Sağlık Bakanlığı, 26 Nisan 2025’te Resmi Gazete’de yayımlanan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” ile ilgili bir açıklama yaparak, sağlık turizmi sektörüne yönelik önemli değişiklikleri kamuoyuyla paylaştı. Yönetmelikle birlikte hem sağlık tesisleri hem de aracı kuruluşlar için yeni zorunluluklar getirildi. Düzenlemelerle birlikte sektörün uluslararası standartlara uygun şekilde büyümesi ve denetlenmesi hedefleniyor.
Yeni yönetmelikle birlikte, sağlık turizmi faaliyetinde bulunan tüm sağlık kuruluşlarının HealthTürkiye portalı ile entegre çalışması zorunlu hale getirildi. Ayrıca ameliyathane ortamında yapılacak cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırma şartı getirildi.
USHAŞ, sağlık turizmi hizmeti sunan sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlara uluslararası tanıtım, süreç yönetimi ve kalite standartları konusunda aktif destek verecek. Yeni dönemde bu kurumların, hizmet kalitesini artırmak için süreçleri takip edecek özel sorumlu personel ataması gerekecek.
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek aracı kuruluşların yetki belgeleri USHAŞ tarafından verilecek. Bu kuruluşlar, sundukları hizmetler açısından USHAŞ tarafından düzenli olarak izlenecek ve raporlanacak. Ayrıca bu belgeler devredilemeyecek.
Yönetmelikte bir başka yenilik ise, uzaktan sağlık hizmetlerine yönelik. Artık sağlık turistlerine de uzaktan sağlık hizmeti sunulabilecek ve bu hizmetler HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edilecek.
Yönetmeliğe göre, sağlık tesisleri TÜSKA (Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü) tarafından verilen uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olmalı. Aracı kuruluşlar ve sağlık tesisleri ise artık yabancı dilde internet sitesi oluşturmak, en az bir yabancı dil bilen personel bulundurmak ve en az iki yabancı dilde 7/24 çağrı merkezi hizmeti sunmakla yükümlü olacak.
Yetki belgesine sahip mevcut tesis ve kuruluşların, yeni düzenlemelere 6 ay içinde uyum sağlaması gerekiyor. Komplikasyon sigortasının 2025 sonuna kadar, akreditasyon belgelerinin ise 2026 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
USHAŞ açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Sağlık turizminde fiyat rekabetinden çok hasta güvenliği ve memnuniyetini merkeze alan bir yaklaşım benimsiyoruz. Gelir artışını yalnızca ekonomik bir hedef değil, sektörümüzün sürdürülebilir büyümesi için bir araç olarak görüyoruz. Türkiye’yi sağlık turizminde küresel liderliğe taşımak için tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmayı sürdüreceğiz.”
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.