GERİ

Doğum İzni Uzatılacak mı?


Çalışma hayatındaki kadınların yasal haklarından biri olan doğum izniyle ilgili önemli gelişmeler gündemde. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, nüfus artış hızındaki düşüşe dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kadınların iş-yaşam dengelerini kurabilmelerinde kolaylık sağlamaya yönelik bu adım "Doğum izni uzayacak mı?" sorusunu gündeme taşıdı.

Doğum İzni Uzadı mı, Son Dakika Haberlerinde Neler Var?

MKYK toplantısında gündeme getirilen nüfus planlaması konusu üzerine mevcutta tanınan doğum izni süresinin yetersiz olduğu belirtildi. Doğum öncesi ve sonrasında kullanılan, tek çocuk için 16 hafta, çoklu doğumlarda 18 hafta olan doğum izni anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu süreci karşılayamadığı gerekçesiyle yetersiz olduğu bildirildi. Bu yetersiz izin süresi, kadın çalışanların çocuk planlarını ertelemelerine ya da çocuk yapmaktan vazgeçmelerine sebep olduğunun altı çizildi. Yetersiz bulunan 16 haftalık izin süresi için doğum izni uzatma önerisinde bulunuldu ve mevcut 4 aylık doğum izin süresinin 1 yıla uzatılması fikrinin değerlendirmeye alınması talep edildi.

Bu da ilginizi çekebilir: Doğum İzni Nedir, Doğum İzni Kaç Gün Kullanılır?

Doğum İzninin Uzatılmasına Devlet Desteği

Mevcuttaki 14 haftalık doğum izin süresinin bir yıla kadar uzatılması önerisine olumlu yaklaşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Maliye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız." açıklamasında bulundu. Bakan Şimşek, desteğin kapsamının genişletilmesine adına, "Özel sektör de sürece dâhil edilmeli. Kaynak aktarımı konusunda bir problem olmaz. Özel sektörü destekleriz." ifadesini kullandı.

SGK, mevcutta 16 hafta olan doğum izin süresinin brüt ücretinin 3’te 2’si oranını iş görmezlik ödeneği kapsamında karşılıyor. Doğum izin süresinin 1 yıl (52 hafta) olması halinde 16 haftasını SGK ödeyecek.

Çalışan Anneler İçin Yeni İmkânlar

Nüfus planlamasına bağlı olarak gündeme getirilen doğum izni süresinin iyileştirilmesine ek olarak başka imkânların da kanunlaştırılması önerildi, çalışan anneler için önerilen teşvik önerileri;

  • Annelere part-time çalışma imkânı,
  • Annelere Home-Office çalışma seçeneği,
  • Annelerin esnek çalışma modelinden yararlanması,
  • Annelerin kıdem boşluklarının bütçeden tamamlanması gündemde.

Bu da ilginizi çekebilir: Süt İzni Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Doğum İzni Alma Şartları

  • Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi yatmış olması gerekmektedir.
  • Doğum iznine çıkıldığında mevcut iş yerinde sigortalılık halinin devam etmesi gerekmektedir. Doğum izni öncesi işten ayrılanlar izin ödeneği alamıyor.
  • Mevcutta 112 gün olan doğum izni raporu süresi boyunca işyerinde çalışmıyor olmak gerekmektedir.
  • Doğum iznine çıkacak olan çalışan kadının doktor raporunu işyerine teslim etmek gerekmektedir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.