Ayakta tedavilerde hekim ve diş hekimi muayenesi için alınan katkı payı artırılarak 20 TL oldu. Ayrıca bazı sağlık raporlarının artık ücretli hale geleceği açıklandı. Örneğin, ehliyet kayıtları için aile hekimlerine mensup olanlardan belirli bir ücret alınacak. Bununla birlikte aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücret karşılığında hizmet sağlanabileceği duyuruldu.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikler, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştırıldı.
Özel sektör işverenleri için SGK'ya ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirim oranı 4 puan olarak belirlendi. Ancak imalat sektöründe çalışanlar için mevcut 5 puanlık prim desteği sağlanacak. Bu desteğin süresi Cumhurbaşkanı kararıyla 2027 yılı sonuna kadar uzatılabilecek.
Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar ücretli hale getirildi. Ehliyet raporları bu kapsama giriyor ve bu hizmetlerden elde edilen gelir döner sermayeye aktarılacak. Ayrıca aile hekimleri mesai saatleri dışında ücret karşılığında sağlık hizmeti sunabilecek.
Yabancılara yönelik aile hekimliği hizmetleri, belirli durumlar dışında ücretsiz hale getirildi. Sertifikalı aile hekimlerinin mesaisi dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi gibi hizmetler ile özel amaçlı bazı raporlar da Bakanlıkça belirlenen ücretlere göre ücretlendirilecek.
Sağlık personelinin istihdam ettiği kurumlar, çalışan hareketlerini Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak. Ayrıca kişisel sağlık verilerinin bakımı ve korunmasıyla düzenlenir.
Yabancıların öğrencilerin, eğitim-öğretim yılı boyunca üç ay içinde başvuru yapılması halinde Genel Sağlık Sigortası kapsamına girebilecektir. Burslu'nun sağladığı sigorta primleri, prime esas kazanç alt sınırının %4'ü olarak belirlendi.
Engelli emeklilik borçları, çalışma gücü dağılımına göre düzenlenecek. Çalışma gücünde %40 ila %49 arasında kayıp olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 gün prim ödemesi ile yaşlılık aylığına hak kazanabilecek. %50 ila %59 arasında olanlar için bu süre 16 yıl sigortalılık ve 3.700 gün prim ödemesi olarak belirlendi.
Astsubay meslek yüksekokullarında öğrenim gören ve astsubay olarak atanmak için temel askerlik eğitimine katılan adaylar, polis meslek eğitimine polislik eğitimi alan kişiler, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ndeki fakülte veya yüksekokullarda subay ya da astsubay olmak üzere eğitim görenler için yetim aylığı bağlanabilecek. Bu kişinin yetimi aylıkları kesilmeyecek. Ayrıca, kanun kapsamına giren veya kuralların ilerlemesi sonrasında aylık alma hakkı kazanan erkek çocuklar, ikinci lisans veya yüksek lisanslı eğitimlerine aylık ödenecek.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.