İş arayanların ve çalışanların göz önünde bulundurduğu kriterler arasında maaş ilk sırada yer alsa da, sağlanan yan haklar da işyeri tercihinde belirleyici rol oynar. Bu haklar arasında ulaşım desteği, yani yol ücreti, en dikkat çekenlerden biridir. 2025 yılı itibarıyla uygulanacak yol yardımı istisna tutarları ve bu ödemenin detayları hem işverenler hem de çalışanlar açısından önemli hale geliyor. Peki 2025 yılı yol ücreti ne kadar? Yol ücreti vermek zorunlu mu? İşte Detaylar…
Yol ücreti, çalışanın işe geliş-gidiş masraflarını karşılamak amacıyla işveren tarafından yapılan ödemelerdir. Ancak bu ödeme 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında zorunlu bir hak değildir. İşveren, isterse yol ücreti ödeyebilir veya ulaşım hizmeti sunabilir. Bu sebeple, yol yardımının verilip verilmeyeceği iş sözleşmesinde açıkça belirtilmelidir.
Yol ve yemek ücretleri sadece birer sosyal hak değil, aynı zamanda işverenin mali yükünü azaltabilecek vergisel avantajlar da sağlar. Yemek ücreti için 2025 yılında geçerli olan vergi muafiyeti günlük KDV dahil 264,00 TL’dir. Yol yardımı içinse bu tutar 126,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu limitler dâhilinde yapılan ödemeler, gelir vergisi ve SGK priminden muaftır.
İşverenler yol yardımını farklı şekillerde sağlayabilir. Uygulama yöntemi; işyeri politikası, personelin konumu ve şirket bütçesine göre değişiklik gösterir. En yaygın yol yardımı yöntemleri:
Bu da ilginizi çekebilir: 2025 İstanbul Toplu Ulaşım ve Taksi Ücretleri Tarifesi
Her ne kadar yasal olarak bir zorunluluk olmasa da, yol ücreti günümüzde birçok işyerinde standart hale gelmiş durumda. Bunun en büyük nedeni, çalışanların bu tür yan haklara önem vermesi ve firmaların nitelikli personel çekebilmek için rekabet avantajı yaratmak istemesidir. Yol yardımı sağlayan firmalar, özellikle büyük şehirlerde çalışanların ulaşım zorluklarını hafifletmiş olur ve bu da işveren markasına olumlu yansır.
2025 yılında yol yardımı olarak vergiden istisna tutulan günlük üst sınır 126,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar, nakit veya kartla yapılan ödemelerde geçerli olup, bordroda ayrıca gösterilmelidir. Bu sayede hem SGK primi hem de gelir vergisi açısından muafiyet sağlanır.
Bu da ilginizi çekebilir: Bordro Nedir? 2025 Yılı Bordro Parametreleri
Yol yardımı, çalışanın işine ulaşımını kolaylaştıran önemli bir yan hak olmasının yanı sıra, işverenin de vergi avantajı sağlayabileceği bir uygulamadır. Uygun şekilde planlandığında hem çalışan memnuniyetini artırır hem de işletmeye maliyet açısından katkı sağlar.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.