanlığı’nın “Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler” sayfasına girerek, kendi işletmenize ait MERSİS numarayı görebilir, Detay butonuna tıklayarak, şirketinize ait daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.