Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçici iş göremezlik ödeneği hesaplama sisteminde önemli bir değişikliğe gitti. 2021 yılında hastalık ve doğum izni nedeniyle ödenen rapor ücretleri için üç aylık ortalama brüt ücret yerine son 12 aylık ortalama brüt ücretin dikkate alınmasına karar verilmişti. Ancak iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında bu değişiklik uygulanmamış, üç aylık ortalama sistemine devam edilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararı sonrasında iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında da 12 aylık ortalama brüt ücret uygulamasına geçildi. Bu değişiklik 21 Aralık 2024 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Bu düzenlemeyle birlikte iş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan sigortalılar, geçmişe kıyasla daha düşük rapor parası alacaklar. Bunun sebebi, özellikle enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde maaş artışlarının genellikle son altı ayda daha fazla olmasıdır. Son üç aylık maaş üzerinden yapılan hesaplamada, çalışanların en güncel maaşları dikkate alınırken, 12 aylık ortalama hesaplamaya geçtiğinde daha düşük seviyedeki eski maaşlar da hesaba katılmaktadır. Bu durum, rapor parasının düşmesine yol açmaktadır.
Asgari ücretle çalışanlar için bu değişikliğin bir etkisi bulunmuyor. Çünkü SGK kurallarına göre rapor parasına esas günlük kazanç, bir günlük asgari ücretin altına düşemiyor. Bu nedenle asgari ücretliler, her durumda son belirlenen asgari ücrete göre rapor ödemesi alıyor.
Daha net bir anlayış sağlamak adına bir örnek ele alalım:
Bu da ilginizi çekebilir: Konkordato Nedir? Konkordato İlan İşyerinde Neler Olur?
Anayasa Mahkemesi, iş kazası ve meslek hastalığı geçirenlere verilen geçici iş göremezlik ödeneği ile hastalık ve doğum izni için verilen ödenekler arasındaki farklı hesaplama yöntemini eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti. Bu iptal kararının ardından kanunda değişiklik yapılarak iş kazası ve meslek hastalığında da son üç ay yerine son 12 aylık brüt ücret ortalaması dikkate alınmaya başlandı.
Sürekli iş göremezlik gelirinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu gelir, iş gücü kaybı %10 ve üzerinde olan sigortalılara bağlanıyor ve hesaplama yöntemi değişmediği için bu konuda herhangi bir kayıp yaşanmayacak. Sürekli tam iş göremezlik geliri, sigortalının son üç aylık ortalama brüt ücretinin %70’i üzerinden hesaplanmaya devam edecek.
21 Aralık 2024’ten itibaren yürürlüğe giren bu değişiklik, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle rapor alan sigortalıların ödenecek rapor parasında düşüşe neden olacak. Çalışanlar için maddi kayıplara yol açan bu düzenleme, özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde daha belirgin bir etkiye sahip olacak. Asgari ücretli çalışanlar bu değişiklikten etkilenmezken, asgari ücretin üzerinde maaş alan sigortalılar için geçici iş göremezlik ödeneğinde kayıplar yaşanacak
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.