KOBİ’lerin istediği oldu. Uzun zamandır beklenen girişimcilik desteği KOSGEB’in yeniden yapılanmasıyla şekillendi. Yeni yapılanmanın, KOBİ'lerin büyümesine ve kalkınmasına katkı sağlayacağı beklentisi hakim. KOSGEB artık KOBİ’lerin büyümesi adına yeni gelişmelere katkı sağlayacak.
KOSGEB'in mevcut yapısı, KOBİ'lerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamakta yetersiz kalıyordu. KOSGEB, daha çok araştırma ve geliştirmeye odaklanmış, girişimcileri destekleme konusunda ise yetersiz kalıyordu. Bu durum, KOBİ'lerin büyümesini ve uluslararası alanda rekabet gücünü artırmasını zorlaştırıyordu. KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, KOBİ'leri desteklemek adına KOSGEB'in yeni bir döneme girdiğini ve kurumu daha hızlı, basit ve dijital bir yapıya kavuşturacaklarını açıkladı.
İbrahimcioğlu, 1991 yılından bu yana KOSGEB desteklerinden 1 milyonun üzerinde işletmenin faydalandığını belirterek, "Desteklerimizden yararlanan her 100 işletmeden 41'i faaliyetlerine 5 yıldan sonra da devam etti. Daha etkin destek yöntemlerini değerlendiriyoruz. İlk yılı ödemesiz olmak üzere geri ödemeli desteklerimiz, enflasyon ortamında hibe gibi etki gösteriyor. Yeni dönemde Ar-Ge desteklerinden vazgeçiyoruz. İnovasyonda öncü olmaya devam edeceğiz. Ar-Ge desteği isteyen TÜBİTAK'a gitsin” açıklamalarında bulundu.
Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen Girişimci Buluşmaları'nda konuşan KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, kurumun girişimciliği yaygınlaştırmaya odaklandığını açıkladı. İbrahimcioğlu, yeni dönem için planladıkları destekleri, teknolojiye yatırım, kapasite geliştirme, sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji, dijitalleşme ve küresel rekabet gücünü artırmak olarak sıralayarak, bu alanlara yönelik 250 milyon dolarlık destek sağlanacağını belirtti. Ayrıca, model fabrika ve bölgesel desteklerin yanı sıra her bölgeye özel sektörel desteklerin de olacağını ifade etti. KOSGEB desteklerinin limitlerinin değişeceğini de vurgulayan İbrahimcioğlu'na, GİV Başkanı Mehmet Koç tarafından yapılan başarılı konuşmaların ardından plaket takdim edildi."
Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) Başkanı Mehmet Koç, KOSGEB ile birlikte Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurma planlarını açıkladı. Online platformlar aracılığıyla girişimcilik eğitimini geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen Koç, ülkemizin giderek büyüyen girişimcilik potansiyeline vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Ülkemiz, artık masa kuran ülke oldu. Bölgemizde milyonlarca insan umudunu Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlamış durumda. Bu aşamada, Türkiye Yüzyıl'ında girişimcilere büyük iş düşüyor. Girişimcilere burada çok iş düşüyor. KOSGEB'e çok iş düşüyor. GİV olarak 5 bin kişiye eğitim verdik. Bu kişilerden yaklaşık bini şirket kurdu. Girişimcilik eğitimini tabana yaymak gerekiyor. Belli başlı sektörlerde girişimcilik ekosistemini geliştirmek gerekiyor.”
KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu, yılda 90 bin kişiye eğitim verdiklerini belirterek, online platformlar sayesinde geniş kitlelere ulaştıklarını ifade etti. İbrahimcioğlu,sözlerine söyle devam etti: “Online olduğu için sayı çok yüksek. KOSGEB'in bir yılda destek verdiği işletme sayısı 103 bin. Her alana ulaşabiliyoruz. 36 destek programımız var, ancak 4-5 tanesi biliniyor. Bizim artık KOSGEB tanımını değiştirmemiz lazım. KOSGEB'i nasıl daha iyi değerlendireceğimize bakacağız, dijitalleştireceğiz. Yani veriye dayalı bir yönetim olacak.” 7 yılda 15 bin tekno girişim hedefi bulunduğuna işaret eden KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, “Enerji maliyetini düşürme desteği olacak. Bunun için imalatçı olması gerekiyor. Çatı GES için yüzde 60'a kadar destek verilecek. Karbon emisyon değerini azaltmaya yönelik yatırımlara yüzde 70'ini karşılayacak kadar ve faizsiz destek olacak”
KOSGEB, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin etkilediği Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya şehirlerindeki mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin toparlanmasına destek olacak yeni bir programı devreye aldı. Bu özel destek programı kapsamında, depremden etkilenen KOBİ'ler 200 bin TL ile 750 bin TL arasında finansal destek alabilecekler.
1991 yılından bu yana KOSGEB, 1 milyon işletmeye sunduğu desteklerle iş dünyasının güçlenmesine katkı sağladı. KOSGEB desteklerinden faydalanan her 100 işletmeden 41'i, sağlanan desteklerle 5 yıldan uzun bir süre boyunca faaliyet göstermeye devam etti. Bu destek programları, deprem sonrası etkilenen işletmelerin sağlam bir temel üzerinde yeniden inşa edilmesine destek oluyor.
Kaynak: superhaber.com
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.