Kurumsal firmada çalışmak, pek çok kişinin hayalidir. Çalışanlarına güvenli bir iş ortamı sağlayan firmalar, aynı zamanda yüksek maaş ve yan hak gibi çeşitli avantajlar da sunar. Kurumsal firmanın avantajları nelerdir diye merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Kurumsal firma, çeşitli sistemlere ve kurallara bağlı olarak yönetilen, kişilerden bağımsız işleyen şirketler olarak tanımlanır. Kurumsal şirketlerin en önemli özellikleri, problem çözme ve karar alma süreçlerinde sistematik adımlar tercih etmeleridir. Belirli bir misyon, vizyon ve değere sahip olan kurumsal şirketler, stratejik planlamalar yaparak gelecek hedeflerine doğru emin adımlarla ilerler. Şirketin yönetim kurulu, profesyonel kişilerden oluşur ve kurumlar tüm hissedarlarına şeffaf davranır. Çalışanlarına değer veren bu tip kurumlar, onların kariyer gelişimini önemser.
Kurumsal Firma Nasıl İşe Alım Yapar?
Kurumsal şirketler, işe alım süreçlerinde planlı ve objektif şekilde hareket eden kuruluşlardır. İşe alım sürecinin rekabetçi olduğu bu firmalar, her adımı titizlikle ele alır. Kurumsal şirketlerin işe alım süreçleri şu şekilde ilerler:
İhtiyaçları belirleme: Şirkette işe alım sürecinin ilk aşamasını, iş gücü ihtiyacını belirlemek oluşturur. Belirli bir pozisyonda çalışana ihtiyaç duyan şirketler, İK departmanı öncülüğünde pozisyonun gerekliliklerini netleştirir.
İlan verme: Açık pozisyon için iş ilanı oluşturan İK ekipleri, uygun aday profiline ek olarak adayın maaşını ve yan haklarını da tanımlar. Oluşturulan iş ilanı sosyal medya hesapları, iş ağları ve online iş platformları üzerinde paylaşılır.
Başvuruları değerlendirme: Çeşitli kaynaklar üzerinden gelen başvurular İK departmanı tarafından ön elemeye tabi tutulur. Adayların pozisyona uygunluğu bu aşamada kontrol edilir. Ön eleme sürecinde öne çıkan adaylar, görüşmeye davet edilir.
Görüşme yapma: Şirket içi işe alım görüşmeleri, adayların pozisyona uygunluğunu ölçmek amacıyla gerçekleştirilir. Kurumsal firmalarda görüşmeler, birkaç seans halinde düzenlenir. İlk görüşmeler İK departmanı ile olurken ikinci görüşme yetkili kişiler, üçüncü görüşmeler ise üst düzey kişilerle yapılabilir. Görüşmelerde adaylara çeşitli sorular yöneltilir. Bunun yanında kişilik testleri ve beceri sınavları da gerçekleştirilebilir.
Karar verme: Tüm görüşmeleri olumlu sonuçlanan adaylar, İK ekibi ve departman yetkilileri tarafından değerlendirilir. Pozisyona en uygun aday belirlenir ve ona iş teklifi yapılır.
Referans kontrolü: İş teklifi alan aday, işi kabul ederse adayın referans kontrolü gerçekleştirilir. Geçmiş araştırmaları tamamlanan aday, işe alım belgeleri için İK departmanı tarafından bilgilendirilir.
İşe başlama: İşe giriş aşaması tamamlanan aday, şirket tarafından oryantasyon sürecine tabi tutulur. Bu aşamada aday, kurum kültürüne ve pozisyonun gerekliliklerine dair bilgilendirilir. Ardından aday, şirkette işe başlar.
Kurumsal Firmada Çalışmak için Gereken Nitelikler Nelerdir?
Kurumsal şirketler, işe alım süreçlerinde seçici davranır. Birçok kişinin çalışmak için hayalini kurduğu standartlara sahip olan bu şirketler, nitelikli personel alımına özen gösterir. Kurumsal yapıdaki bir firmada çalışmak için gereken nitelikler şunlardır:
Teknik beceriler: Adaylar, pozisyonun gerekliliklerinden biri olan teknik becerilere sahip olmalıdır. Bunlar siber güvenlik becerilerinden yazılım programlama dillerine kadar bir dizi teknik beceri olabilir. Teknik beceriler; iş deneyimi, eğitim ve kurs gibi yöntemlerle elde edilebilir.
Yumuşak beceriler: İnsani ve doğal yetenekler olarak tanımlanan yumuşak beceriler; iletişim, analitik düşünme, problem çözme ve organizasyon becerisi gibi niteliklerden oluşur. Yumuşak beceriler, kurumsal şirketlerde adayların iş arkadaşlarıyla uyumlu çalışmasına katkı sağlar.
Eğitim: Kurumsal firmalar, lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olan adaylara öncelik verir. Ayrıca firmalar, iyi bir üniversiteden mezun olmayı ve eğitim derecesini de önemser.
Deneyim: İlgili alanda sahip olunan iş deneyimi, kurumsal firmalar açısından önemlidir. Benzer kurumsal şirketlerdeki iş deneyimi, adaylara her zaman avantaj sağlar. Bunun yanında uluslararası şirketlerde gerçekleştirilen iş deneyimleri de oldukça değerlidir.
Dil becerileri: Ana dile ek olarak İngilizce dilinde çok iyi derecede okuma, yazma kabiliyeti oldukça önemlidir. Ayrıca kurumsal firmalarda ek dil bilgisi de adaylar için avantaj sağlar.
Kurumsal Firmada Çalışmanın Avantajları
Kurumsal firma avantajları hayli fazladır. Bu şirketler, çalışanlara güvenli bir iş ortamına ek olarak daha fazla gelişim imkanı sunar. Şirketlerin çalışanlara sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:
Kurumsal şirketler, çalışanları için güvenli ve istikrarlı bir iş olağanı sunar. Bu tip şirketlerde işten çıkarma daha az olurken maaş düzensizliği gibi durumlar bulunmaz.
Kurumsal firmalarda, çalışanların eğitimi ve kariyer gelişimi önceliklidir. Firmalar, çalışan gelişimi adına kurslar, sertifika programları gibi pek çok olanak sunar.
Kurumsal şirketlerde, sosyal hak ve yardımlar bulunur. Bunlar özel sağlık sigortası, yemek yardımı, emeklilik planı şeklinde olabilir.
Kurumsal şirkette çalışmak, çalışanlar için saygın bir durumdur. Toplum içinde daha prestijli yere sahip olan bu firmalar, çalışanların ayrıcalıklı hissetmesini sağlar.
Kurumsal yapıdaki bir şirkette çalışmak, çalışanlar için iyi bir referans oluşturur. Bu sayede çalışanlar, gelecekte farklı iş fırsatlarına daha kolay ulaşabilir.
Kurumsal Firmada Çalışmanın Dezavantajları
Kurumsal firmada çalışmak cezbedici olsa da bazı dezavantajları da bulunur. Bunlar şu şekilde açıklanabilir:
Kurumsal yapıya sahip firmalarda, işler belirli hiyerarşiler doğrultusunda ilerler. Bu sebeple karar alma süreçleri uzundur. Bu da çalışanların iş yapma şeklini olumsuz etkileyebilir.
Kurumsal şirketlerde çalışanlar, belirli mesai saatlerine göre hareket eder. Bunun yanı sıra fazla mesai gibi durumlar da söz konusu olabilir.
Çalışan sayısı fazla olan kurumsal firmalarda, kişisel ilişkiler daha azdır. Çalışanlar, gün içinde az kişi ile iletişim kurar. Bu durum çalışanların, firmaya olan bağlılığını olumsuz etkileyebilir.
Kurumsal şirketlerde yaratıcılık, girişimcilik gibi özellikler yerine kurallar ve prosedürler uygulanır. Bu, çalışanların yenilikçi fikirler üretmesine engel olabilir.