Kiracılar ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren kira sözleşmelerinde yeni dönem için geri sayım başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni sistem, kira sözleşmelerinde dijital bir dönüşüm sağlayacağını duyurdu. “Reform niteliğinde önemli bir uygulamaya başlıyoruz” diyen Bakan Şimşek, kira sözleşmelerinin artık e-Devlet üzerinden düzenlenebileceğini açıkladı. Peki, yeni yıl kira sözleşmeleri nasıl yapılacak? İşte yeni sistem detayları...
Bu da ilginizi çekebilir: İşyeri Kira Sözleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kira sözleşmeleri artık dijitalleşiyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın açıklamasına göre, e-Devlet'te başlatılacak sistem ilk aşamada taşınmaz sahipleri, kira sözleşmesini hazırlayıp kiracının kontrolüne sunabilecek. Bu sözleşmede kira bedeli, depozito, artış oranı ve kira süresi gibi temel bilgiler yer alacaktır. Kiracının e-Devlet üzerinden onaylanması ile sözleşme, zaman damgalı ve barkodlu resmi bir belge haline gelecek.
İkinci aşamada ise emlakçıların ve yetkili kişilerinde yetki belgesi hazırlamaya hakları olacak. Bu sayede, kira sözleşmelerini e-Devlet üzerinden hazırlama konusunda karmaşıklığı taşımaz sahiplerine rehberlik ve sözleşmelere ek öğeler dahil olmak üzere tüm ayrıntıları ortak bölümleri ile sistem kaydedilebilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Ekim Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu
Yeni uygulamayla birlikte sahte imzalar ve usulsüz alt kiralamalar gibi sonuca geçilecek. Sistemin bir diğer avantajı ise kira verilerinin daha net takip edilebilir hale gelmesidir. Kira bedelleri, artış oranları ve sektördeki değişim oranları gibi veriler dijital ortamda saklanarak şeffaflık sağlanacak.
Yeni sistemle birlikte kira kontratlarının dijital ortamda takip edilmesi, kira bedelleri üzerinden gayrimenkuller genel olarak ortaya çıkacak. Türkiye'de kiraya verilen daire sayısı, kira fiyatları ve adet sayıları gibi veriler hakkında özet bir istatistik bulunmuyor. TÜİK, sunulan konut sayısını açıklayabiliyor; Ancak kiraya verilen ev sayıları veya kira fiyatlarındaki değişimler günümüze kadar takip edilemiyordu. Yeni sistem sayesinde, ülke çapındaki kira değer haritaları daha net ortaya çıkacak.
Ayrıca kira ödemeden bir yakınının evinde kalan ya da kira gelirinden kaçınanların sayısından gibi ayrıntılar da izlenebilecek.
Bu da ilginizi çekebilir: Kira Yardımı Nedir, Kimler Kira Yardımı Alabilir?
Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kiracı olduğu tahmin edilirken, gelir mükellefi olan sahibi sayısı 3 milyon civarındadır. Bu durumda büyük bir kayıt dışı ekonomi bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni sistem altyapısı dijital altyapıyla bu açıkları kapatmayı hedefliyor. Sistemin devralınmasıyla birlikte sahte imza ile yapılan kira sözleşmeleri ve usulsüz alt kiralama gibi sorunlar da sona erecek.
Kira sözleşmelerindeki dijitalleşmenin 2025 yılında yaygınlaşması bekleniyor.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.