İşletmeler, kurumsal yapı ve yeni nesil çalışma prensipleri çerçevesinde güçlü bir organizasyon şemasına ve iş bölümü anlayışına sahiptir. İşletmeleri bu bağlamda temsil eden en önemli mekanizmalar ise bir araya geldiğinde o işletmenin işleyişinin bütününü oluşturan ve her biri farklı alanda çalışmalar sürdüren departmanlardır.
Her sektör ve her işletme kendi felsefesi ve disiplini gereğince farklı departmanlara sahip olabilir. Zira birçok işletme bu sınıflandırmayı kendi ihtiyaç ve beklentileri çerçevesinde gerçekleştirir. Ancak bazı temel departmanlar vardır ki iş hayatının ve ticaret dünyasının temel dinamiklerine hizmet ederler. Bu departmanlar da işletmelerin temel departmanları olarak ön plana çıkar ve hemen her işletmede varlıklarından söz etmek mümkündür.
İşletmelerin genel işleyişinin en önemli işlevlerini temsil eden şirket departmanları, teknik ve operasyonel konulardan mali ve yasal konulara kadar pek çok alanda şirketlerin büyümelerine ve itibarını korumalarına katkı sağlar. Bu bağlamda bir işletmenin departmanları nelerdir sorusuna yanıt olarak ön plana çıkan temel departmanlar ve görevleri şunlardır:
Bir işletmenin departmanları nelerdir sorusuna yanıt olarak verilecek ilk örneklerden biri olan yönetim departmanı, şirketin sorumlulukları ve yetkileri en güçlü departmanıdır. İşletmelerin karar alma ve uygulama mekanizmalarının temelinde yer alan yönetim departmanı; işletme sahibi, ortakları ve üst düzey yöneticilerini bir araya getirir. Yönetim departmanı, işletmenin genel stratejisi ve planları konusunda birinci düzey yetkili olurken mali konularda; bütçeleme, kaynak tahsisi ve kullanımı gibi süreçlerde üst düzey sorumluluğa sahiptir.
Üretim departmanı, işletmenin sürdürülebilir bir şekilde çalışması için hizmet sunan en önemli departmanlardan biridir. İşletmenin tasarladığı, ürettiği ve geliştirdiği ürünlerin tüm bu süreçlerinden sorumlu olan departman, bu süreçteki doğru uygulamaları düzenli ve sürdürülebilir kılmakla sorumludur. Bunun yanı sıra kalite kontrol alanında da sorumluluğu olan üretim departmanı, işletmenin hizmet kalitesinde süreklilik niteliğinin korunmasına katkı sağlarken ortaya çıkabilecek zaafları ve kalite zayıflığını da önlemekle sorumludur. Üretim departmanı, şirketlerin en önemli organlarından biri olarak gelişmeye ve inovatif yaklaşımlara açık olmalıdır.
İşletmelerdeki en hayati departmanlardan biri olan finans departmanı; işletme ekonomisinin sürdürülebilir bir biçimde büyümesi için temel sorumluluklara sahip olan organlarından biridir. Finans departmanı şirketin gelir ve gider dengesinin kontrol edilmesi, süreçlerdeki aksaklıkların giderilmesi ve mali akışın şeffaf bir şekilde raporlanmasından sorumludur. Temel amacı kârlılık ve büyüme odaklı anlayış olan şirketlerde son derece büyük bir işleve sahip olan finans departmanı, uzman kişilerden oluşmalıdır. Şirketin mali kaynaklarını yönetmede temel sorumluluğa sahip olan finans departmanı; muhasebe, bütçe planlama ve yatırım gibi konularda karar mekanizmasına doğrudan etki eder.
Pazarlama ve satış departmanları şirketlerde hem birlikte hem de ayrı ayrı sınıflandırılabilirler. İşletmenin sunduğu ürün ve hizmetlerin tanıtımı ve satışından sorumlu olan bu departman, müşterilerle kurulan direkt ilişkinin en önemli temsilcileri arasındadır. İşletmenin reklam, tanıtım ve kampanya analizi süreçleri ile satış faaliyetleri ve sözleşmelerine kadar pek çok noktada sorumluluğu bulunan pazarlama ve satış departmanı ne kadar başarılı olursa şirketin kârlılık potansiyeli de aynı derecede güçlenir. Bundan dolayı bu departmanda iletişim yeteneği ve ikna kabiliyetinin önemi son derece büyüktür.
İşletmelerin faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde sürdürmesi için insan kaynağının doğru yönetilmesinin payı büyük. Bu bağlamda hemen her şirketin organizasyon şemasında temel unsurlardan biri olan insan kaynakları departmanı, şirket personellerinin verimliliği konusunda en büyük sorumluluğa sahiptir. Şirketle ilgili işe alım süreçleri, personel gelişimi, kurum içi eğitim, maaş bordroları, yan haklar gibi pek çok unsuru yönetmekle sorumlu olan insan kaynakları departmanı hemen her işletmede bulunur. İnsan kaynakları departmanı, şirketin yönetim departmanı ile personelleri arasındaki etkileşimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine büyük katkı sağlar.
Hukuk departmanı, iş dünyasında şirketlerin haklarını ve itibarını korumak için çalışır. Kurumsal niteliğe sahip olan her işletmenin muhakkak bir hukuk departmanı bulunur. Uzman hukuk profesyonelleri ile çalışan hukuk departmanı, işletmelerin müşteriler ve personelleri ile sürdürdüğü bütün yasal süreçlerde şirket adına hareket eder. Yasal konularda şirket yetkililerine ve sahiplerine danışmanlık hizmeti de sunan hukuk departmanı, şirketin faaliyetlerindeki sözleşmelerin hazırlanıp takip edilmesinden sorumludur. Hukuk departmanı, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürürken yasal zeminde doğru adımlar atması için büyük işleve sahiptir.
Günümüzde her işletme kendini sürekli olarak geliştirmeli ve teknolojiden yararlanmalıdır. Bu bağlamda ortaya çıkan Bilgi Teknolojileri ve AR-GE Departmanları, şirketin inovasyon anlayışını güçlendiren ve bu alanda attığı adımları sürdüren organlardır. Bu departmanlar bir arada olabileceği gibi iki ayrı departman olarak da hizmet sunabilir. Günümüz iş dünyası koşulları göz önünde bulundurulduğunda şirketlerin rakipleri ve diğer sektör paydaşları ile güçlü bir şekilde rekabet etmesini kolaylaştıran bu departmanlar, çağdaş ve kurumsal yapıdaki şirketler için olmazsa olmazdır.
Müşteri hizmetleri departmanı, işletmenin müşterileriyle kurduğu iletişimin en önemli organıdır. Müşterilerle etkileşim anlamında en az satış ve pazarlama departmanları kadar önemli olan müşteri hizmetleri departmanı, özellikle satış sonrası hizmet ve destek konusunda şirketin doğru adımları atması konusunda en önemli işleve sahiptir. Müşteri hizmetleri departmanı, ürün ve hizmetlerin müşterilere sunulması ile ilgili her süreçte şirket adına iletişim kurma yetkisini bünyesinde taşır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.