e-Devlet sistemi üzerinden saniyeler içinde alabileceğiniz elektronik belgeler arasına e-Bordro da dahildir. Kamu kurumlarında çalışan bir memur ya da sözleşmeli personel iseniz maaş ve ücret ile ilgili detayları gösteren e-Bordro belgesine çok kısa sürede erişme imkanınız vardır. Böylece çoğu kişi için yorucu olup zaman kaybına yol açan rutin işler ve koşuşturmacalar ortadan kalkar. İçerikte “e-Bordro nedir? Nasıl alınır?” gibi sorulara detaylı yanıt bulabilirsiniz.
Çalışan ücretleri, ücretler üzerinden yapılan vergi vb. kesintileri, ek mesai ödemeleri gibi bilgileri gösteren ve dijital ortamda hazırlanan belge türüne e-Bordro denir. Bir başka deyişle çalışanların maaş ve ücret ödemelerine dair tüm başlıkları içeren ayrıntılı bir mali tablodur. e-Bordro belgesinde yer alan başlıklar şunlardır:
e-Bordro sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2015 yılındaki kararı üzerine faaliyete geçmiştir. Kağıt bordronun dijital çözümler dahilinde elektronik ortama taşınması sonucunda kamu çalışanları 5 bölümde e-Bordro hizmeti alabilmektedir. İlgili hizmet başlıkları arasında 4C banka değişikliği, 4C bir aylık maaş tercihi, 4C tescil kaydı sorgulama, SGK tescil ve hizmet dökümü ile aile yardımı bildirimi sorgulama yer alır. 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan memurlar, sözleşmeli personeller tüm bu bilgilere internet üzerinden kolaylıkla ulaşabilir.
e-Bordro sorgulama işlemini gerçekleştirmek için online devlet hizmetleri platformu olan e-Devlet sisteminden yararlanmanız gerekir. e-Devlet sistemi üzerinden e-Bordro alabilmek için e-Devlet giriş şifreniz ile TC kimlik numaranız yeterlidir. e-Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden e-Devlet şifrenizi kolaylıkla alabilirsiniz. e-Devlet sistemi üzerinden e-Bordro belgenizi görüntülemek için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:
e-Devlet üzerinden görüntüleyebileceğiniz e-Bordro belgesinin hukuki açıdan kağıt bordrolardan farkı yoktur. Aynı yükümlülük ve resmiyete sahiptir. Bordro bilgileri güncel veya geriye dönük olarak görüntülenebilir.
e-Bordro maaş belgesine e-Devlet üzerinden ulaşılabiliyor ancak en çok merak edilen konulardan biri de bu evrakların hangi program aracılığıyla düzenlendikleridir. Dijital dönüşüm çağında birçok belge gibi e-Bordro da elektronik ortamda hazırlanabilen evraklar arasına girmiştir.
Aracı şirketlerden satın alınabilecek e-belge düzenleme programları aracılığıyla e-Bordro hazırlamak mümkündür. Online olarak hizmet sağlayan firmalar kurum ve kuruluşlara farklı abonelik seçenekleri sunar. Firmalar ise e-Bordro düzenlemek için genellikle yıllık abonelik sistemini tercih eder.
İlgili e-Bordro programlarından yararlanmak için Java eklentisi/desteği zorunludur. Java eklentisi sayesinde e-Bordro programı desteklenip çalışabilir. Sundukları kolaylıklar ve avantajlar sayesinde sıkça tercih edilen e-Bordro programları kurumsal firmalardan satın alındığında daha güvenilir sonuçlar ortaya çıkar. Geri bildirim ve sorun çözme imkanları hizmet verimini artırır.
Benzersiz karekod sistemi kullanılarak e-Bordro belgesi düzenlenir. Karekod kullanımının nedeni ise hazırlanan e-Bordro’nun geçerli olması adınadır. Barkodlu, karekodlu olarak oluşturulan e-Bordro maaş belgesi kağıt bordro ile aynı hukuki niteliğe sahiptir. İhtiyaç duyduğunuz anda ya da ücret/maaş bilgilerinizi takip etmek istediğinizde e-Devlet sistemine giriş yapmanız yeterlidir.
Sistem üzerinden basit birkaç adımla karekodlu ve barkodlu resmi e-Bordro belgesine ulaşabilir, tüm detayları görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz bordroyu bilgisayarınıza indirebilir veya belgenin çıktısını alabilirsiniz. e-Bordro çıktısını aldıktan sonra herhangi bir yetkiliye imzalatmanıza gerek yoktur.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.