GERİ

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Verme Süresi Yaklaşıyor


Geçtiğimiz yıl elde edilen gelirler için yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi hızla sona eriyor. Gelir vergisi mükelleflerinin 2024 yılına ait beyannamelerini 7 Nisan Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar vermeleri gerekmektedir.

Beyanname Süresi Uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) alınan bilgilere göre, yıllık gelir vergisi beyanı verme süresi, Ramazan Bayramı'na denk gelen dönemde gelen talepler üzerine 2 Nisan’dan 7 Nisan’a kadar uzatıldı. Ticari, zirai ve mesleki faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, beyannamelerini elektronik ortam üzerinden verebiliyorlar.

Bu da ilginizi çekebilir: Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Dijital Vergi Dairesi ile Kolay Başvuru

Gelirini yalnızca ücret, kira, menkul sermaye iradı veya diğer kazançlardan elde eden mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini Dijital Vergi Dairesi üzerinden kolayca ve güvenli bir şekilde doldurabiliyor. Bu sistem, mükelleflerin işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlamalarını sağlıyor.

Kira Geliri Olanlar İçin Önemli Tarihler

Gayrimenkul sahipleri için de beyanname verme dönemi devam ediyor. 2024 yılı için 33 bin TL ve üzeri kira geliri elde eden konut sahipleri ile 230 bin TL ve üzeri kira geliri elde eden işyeri sahipleri, gelir vergisi ödeyecekler. Ancak bu miktarın altında gelir elde edenler için beyanname verme zorunluluğu bulunmuyor.

Ödeme Seçenekleri ve Takvimi

Gelir vergisi ödeme işlemleri için mükellefler, gib.gov.tr internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulamaları üzerinden ödeme yapabilecekler. Ayrıca, anlaşmalı bankalar ve PTT şubeleri gibi alternatif ödeme kanallarından da ödeme yapılabiliyor.

2024 yılına ait gelir vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden vergiler, 2025 yılının Nisan ve Temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenebilecek. Birinci taksit 7 Nisan'a kadar, ikinci taksit ise 31 Temmuz'a kadar yatırılmalıdır.

Bu da ilginizi çekebilir: 2025 Gelir Vergisi Dilimleri ve Harç Tutarları

Ödemeyenlere Özel Usulsüzlük Cezası

Yıllık gelir vergisi beyannamesinin kanuni süresinde verilmemesi halinde mükelleflere özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca, vergi ödemesi zamanında yapılmazsa, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi de devreye girecektir.

Mükelleflerin, kanuni süresinden sonra elektronik beyanname sistemi üzerinden verecekleri beyannamelerde, seçtikleri KSS (Kendi Seçimiyle Sunulan Beyanname) veya PIS (Pişmanlık Beyannamesi) seçeneklerine göre ceza miktarlarında önemli farklar bulunmaktadır. KSS seçeneği tercih edildiğinde, %50 oranında vergi ziyaı ve gecikme faizi hesaplanırken, PIS seçeneği ile sadece birinci derece usulsüzlük cezası ve pişmanlık zammı uygulanmaktadır. Ancak, Elektronik Beyanname Sistemi'nde karşılaşılan bazı aksaklıklar nedeniyle, bazı durumlarda tecil edilen KDV üzerinden vergi ziyaı ve pişmanlık zammı da hesaplanabilir. Bu nedenle, beyannamelerini kanuni süresinden sonra veren mükelleflerin, Elektronik Beyanname Sistemi tarafından üretilen tahakkuk fişlerinde yer alan vergi ziyaı cezası ve pişmanlık zamlarını dikkatlice incelemeleri ve gerektiğinde tekrar hesaplama yapmaları önemlidir.

Etiketler : mevzuatlar
Okuyucu Yorumları

Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu haber için yorum bulunmamaktadır.

Benzer İçerikler

Sigorta Şirketinin Ödeme Yapmaması Durumunda Atılacak Adımlar
Sigorta poliçesi yaptıran tüketiciler, herhangi bir zarar veya hasar durumunda tazminatlarını sorunsuz bir şekilde almak ister. Ancak bazı durumlarda ...
Özel Plaka Nasıl Sorgulanır, Alınır?
Aracınıza kişisel bir dokunuş eklemek ve kendinizi özel hissettirmek için özel plaka almak oldukça popüler bir seçenektir. İster tuttuğunuz takımın ad...
Rüşvet Suçunun Cezası Nedir?
Rüşvet, kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirirken tarafsızlıklarını yitirmesine yol açan ve kamu gücünü kötüye kullanmalarına sebep olan ciddi...
Doğum İzninden Sonra Ücretsiz İzin Alınabilir mi?
Çalışma hayatında, özellikle kadın işçilerin doğum yapmalarının ardından hak ettikleri izinler büyük bir önem taşır. Bu bağlamda, Doğum İzninden Sonra...
Tahsilat Makbuzu Ne Demektir?
Tahsilat makbuzu, ticari faaliyetlerin doğru bir şekilde saklanmasını sağlayan önemli bir belgedir. Peki, tahsilat makbuzu tam olarak nedir ve ne işe ...
Naylon Fatura Cezası Ne Kadar?
Vergi kaçakçılığıyla mücadelede en yaygın suçlardan biri olan sahte (naylon) fatura düzenleme ve kullanma, hem ağır hapis cezaları hem de yüksek para ...

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.